keskiviikko 6. helmikuuta 2019

Trump valehteli kuudesti puheessaan – The New York Times ja CNN tarkistivat presidentin faktat...

Hmmmmm - niinpä - Trump uskoo itse sanomisiinsa, se kuuluu patologisen valehtelijan taudinkuvaan...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Ulkomaat

Trump valehteli kuudesti puheessaan – The New York Times ja CNN tarkistivat presidentin faktat

”El Pason korkeat rikosluvut” paljastuivat joksikin aivan muuksi, sotiin kuluneet biljoonat tulivat hatusta, työllisyysluvuissa oli runsaasti Trump-lisää.


Trump väitti Yhdysvaltojen käyttäneen sotiin yli 7 biljoonaa Lähi-idässä

00:15 / 00:59
  


Nyt toistetaan: Trump väitti Yhdysvaltojen käyttäneen sotiin yli 7 biljoonaa Lähi-idässä
YHDYSVALTAIN presidentin Donald Trumpin tiistai-iltana Yhdysvaltain itärannikon aikaa pitämässä linjapuheessa oli yllin kyllin liioittelua, harhaanjohtamista, osatotuuksia – ja suoranaisia valheita. Tämä selviää The New York Timesin ja CNN:n keskiviikkona tekemästä faktantarkastuksesta.

Lue myös: Trump piti odotetun puheensa: uhosi pelastaneensa Yhdysvallat sodalta ja kertoi nyt lähettävänsä joukkoja etelärajalle

Presidentti puhui totta esimerkiksi kertoessaan terroristijärjestö Isisin heikosta tilasta, kiinalaisille tuotteille asetettujen tullien tuotosta tai Yhdysvaltain palkkatason nopeasta noususta, mutta täysiä valheitakin löytyi NYTin ja CNN:n mukaan kuusi:

”Olemme kuluttaneet yli seitsemän biljoonaa [eng. trillion] dollaria Lähi-idässä.”

CNN: Trump puhui tässä konflikteista Afganistanissa ja Irakissa. Afganistan ei ole Lähi-itää, mutta siitä piittaamatta: kongressin tutkimuskeskuksen mukaan sotaoperaatioiden kulut Irakissa ja Afganistanissa olivat 2001–2014 yhteensä 1,6 biljoonaa dollaria. Jotta päästäisiin seitsemään biljoonaan, on mukaan laskettava kaikki tulevaisuuden kulut, ennen kaikkea veteraanien korvaukset seuraavan 35 vuoden aikana.

”Yhdysvaltain talous kasvaa lähes kaksi kertaa nopeammin kuin se kasvoi silloin kun minä astuin virkaani, ja meidät arvioidaan ylivoimaisesti kuumimmaksi taloudeksi koko maailmassa.”

NYT: Yhdysvaltain talouden kasvu viime vuoden kolmannella neljänneksellä oli 3,5 prosentin vuosivauhdissa. Latvian ja Puolan kasvu oli lähes kaksinkertaista, kuten myös Kiinan ja Intian. Jopa kurjassa kunnossa olevan Kreikan talous kasvoi Yhdysvaltoja nopeammin. Suuri joukko taloustieteilijöitä arvioi, että Yhdysvaltain talouskasvu hiipui sekä viime vuoden lopussa että tämän vuoden tammikuussa.

”Hallintoni on poistanut lyhyessä ajassa enemmän sääntelyä kuin kenenkään muu hallinto koko presidenttikauden aikana.”

NYT: Asiantuntijoiden mukaan rajoitusten poistaminen on yhä hillitympää kuin sääntelyn vähentäminen oli Jimmy Carterin (1977-1981) ja Ronald Reaganin (1981-1989) presidenttikausilla.


”Olemme luoneet 5,3 miljoonaa uutta työpaikkaa ja mikä tärkeintä 600 000 uutta työpaikkaa teollisuustuotannossa. Tätä monet pitivät mahdottomana, mutta tosiasia on, että olemme vasta päässeet alkuun.”

NYT ja CNN: Työvoimatilastojen mukaan talouteen on tammikuun 2017 jälkeen tullut 4,9 miljoonaa uutta työpaikkaa, joista 454 000 teollisuudessa.

CNN: Trump sai kaudelleen työmarkkinat, jotka olivat toipumisen loppuvaiheessa. Työvoimatilastojen mukaan Barack Obaman kaudella (2009–2017) syntyi keskimäärin 217 000 uutta työpaikkaa kuukaudessa, Trumpin kaudella 203 000.

”Texasin El Pason väkivaltarikosluvut olivat aiemmin poikkeuksellisen korkeat, koko maan korkeimpia, ja kaupunkia pidettiin yhtenä vaarallisimmista. Nyt kun rajalle on siellä rakennettu kunnon sulku, on El Paso yksi maamme turvallisimmista kaupungeista.”

CNN: Sanomalehti El Paso Timesin analysoimien FBI:n ja paikallispoliisin tilastojen mukaan kaupungin rikosluvut olivat korkeimmillaan 1993. Raja-aidan rakentaminen kaupungin alueella alkoi 2008 ja aita valmistui 2009. Rikollisuuden väheneminen alkoi paljon aikaisemmin, rikokset vähenivät 1993–2006 El Pasosssa 34 prosentilla. El Paso Timesin mukaan vuosina 2006–2011 rikollisuus itse asiassa lisääntyi kaupungissa 17 prosentilla.

NYT: El Pason rikosluvut eivät ole koskaan olleet Yhdysvaltain huippua ja rikollisuus on vähentynyt El Pason lisäksi useissa muissa Yhdysvaltain kaupungeissa syistä, joilla ei ole mitään tekemistä raja-aitojen kanssa.

”Meillä on tämä Virginian kuvernöörin tapaus, kun hän sanoi, että hän voisi surmata vauvan syntymän jälkeen.”

NYT: Kuvernööri Ralph Northam sanoi haastattelussa tammikuussa, että hän kannattaa myöhäisiä abortteja koskevaa lakia, joka poistaisi prosessin rajoituksia ja antaisi naisille mahdollisuuden neuvotella abortista lääkärin kanssa milloin tahansa ennen synnytystä – ei sen jälkeen.



Videolla kooste Trumpin puheesta: 
Kooste Donald Trumpin Kansankunnan tila -puheesta 2019

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti