maanantai 11. syyskuuta 2017

Mahdollisuudet vaikuttaa kuntapolitiikassa osa 33...

Kirjoitin edellisen osan loppupuolella mm. seuraavaa:

Kulttuuriasianlautakunnan sihteeriksi valittiin Jaana Pulkkinen ja kulttuuritoimenjohtajan Unto Käyhkön sijaiseksi määrättiin liikunta- ja nuorisotoimenjohtaja Eero Saija. 

Todettakoon, että tuohon maailman aikaan Kemin kaupunginteatterin johtajana oli Eero Siren ja kaupunginkirjaston johtajana vt. kirjastotoimnenjohtaja Leena Pitkänen. Kokouksessa oli paikalla vs. liikuntatoimenjohtaja Eija Karismo.
_____________________________________________________________________

Olen kevyesti = päällisinpuolin selaillut kulttuuriasiainlautakunnan vuoden 2001 pöytäkirjoja todeten, että muistikuvani päätettävistä asioista ovat oikeansuuntaisia: On suuria, tärkeitä, periaatteellisia asioita mutta myös pieniä, lähes mitäänsanomattomia asioita. 
Lähinnä viimeksi mainittuihin liittyvät eri toimijoille jaettavat kaupungin avustukset. Toki em. hakijoille, toimijoille ne ovat tärkeitä, mutta päätöksenteon kannalta ne ovat kyvyttä kamaa, liian rutiininomaista, joka on hoidettavissa muutoinkin - niin kuin myöhemmin on tapahtunutkin.

Toisessa kokouksessa 2/2001 15.03.2001 näyttää olleen tärkeimpänä asiana talousarvion 2000 toteutuminen tulosalueittain.

Kulttuuriasiainlautakunnan koulutusasia Oulussa, Suomen museoliiton 78. vuosikokous ja valtakunnalliset museopäivät Turussa ja kulttuurilautakuntien yhteinen kokous Rovaniemellä olivat eistyslistalla.
Minua informoitiin, että kaikki edellä mainitut olivat perinteistä - kulttuurilautakuntien pohjoista osallistumistoimintaa.

Itse olin edelleen työelämässä ja sekä opettaja- että insinöörikuvioissa mukana, joten kiinnostus "ylimääräisiin" menemisiin olivat rajalliset. 

Edellä mainituista Suomen museoliiton tapahtuma kuitenkin kiinnosti, sillä olin tutustunut tarkasti ennakko-ohjelmaan. 
Tulin valituksi osallistujaryhmään, joten yöjunamatka Turkuun oli edessä. Erittäin mielenkiintoinen tapahtuma, jonka aikana sain hivenen tuntumaa uuteen, minulle täysin tuntemattomaan asiakokonaisuuteen...
Osallistumismaksu, johon kuuluivat majoitus ja pakolliset ateriat sekä matkat menivät lautakunnan piikkiin. Päivärahoja ei muistaakseni maksettu. Yritin toteuttaa em. opinto-, koulutus- ja tutustumismatkan lähes nollabudjetilla.   

Toisen kokouksen esityslitalla oli myös teatterinjohtajan viran täyttäminen. Teatterinjohtaja Eero Sirenin kausi oli päättymässä 31.7.2001. Kulttuuriasianlautakunta valitsi teatterinjohtajan viran täyttämista varten työryhmän. Itse en ollut työryhmän jäsen.

Viran täyttämisestä muodostuikin mielenkiintoinen prosessi kokonaisuudessaan, johon otin kantaa - minun kirjoittamaksi - erittäin tiukalla kirjelmällä myöhemmin 10.04.2001. Näin jälkikäteenkin ajatellen olin oikeassa, mutta olla oikeassa ei sekään aina kuntapäätöksenteossa riitä. Havaitsin, että politiikka, myös kuntapolitiikka on kummallista...

Miksi? Siksi, että valintaprosessi ei edennyt mielestäni oikeassa marssijärjestyksessä.


Pohdiskelu jatkuu myöhemmin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti