torstai 7. helmikuuta 2019

Liikenne- ja viestintä­virasto selvittää Huawein laitteiden käyttöä suomalaisissa viestintä­verkoissa – syynä tietoturva­kohu...

Hmmmmm - vai niin - vaihdoin reitittimen muutama vuosi sitten Huaweihin, se on toiminut asiallisesti.
Alla olevassa artikkelissa sanotaan:
Yhdysvaltojen ja Euroopan komission mielestä Huawein tuotteet uhkaavat turvallisuutta, koska ne vuotava tietoja. 
Arvelen, että minun tietoni eivät erityisesti kiinnosta Huaweita, mutta jos kiinnostaa, niin olisi mukava saada palautetta mitkä niistä...
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista sellaisenaan:
Talous

Liikenne- ja viestintä­virasto selvittää Huawein laitteiden käyttöä suomalaisissa viestintä­verkoissa – syynä tietoturva­kohu

”Olisi erittäin tärkeää, että Huawein ympärillä vellovaan keskusteluun saataisiin jokin selvyys”, sanoo Dna:n toimitusjohtaja Jukka Leinonen.

LIIKENNE- JA VIESTINTÄVIRASTO on lähettänyt Suomessa toimiville teleoperaattoreille tietopyynnön siitä, kenen laitevalmistajien verkkolaitteita teleoperaattorit käyttävät verkoissaan ja missä määrin.

Viraston mukaan tietopyynnön ajankohtaan on vaikuttanut julkisuudessa käyty keskustelu verkkolaitteiden puutteellisesta tietoturvasta ja tietojen mahdollisesta vuotamisesta.

Väitteitä kiinalaisen Huawein laitteiden turvallisuusuhista ovat esittäneet etenkin Yhdysvallat ja Euroopan komissio, mutta näyttöä väitteiden vahvistukseksi ei ole julkistettu.

”Huawein nostattaman julkisen keskustelun seurauksena päätimme tehdä kokonaisselvityksen laitevalmistajista, joiden verkkolaitteita suomalaiset teleoperaattorit käyttävät verkoissaan”, sanoo Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen Turvallisuussääntely-yksikön päällikkö Jukka-Pekka Juutinen.

Juutisen mukaan mitään epäilyttävää toimintaa suomalaisissa viestintäverkoissa ei ole toistaiseksi havaittu. Kyse on pikemminkin siitä, että virasto haluaa olla ajan tasalla verkoissa olevista laitteista.

SUOMESSA Huawein laitteita ja ohjelmistoja on teleoperaattori Elisan verkossa ja Suomen yhteisverkossa, joka on Pohjois- ja Itä-Suomessa toimiva Telian ja Dna:n yhteisyritys.

Suomen suurimman teleoperaattorin Elisan varatoimitusjohtaja Asko Känsälän mukaan yhtiö ei ole pyytänyt Liikenne- ja viestintävirastoa tekemään selvitystä viestintäverkoissa käytettävistä verkkolaitteista ja niiden operoinnista.

Sen sijaan Suomen kolmanneksi suurin teleoperaattori Dna on keskustellut asiasta viraston kanssa.

”Pidämme jatkuvasti yhteyttä Liikenne- ja viestintävirastoon ja on luonnollista, että tällaisistakin asioista keskustelemme heidän kanssaan. Olisi erittäin tärkeää, että Huawein ympärillä vellovaan keskusteluun saataisiin jokin selvyys”, sanoo Dna:n toimitusjohtaja Jukka Leinonen.

Toiseksi suurin teleoperaattori Telia ei tiistaina iltapäivällä ehtinyt kommentoida asiaa.

EUROOPAN komission digitaalisista sisämarkkinoista vastaava komissaari Andrus Ansip arvioi joulukuussa, että kiinalaiset verkkolaitteiden valmistajat vaarantavat Euroopan unionin turvallisuutta ja teollisuutta.

Ansip perusteli huolestumistaan sillä, että kiinalaisia yhtiöitä vaaditaan tekemään yhteistyötä keskushallinnon turvallisuusviranomaisten kanssa. Se voisi tarkoittaa, että laitteissa ja ohjelmistoissa olisi ”takaportteja”, joilla viranomaiset pääsisivät käsiksi suojattuihin tietoihin.

Yhdysvallat on jo vuosia sitten kehottanut teleoperaattoreita välttämään Huawein laitteiden ja ohjelmistojen käyttöä verkoissaan. Huawein pahimmat kilpailijat ovat Nokia ja ruotsalainen Ericsson, jotka hallitsevat nykyisin Yhdysvaltojen verkkolaitemarkkinoita.

UUSIMMAT väitteet Huawein laitteiden tietovuodoista saattavat myös kytkeytyä Kiinan ja Yhdysvaltojen välisiin kauppapoliittisiin jännitteisiin.

Maailman suurimpiin teleoperaattoreihin lukeutuva Vodafone ilmoitti vajaat kaksi viikkoa sitten, että se keskeyttää toistaiseksi Huawein tuotteiden käyttöönoton.

Yhdysvallat on myös jo pitkään väittänyt, että kiinalaiset yhtiöt eivät piittaa yhdysvaltalaisten yhtiöiden patentoimista keksinnöistä vaan käyttävät niitä luvattomasti. Verkkolaitteiden lisäksi Huawei valmistaa matkapuhelimia.

”Mitään konkreettista näyttöä Huawein tuotteiden tietovuodoista ei ole toistaiseksi esitetty. Siksi on hyvin vaikea arvioida, mikä on totta ja mikä on kauppapolitiikan rooli väitteissä”, sanoo Aalto-yliopiston tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner.

Fakta

Kiistelty yhtiö


 Kiinalainen Huawei on maailman suurin verkkolaitteiden valmistaja ja maailman kolmanneksi suurin älypuhelimien valmistaja.

 Huawei on ilmeisesti Kiinan keskushallinnon ohjauksessa ja valtio todennäköisesti myös rahoittaa yhtiön liiketoimintaa.

 Huawei on toistuvasti kiistänyt väitteet keskushallinnon ohjauksesta tai rahoituksesta.

 Yhdysvaltojen ja Euroopan komission mielestä Huawein tuotteet uhkaavat turvallisuutta, koska ne vuotava tietoja. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti