sunnuntai 17. syyskuuta 2017

Donald Trump on epäonnistunut presidenttinä pahasti – ainakin kaikilla niillä kriteereillä, joilla presidenttejä on totuttu arvioimaan....

Hmmmmm - vai niin - kyllä näin se valitettavasti on...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Donald Trump on epäonnistunut presidenttinä pahasti – ainakin kaikilla niillä kriteereillä, joilla presidenttejä on totuttu arvioimaan.



MAAILMA on julma: kesä on ohi, mutta Donald Trumpin show jatkuu. Pyörremyrskyistä palanneet toimittajat kommentoivat presidentin twiittejä, ja puhuvat päät jatkavat ikuista kinasteluaan.

Tunnelma on kuitenkin jotenkin väljähtynyt. Presidentin kannattajien innostus on lässähtänyt, eivätkä vastustajatkaan jaksa enää lietsoa itseään samanlaiseen raivoon kuin vielä keväällä.

Trump on kuin sormihyrrä. Kyllä se vielä pyörii, mutta kukaan ei enää muista, mikä siinä joskus ­tuntui niin jännittävältä.

TRUMP on epäonnistunut presidenttinä pahasti – ainakin kaikilla niillä kriteereillä, joilla presidenttejä on totuttu arvioimaan.

Uuden presidentin etsikkoaikana pidetään ensimmäistä kevättä. Silloin hänellä pitäisi olla voimaa ajaa läpi suuret uudistuksensa.

Republikaaneilla oli vaalien ­jälkeen hallussaan Valkoinen talo ja kongressin molemmat kamarit. Presidentti Trump ei silti saanut läpi yhtäkään merkittävää lakia.

Trumpin tärkeimpiin vaalilupauksiin kuulunut Obamacaren kaataminen epäonnistui, koska republikaaneilla ei ollut tarjota sille realistista vaihtoehtoa.

Fiasko paljasti republikaanien bluffin. Vakavasti otettavasta puo­lueesta tuntuu tulleen kelmien kerho, joka kosii äänestäjiä vihalla ja kaunalla, koska ei pysty kehittämään toteuttamiskelpoista poli­tiikkaa.

TRUMPIN kansansuosio romahti keväällä ja on pysytellyt alle 40 prosentissa. Trump on epäsuositumpi kuin kukaan tuore presidentti niin kauan kuin mittauksia on tehty.

Maailmalla Trumpilla sujuu vielä huonommin: 37 maan kyselyssä presidenttiin luotti vain 22 prosenttia vastaajista. Yhdysvaltain arvostus on Trumpin kaudella romahtanut.

Ei ihme, että Valkoisen talon avustajakaruselli on pyörinyt kuin hullujen päivien pyöröovi.

VASTATUULESSA Trump yritti noudattaa avustajansa Steve Bannonin pelikirjaa: pitää kiinni vihaisista valkoisista. Ban­nonin mielestä Trumpilla on ase republikaanien ohimolla, kunhan hänellä pysyy edes tämä joukko taskussaan.

Siinä pelissä kävi niin kuin faustisissa sopimuksissa tuppaa käymään: kun Trump huomasi marssivansa samassa tahdissa natsien ja rasistien kanssa, Bannon sai lähteä.

Nyt Trump etsii uusia liittolaisia. Ilman moraalista ja poliittista kompassia toimivalle miehelle se on pelkkä järjestelykysymys.

Viime viikolla Trump sopi valtion velkakynnyksen nostosta demo­kraattien kanssa. Tällä viikolla hän on neuvotellut uusien ystäviensä kanssa nuorten maahanmuuttajien eli unelmoijien kohtalosta.

Syrjähypyllään Trump hakee uutta asetta, jolla uhata republikaaneja: ellette tee, mitä haluan, hoidan asiat demokraattien kanssa.

Trump on kuitenkin sotkeutu­massa omiin jalkoihinsa. Demok­raatit tukevat Trumpia – kuin köysi hirtettyä. Samalla Trump on menettämässä vihaisten valkoisten tuen. Sen jälkeen hänellä ei ole ketään.

VASTUSTAJAT näkevät jo märkiä unia presidentin potkuista. Osuvista presidentinvaaliennusteistaan tunnettu professori Allan Lichtman julkaisi kesällä kirjan, jossa hän arvioi, että Trump joutuu luultavasti virkarikossyytteeseen joko Venäjä-yhteyksiensä tai bisnestensä vuoksi.

Lichtmanin ennustus on rohkea, sillä virkasyytteeseen on Yhdys­valloissa joutunut vain kaksi presidenttiä, joista molemmat vapautettiin. Pelurit laskevat kuitenkin Trumpille jo lukua: syytteen todennäköisyys on vedonlyöntitoimistossa noussut 50 prosenttiin.

Trumpista puhuttaessa mikään ei ole kuitenkaan varmaa. Trump voi saada kenkää, mutta voidaan hänet valita uudestaankin, sillä istuvaa presidenttiä on aina vaikeaa voittaa. Terrori-isku tai sota voi muuttaa kaiken hetkessä.

TODENNÄKÖISIMMIN Trumpin valta loppuu kuten ontolle miehelle sopii: ei paukahtaen vaan kitisten kuin sateeseen unohtunut sormihyrrä.

Trump ei saa läpi mitään merkittävää. Hänen kannatuksensa pysyy pohjamudissa. Presidentti viettää yhä enemmän aikaa golfkentällä. Putitkaan eivät uppoa. Trumpilla on koko ajan tosi paha mieli. Miksi siis asettua ehdolle enää toista kertaa?

Niin aamujuontajat saavat taas kohista Trumpin twiitistä: ”Tehtävä suoritettu. Amerikka On Taas Suuri. Aika lähteä pelastamaan Diili. ­ARNOLD IS SO SAD!”

saska.saarikoski@hs.fi

Kirjoittaja on HS:n Kuukausiliitteen toimittaja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti