torstai 14. helmikuuta 2019

Tuomari: Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort valehteli Venäjä-tutkinnassa...

Hmmmmm - niinpä - kampanjapällikölle saattaa räpsähtää 10 vuoden vankilatuomio valehtelusta. Jos samaa asteikkoa käytettäisiin, presidentille pitäisi räpsähtää vähintään sadan vuoden kakku, sillä hän valhehtelee - "noitavainomediatietojen mukaan" - joka päivä vähintään kymmenisen kertaa.
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Ulkomaat

Tuomari: Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort valehteli Venäjä-tutkinnassa – Voi saada jopa 10 vuoden vankeustuomion

Silmukka Trumpin lähipiirin ympärillä on kiristynyt nopeasti: joulukuussa tuomion sai entinen asianajaja Michael Cohen, tammikuussa pidätettiin Trumpin uran luonut konsultti Roger Stone.

YHDYSVALTAIN liittovaltion tuomari katsoo, että presidentti Donald Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort valehteli liittovaltion poliisin FBI:n tutkijoille Trumpin kampanjan Venäjä-kytköksiin liittyvissä tutkimuksissa, kertovat uutistoimistot ja amerikkalaisviestimet.

Valehtelu rikkoo Manafortin aiemmin tekemää yhteistyösopimusta vastaan, joka olisi saattanut antaa hänelle lievemmän tuomion. Uutistoimisto Reutersin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan Manafort voi saada ainakin kymmenen vuoden vankeustuomion useista eri rikoksistaan.

Päätöksen teki liittovaltion tuomari Amy Berman Jackson varhain torstaina Suomen aikaa. Manafort kuullee tuomion kahdesta salaliittosyytteestä ensi kuussa, minkä lisäksi hän odottaa tuomioita erilaisista petosjutuista. Manafort todettiin syylliseksi useisiin petoksiin viime elokuussa.

JACKSONIN mukaan Manafort on valehdellut Venäjä-vyyhteä tutkivalle liittovaltion poliisin FBI:n erikoistutkijalle Robert Muellerille kolmessa keskeisessä asiassa, kertoo The New York Times. Vakavin julkistettu syytös liittyy Manafortin valehteluun siitä, millaista hänen yhteydenpitonsa oli venäläiseen Konstantin Kilimnikiin, jolla on syyttäjien mukaan kytköksiä Venäjän tiedustelupalveluihin.
Syyttäjien mukaan Manafort oli valehdellut esimerkiksi siitä, miten hän oli toimittanut vaalikampanjan aikana julkista ja yksityisesti kerättyä kyselyaineistoa Kilimnikille. Manafortin puolustuksen mukaan Manafort olisi jakanut aineistoa vain parantaakseen bisnesmahdollisuuksiaan ulkomailla.

MUELLERIN tutkinnassa perataan sitä, millä tavalla Venäjä vaikutti Yhdysvaltain vaaleihin ja Trumpin presidentiksi valintaan 2016. Trump on kiistänyt vehkeilyn ja kutsunut tutkintaa poliittisesti motivoituneeksi ”noitavainoksi”.

Terveysongelmista kärsivän 69-vuotiaan Manafortin epäillään valehdelleen siksi, että hän voisi mahdollisesti saada armahduksen Trumpilta. Trumpin on usein katsottu vihjanneen, että hänelle lojaalina pysyvät ihmiset voisivat saada armahduksen. Trump on kutsunut Manafortiin kohdistuvaa tutkintaa erikseen noitavainoksi.

MANAFORTIN vastaiset syytteet ovat vain yksi rönsy laajassa tutkinnassa. Joulukuussa Trumpin entinen asianajaja Michael Cohen tuomittiin kolmen vuoden vankeuteen muun muassa roolistaan siinä, että hän maksoi kahdelle naiselle, jotta nämä vaikenisivat seksisuhteistaan presidentin kanssa.

Tammikuussa FBI pidätti näyttävästi Trumpin poliittisen uran luojaksi katsotun konsultin Roger Stonen. Häntä epäillään seitsemästä rikoksesta, esimerkiksi todistajan uhkaamisesta. Stone oli uhannut radiojuontajaa, jos tämä puhuisi tutkijoille Trumpiin liittyvistä Venäjä-kytköksistä.


Paul Manafort teki viime syyskuussa sopimuksen FBI-tutkijoiden kanssa. Hän toivoi, että yhteistyö johtaisi lievempään tuomioon, mutta nyt sopimus on tuomarin mukaan rikottu.

Trump ylisti yhdessä vaiheessa jupakkaa Manafortia siitä, että hän ei ollut ”murtunut” tutkijoiden painostuksessa, toisin kuin ”tarinoita sepitellyt” ja lievempää tuomiota halunnut asianajaja Michael Cohen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti