keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Ruotsin puolustusministeri Aurora-sotaharjoituksessa...

Hmmmmm - vai niin - mielenkiintoinen tilanne Itämeren tuntumassa - kaikki ovat liikkeellä puolustusaikaissa. Mistä ihmeestä ne hyökkääjät mahtavat tulla...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Ulkomaat

Ruotsin puolustusministeri Aurora-sotaharjoituksessa: Jos Suomi järjestää vastaavat, niin tulemme mukaan mieluusti

Suomen ja Ruotsin puolustusministerit vierailivat tiistaina yhdessä Ruotsin suurissa Aurora-sotaharjoituksissa. Puolustusministeri Niinistö toppuuttelee arvostelua, jota ajatus Suomen samantyyppisistä harjoituksista on herättänyt. ”Ei tässä ole tarkoitus elämöidä mihinkään suuntaan, vaan harjoitella isänmaan puolustamista.”


Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist (vas.) vieraili Aurora-sotilasharjoituksissa Gotlannissa Suomen kollegansa Jussi Niinistön kanssa.
VISBY

HIUKAN Visbyn ulkopuolella, gotlantilaisessa metsikössä, seisoo joukko suomalaissotilaita sateessa. Naamat ovat vihreässä maalissa ja aseet rinnalla.

Porin prikaatin jääkärikomppanian sotilaat yhdessä Gotlannin 18. taisteluosaston kanssa ottivat tiistaina vastaan Suomen ja Ruotsin puolustusministerit Jussi Niinistön (sin) ja Peter Hultqvistin, jotka tutustuivat Aurora 17 -sotaharjoitukseen yhdessä.

”Tämä on signaali epävakaalle ympäröivälle maailmalle, että me olemme valmiita kantamaan vastuuta omasta turvallisuudestamme. Ja että olemme valmiita yhdessä muiden kanssa luomaan vakautta tässä osassa Eurooppaa”, sanoi Hultqvist.

Ministerin hymy oli märistä olosuhteista huolimatta leveä.

Ruotsin valtiopäivät äänesti aiemmin tiistaina Hultqvistin luottamuksesta, ja hän vältti potkut ministerin paikalta.

Taustalla oli Ruotsissa kesällä hallituskriisiin johtanut tietoturvaskandaali, jonka vuoksi porvarioppositio ja ruotsidemokraatit vaativat ministerin eroa. Osa porvaripuolueista perääntyi kuitenkin asiassa loppuviikosta.

PIENEMMÄLLÄ voimalla jo viime viikolla käynnistynyt Aurora on Ruotsin suurin sotaharjoitus 23 vuoteen. Alkuviikosta se on edennyt tositoimiin muun muassa juuri Gotlannin strategisesti tärkeällä saarella. Tiistaina ruotsalaisjoukot harjoittelivat esimerkiksi ilmapuolustusta yhdysvaltalaisia Apache-taisteluhelikoptereita vastaan.

Ruotsille kyseessä on eräänlainen testi puolustuksen toimivuudesta. Krimin valtauksen ja Ukrainan sodan jälkimainingeissa Ruotsi käänsi puolustuksensa painopisteen uudelleen omien rajojensa puolustamiseen kansainvälisen kriisinhallinnan sijasta. Puolustus on myös saanut lisää resursseja.

”Harjoituksen arviointi on äärimmäisen kiinnostavaa, sillä näemme puolustusvoimien vahvuudet ja heikkoudet ja voimme tehdä siitä johtopäätöksiä”, Hultqvist sanoi.

PUOLUSTUSMINISTERI Niinistö on todennut jo aiemmin julkisuudessa, että Suomessa olisi tilausta Auroran tyyppiselle kansainväliselle harjoitukselle. Näin voitaisiin testata myös puolustusvoimien uutta tehtävää kansainvälisen avun antamisesta ja vastaanottamisesta. Joko tällainen harjoitus pannaan valmisteluun?

Niinistön mukaan harjoituksen valmistelu veisi kahdesta neljään vuotta, ja keskustelua on käytävä monien tahojen kanssa.

”Mutta kyllä tässä varmasti siihen suuntaan ollaan menossa.”

Hän toppuutteli asiasta syntynyttä kriittistä keskustelua.

”Ei tässä ole tarkoitus elämöidä mihinkään suuntaan, vaan harjoitella isänmaan puolustamista, ja se on puolustusvoimien tehtävä”, Niinistö sanoi.

Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) puuttui hiljattain Niinistön ja eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Ilkka Kanervan(kok) aiemmin HS:ssä esittämään ajatukseen harjoituksista. Hän totesi blogissaan, että ”sotaretoriikan viljeleminen ja uhoileva voimannäyttö ovat viimeinen asia jota Suomessa nyt tarvitaan”.

Hultqvist näkisi mieluusti ruotsalaiset vastaavassa harjoituksessa Suomessa.

”Jos Suomi haluaa järjestää sellaiset harjoitukset, niin edellytän, että Ruotsi osallistuu.”

AURORAN ja osin samanaikaisesti Itämerellä järjestettävän Venäjän ja Valko-Venäjän Zapad-sotaharjoituksen on pelätty kasvattavan jännitteitä Itämerellä ja voivan johtaa myös mahdollisiin yhteentörmäyksiin. Hultqvist torjui tämän ajatuksen kiivaasti.

”Tällä ei ole tekemistä jännitteiden kasvamisen kanssa. Tällä on tekemistä sen kanssa, että voimme harjoituttaa Ruotsin puolustusvoimia laajasti yhdessä muiden kanssa kykyjemme parantamiseksi.”

Fakta

Suomalaisia osallistujia noin 300


 Aurora 17 -harjoitus on Ruotsin puolustusvoimien suurin sotaharjoitus yli 20 vuoteen. Se järjestetään 11.–29. syyskuuta.

 Harjoitukseen osallistuu noin 19 000 Ruotsin puolustusvoimien edustajaa ja noin 1 500 ulkomaisten joukkojen edustajaa. Mukana on myös noin 40 viranomaista.

 Suomalaisia osallistujia noin 300.

 Harjoituksia käydään muun muassa Gotlannin saarella, Mälarinlaaksossa, Tukholman ympäristössä sekä Göteborgin seudulla.

 Suomen lisäksi harjoituksiin osallistuu joukkoja Tanskasta, Virosta, Ranskasta, Latviasta, Liettuasta, Norjasta ja Yhdysvalloista.

Lähteet: Ruotsin puolustusvoimat ja Ruotsin hallitus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti