torstai 14. helmikuuta 2019

Trump julistamassa kansallisen hätätilan muurirahoituksen saamiseksi...

Hmmmmm - vai niin - varmaan helpompiakin ja järkevämpiä ratkaisumalleja löytyy. Kävipä mielessä näin illanhämyssä muun muassa seuraavanlainen, lievästi luova irrottelu: Mikäli olen mediatietoja oikein aistinut, Trump ja Putin ovat niin sanotusti hyvää pataa keskenään. 

Jopa niin hyvää pataa, että venäläishakkeroijat avittivat Trumpin viime vaaleissa presidentiksi. Meksikon rajaa voisivat pienet, tunnuksemattomat vihreät miehet tulla vartioimaan. Heitähän on siinä lähietäisyydellä eli Venezuelassa jo framilla muutama sata. Varmaan Putin lennättää heitä kohtuullisessa aikataulussa muutamia satoja, tuhansia lisää - tarvittaessa... 

Niin - pienenä tarkennuksena todettakoon, että edellä mainittu irrottelu on samassa järjettömyyden luokassa, jota Trumpin toimet ovat koko presidenttikauden noudattaneet.



Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:

Trump julistamassa kansallisen hätätilan muurirahoituksen saamiseksi

Trump on myös sanonut allekirjoittavansa senaatin kompromissiesityksen.
Donald Trump


Presidentti Donald Trump puhui sheriffeille ja kaupunginjohtajille Washingtonissa keskiviikkona.
Presidentti Donald Trump puhui sheriffeille ja kaupunginjohtajille Washingtonissa keskiviikkona.Michael Reynolds / EPA
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aikoo julistaa maahan kansallisen hätätilan varmistaakseen rahoituksen rajamuurille, kertoo Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Sarah Sanders.
– Presidentti Trump allekirjoittaa hallinnon rahoituksen esityksen. Ja, kuten hän on sanonut jo aiemmin, hän myös julistaa kansallisen hätätilan, jotta voimme pysäyttää humanitaarisen- ja turvallisuuskriisin rajalla, Sanders sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.
Valkoisesta talosta vahvistettiin myös, että Trump allekirjoittaa senaatin valmisteleman lakiehdotuksen, jonka myötä hallinnon sulkeminen voidaan välttää perjantaina. Senaatti pääsi alustavaan sopuun ehdotuksesta maanantaina.
Myöhään torstaina Suomen aikaa senaatti äänesti virallisesti rajaturvallisuusehdotuksesta hyväksyen sen, kertoo uutistoimisto Reuters.
Kongressin sopimus ohjaisi raja-aitoihin noin 1,4 miljardia dollaria, kun presidentti Trump on vaatinut muurin rakentamiseen 5,7 miljardin dollarin rahoitusta.
Kansallisen hätätilan myötä Trumpille aukeaa uusi mahdollisuus Meksikon rajamuurin rahoituksen saamiseksi. Presidentti voi Yhdysvalloissa laillisesti julistaa hätätilan, mutta sen perusteena pitää olla todellinen kansallinen turvallisuuden uhka, kuten esimerkiksi valloituksen vaara. 
Oikeusoppineiden piireissä on arvioitu, että jos Trump julistaa hätätilan muurirahoituksen saamiseksi, presidentin toimien perustuslainmukaisuutta tullaan takuuvarmasti selvittelemään oikeudessa mahdollisena presidentin toimivaltuuksien ylittämisenä.
Demokraattien leirissä pohditaankin nyt oikeustoimia Trumpin hätätilan julistusta vastaan.
– Se on yksi vaihtoehto, Sanoi senaatin demokraattipuhemies Nancy Pelosi, kun häneltä kysyttiin aikooko hän viedä Trumpin toimet oikeuden eteen.
Valkoinen talo on ilmoittanut olevansa valmis oikeustaistoon.
Kiista muurista aiheutti 35 päivän mittaisen osittaisen sulun Yhdysvaltain hallintoon vuoden vaihteessa.
Trump kertoi aiemmin torstaina Twitterissä käyvänsä kompromissia läpi tiiminsä kanssa.
Lähteet: REUTERS

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti