maanantai 4. syyskuuta 2017

Venäjällä on levitetty Suomea koskevaa, poliittisessa tarkoituksessa laadittua valeuutista...

Tuttuakin tutumpaa tekstiä itänaapurin mediasta...
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Ulkomaat    |   Kolumni

Venäjällä on levitetty Suomea koskevaa, poliittisessa tarkoituksessa laadittua valeuutista

Valeuutisen aihiona on syyskuussa pidettävä, yli 20 vuoteen suurin Ruotsin sotaharjoitus Aurora 17, kirjoittaa Jarmo Mäkelä kolumnissaan.

VENÄJÄN mediassa on levitetty Suomea koskevaa valeuutista, joka on laadittu poliittisessa tarkoituksessa.

Kaksi venäläistä uutistoimistoa, RIA Novosti ja Interfax, julkaisi 29. elokuuta uutisen, jonka mukaan Suomi ja USA aikovat järjestää Itämerellä, Ruotsin rannikon lähellä, yhteisen sotaharjoituksen samaan aikaan Venäjän suuren Zapad 17 -harjoituksen kanssa.

Toinen uutistoimisto mainitsi lähteeksi “amerikkalaiset tiedotustusvälineet”, jollaista ei sittemmin ole löytynyt. Toinen kertoi saaneensa tiedon nimettömältä ja tuntemattomaksi jääneeltä “USA:n turvallisuusneuvoston edustajalta”.

Vielä samana päivänä “uutisen” jakoivat eteenpäin Vse novosti, gazeta.ru, tvzvezda.ru, regnum.ru, russian.rt.com, svpressa.ru sekä kommersant.ru. Kun voidaan olettaa, että tarkkaan mietityillä valeuutisilla on Venäjällä valmis jakeluverkosto, julkaisijoiden luettelo on mielenkiintoinen.

SUOMI ja USA eivät nimittäin ole suunnittelemassa yhteistä sotaharjoitusta. 
Valeuutisen aihiona on syyskuussa pidettävä, yli 20 vuoteen suurin Ruotsin sotaharjoitus Aurora 17, johon Suomi ja Yhdysvallat osallistuvat yhdessä useiden Itämeren alueen valtioiden kanssa.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun harjoitus joutuu disinformaation kohteeksi. Kun harjoituksesta alunperin ilmoitettiin, Venäjällä tieto uutisoitiin niin, että kyse on Naton suursotaharjoituksesta. Väite oli niin räikeä, että Ruotsi joutui protestoimiaan virallisesti.

Miksi sitten informaatio-operaatio Suomea vastaan – ja miksi juuri nyt?

Venäjän media oli viime viikolla täynnä uutisia tasavallan presidentti Sauli Niinistön Washingtonin vierailusta. Kymmenissä uutisjutuissa ja kommenteissa mainittiin ohimennen arktinen yhteistyö. Siitä Tass kertoi 30. elokuuta, että Arktisen neuvoston huippukokous on tarkoitus järjestää toukokuussa 2019, mikä tosin Suomessa kiistettiin. Myös Suomessa suurta vaalikiihkoa aiheuttanut F-18-tapaus mainittiin, mutta pääpaino oli ihan muualla.

RAPORTOINNISTA sai kuvan, että Niinistö oli Washingtonissa yrittänyt parhaan kykynsä mukaan puhua Venäjän ja Yhdysvaltain parempien suhteiden puolesta. Myös tuloksia oli tullut. Esimerkiksi Nezavisimaja gazeta kertoi 30. elokuuta Trumpin todenneen Yhdysvaltain ja Venäjän suhteiden näkymistä näin:

”Venäjä kunnioittaa Suomea. Suomi on vapaa Venäjästä, se on todellakin yksi harvoista alueen maista, joka on ollut sellainen 100 vuoden ajan. Venäjä kunnioittaa Suomea suuresti, mikä on hyvä asia. Luulen, että Suomi selviää Venäjän kanssa. Toivon että USA:lla on myös joskus mahdollisuus luoda hyvät suhteet Venäjään. Se olisi varmasti hyvä koko maailman rauhalle.”

Myönteinen viesti meni läpi. Siitä todistavat monet Venäjän sosiaalisessa mediassa julkaistut kirjoitukset. Tässä edustava kokoelma vierailun jälkeen julkaistujen blogien otsikoista: Trump haluaa ystävälliset välit Venäjään, Trump ei halunnut sanoa, että Venäjä on uhka USA:lle ja Trump: USA:n ja Venäjän välit normalisoituvat ennemmin tai myöhemmin.

Ilmeisesti Venäjällä on voimia, joiden mielestä Suomea ja Niinistöä on Venäjän mediassa kohdeltu liian myönteisesti, minkä vuoksi ne panivat toimeen valeuutiselle rakentuneen kampanjansa.

Jokin aika sitten totesin, ettei Suomesta ole Venäjällä koskaan uutisoitu niin lyhyessä ajassa niin paljon kuin kirjoitettiin presidentti Vladimir Putinin Suomen vierailusta. Meni viikko ja kaikki aiemmat rajat ylittyivät uudelleen ja moninkertaisesti.

Turussa tapahtuneesta terroriteosta raportoivat Venäjällä kaikki – ja näkyvästi. Nyt ei todellakaan ollut kysymys mistään uutisten sivuvirrasta: Jokainen, joka Venäjällä vähänkin seuraa uutisia, tuli tietämään, mitä Turussa oli tapahtunut.

Raportointi oli runsasta, asiallista ja myötätuntoista.

AKTIIVISTEN Suomi-syöjien joukossa omaa luokkaansa on professori Nikolai Baryšnikov. Hän on jatkanut henkilökohtaista kampanjaansa marsalkka Mannerheimia vastaan Voina i mir -lehden pitkässä artikkelissa.

Hän valittaa, että Venäjällä monet vieläkin pitävät Mannerheimia jonkinlaisena “Leningradin pelastajana”, vaikka hänen todellisena tavoitteenaan oli sodan alusta alkaen “Leningradin täydellinen hävittäminen”.

Tämä on hänen mukaansa paljastunut vasta nyt, koska suomalaiset ovat onnistuneet tähän asti piilottamaan asiaa käsittelevät asiakirjat. Erityisesti professori purkaa katkeruuttaan omiin maanmiehiinsä: “Ei voi muuta kuin harmitella, että Venäjän sosio-poliittinen journalismi ei edelleenkään ota vastaan näitä uusia tutkimuksia”.

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva ulkomaantoimittaja, joka on työskennellyt Moskovassa, Washingtonissa ja Brysselissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti