sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Satoja Isis-taistelijoita ja siviilejä on jumissa aavikolla Syyriassa...

Hmmmmm - vai niin - mielenkiintoinen artikkeli, ilmassa on suuren sotilasoperaation elementtejä...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Ulkomaat

Satoja Isis-taistelijoita ja siviilejä on jumissa aavikolla Syyriassa – Yhdysvaltain johtama liittouma estää ilmaiskuilla saattueen etenemisen

Libanonilainen Hizbollah-järjestö arvostelee Yhdysvaltain johtaman liittouman toimia siitä, että sen toimet estävät saattueessa olevien siviilien auttamisen.



Isis-taistelijoiden ja siviilien muodostama saattue lähti liikkeelle Syyrian ja Libanonin rajalta maanantaina.
YLI 300 Isis-taistelijaa on jumissa autiomaassa Syyriassa. Ääri-islamilainen terroristijärjestö Isis, Syyrian armeija ja libanonilainen äärijärjestö Hizbollah sopivat keskenään, että aseistetut Isis-taistelijat ja siviilijoukko saisivat linja-autokuljetuksen Syyrian halki terroristijärjestön hallitsemalle alueelle.

Uutistoimisto Reutersin mukaan saattueessa olisi yli 300 Isis-taistelijan lisäksi myös 300 siviiliä. Osan heistä on väitetty olevan Isis-taistelijoiden perheenjäseniä. Taistelijat ovat antautuneet Syyrian ja Libanonin rajalla.

Yhdysvallat on kuitenkin päättänyt estää saattueen etenemisen.

Asiasta kirjoittaa esimerkiksi yhdysvaltalaislehti The New York Times.

TAPAHTUMASARJA alkoi alkuviikosta Isisin, Syyrian armeijan ja Hizbollahin tekemästä sopimuksesta. 
Sen mukaan Isis luovuttaisi Libanonille vuonna 2014 vangitsemiensa libanonilaissotilaiden ruumiit, lehti kirjoittaa. Reutersin mukaan Isis olisi luvannut luovuttaa myös kahden syyrialaistaistelijan ruumiit.

Tiedot ruumiiden lukumäärästä ovat ristiriitaisia. Mediatietojen mukaan niitä olisi ollut noin kymmenen.

Vastineeksi Isis-taistelijat saisivat matkustaa saattueessa Syyrian hallituksen hallitseman alueen läpi Deir al-Zouriin Itä-Syyriaan. The New York Timesin mukaan saattueeseen kuuluisi 17 ilmastoitua linja-autoa ja ainakin kymmenen ambulanssia, koska osa Isis-taistelijoista on haavoittunut.

Saattue lähti liikkeelle maanantaina.

YHDYSVALLAT ja Irak raivostuivat sopimuksesta.

Yhdysvallat pysäytti saattueen etenemisen pommittamalla sen käyttämää tietä ja tuhoamalla sillan sen reitiltä. Yhdysvallat on myös tuhonnut joukkoja ja ajoneuvoja, joita Isis on lähettänyt auttamaan saattuetta. Ilmaiskujen vuoksi saattue ei ole saanut esimerkiksi polttoainekuljetuksia.

Saattueen matka katkesi keskiviikkona, Reuters kertoo.

”Linja-autojen ja ambulanssien saattueeseen emme ole iskeneet, mutta yksittäiset ajoneuvot ja ihmiset, jotka olemme voineet tunnistaa Isis-joukoiksi, ovat joutuneet iskujemme kohteeksi”, kertoi Yhdysvaltain johtaman liittouman edustaja, eversti Ryan Dillon The New York Timesin mukaan.

”Jos me voimme iskeä Isisiä vastaan vahingoittamatta siviilejä, niin me iskemme”, hän sanoi.

MYÖHÄÄN perjantaina uutistoimisto Reuters kertoi saattueen olevan yhä autiomaassa, sillä se on joutunut kääntymään Irakin rajalta.

Reutersin mukaan Yhdysvaltain johtama liittouma on pyytänyt Venäjää ilmoittamaan Syyrian hallitukselle, ettei se salli saattueen etenemistä.

”Me jatkamme saattueen tarkkailemista ja estämme sen etenemistä itään, jossa se voisi liittyä muihin Isis-joukkoihin. Me jatkamme myös iskuja kaikkiin Isis-yksiköihin, jotka yrittävät lähestyä saattuetta”, Dillon sanoi Reutersin mukaan.

LAUANTAINA Hizbollah arvosteli Yhdysvaltain johtamaa liittoumaa siitä, että sen toimet estävät saattueessa olevien siviilien auttamisen.

Järjestön julkilausuman mukaan saattueessa olisi taistelijoiden lisäksi vanhuksia, haavoittuneita ihmisiä ja raskaana olevia naisia, Reuters kertoo.

Hizbollah ja Syyrian armeija ilmoittivat myös etsivänsä uutta reittiä saattueelle, jotta se pääsisi määränpäähänsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti