sunnuntai 10. syyskuuta 2017

Muovia, muovia, muovia...

Alla olevassa artikkelissa todetaan: Lehden mukaan joidenkin ympäristöasiantuntijoiden mukaan muovi alkaa olla ilmastonmuutostakin vakavampi ongelma.

Mene ja tiedä, toisaalta ei ihme, sillä muovin käyttö - turhakäyttökin - on rajua...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Ulkomaat

Tutkijat Guardian-lehdessä: Muovi on saastuttanut jo merisuolankin – ”Muovia on ilmassa, vedessä, merenelävissä, oluessa ja käyttämässämme pöytäsuolassa”

Lähes jokainen maailman asukas altistuu suurille määrille muovijätettä, jonka vaikutuksia terveyteen ei ole toistaiseksi voitu tutkia, tutkijat toteavat The Guardian -lehdessä.


MUOVISAASTE leviää maailman vesistöissä. Aiemmin on kerrottu, että sitä on miljardien ihmisten juomassa hanavedessä. Nyt uusi tutkimus osoittaa, että myös merisuola on mikroskooppisten muovinpalojen saastuttama, kertoo brittiläinen The Guardian -lehti.

Yhdysvaltalaisen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan muovia on päätynyt merisuolaan ainakin Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Kiinassa. Euroopassa asiaa on tutkittu Britanniassa, Ranskassa ja Espanjassa.

Merisuolan kautta mikromuovia kulkeutuu laajalti ympäristöön ja tutkijoiden arvioiden mukaan ravintoketjussa ihmisravintoon saakka.

MUOVIJÄTTEESTÄ suuri osa muodostuu muun muassa kertakäyttöisistä juomapulloista, tutkijat toteavat.
YK:n tekemien laskelmien mukaan jopa 12,7 miljoonaa tonnia muovia päätyy vuosittain maailman meriin. Määrä vastaa sitä, että mereen kaadettaisiin joka minuutti yksi rekkalastillinen muovia.

Uusimpaa tutkimusta johtanut professori Sherri Mason State University of New Yorkista sanoo muovijätettä olevan jo kaikkialla.

”Sitä on ilmassa, vedessä, syömissämme merenelävissä, juomassamme oluessa ja käyttämässämme pöytäsuolassa”, hän toteaa The Guardianin haastattelussa.

MASONIN tutkijaryhmä mittasi mikromuovin määriä suolassa, oluessa ja juomavedessä.

Tulosten mukaan yhdysvaltalainen kuluttaja voi saada elimistöönsä noin 660 muovihiukkasta vuodessa, jos hän syö päivittäin suosituksen mukaisen enimmäismäärän eli 2,3 grammaa suolaa.

Koska noin 90 prosenttia amerikkalaisista syö suolaa suosituksia enemmän, myös muovimäärät ovat suuremmat, tutkimus toteaa.

ELIMISTÖÖN päätyvän muovin terveysvaikutuksista ei vielä tiedetä. Tutkimuksia vaikutuksista ei ole tehty, koska tutkijoiden on ollut vaikea löytää vertaisryhmä, joka ei olisi saanut elimistöönsä muovia, The Guardian kertoo.

Lehden mukaan joidenkin ympäristöasiantuntijoiden mukaan muovi alkaa olla ilmastonmuutostakin vakavampi ongelma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti