tiistai 12. syyskuuta 2017

Lue enemmän, luulet vähemmän...

Alla olevassa artikkelissa todetaan: Ihmisen aineenvaihdunta toimii hienosti ja tarkoituksenmukaisesti. Energiaa tuotetaan aina se määrä, mitä kulloinkin tarvitaan.
Näin haluan itsekin uskoa.
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Hyvinvointi

Moni uskoo, että vihreä tee laihduttaa ja huonojen yöunien takia lihoo – Asiantuntija kertoo, mitkä laihduttamiseen liittyvät uskomukset pitävät paikkansa ja mitkä eivät

Mikä tahansa liikunta lisää ihmisen energiantarvetta ja siten aineenvaihdunnan aktiivisuutta. Ylipainoa taas ei voi selittää hidastuneella aineenvaihdunnalla, sanoo professori Pertti Mustajoki.

Tilaajille


Moni uskoo, ettei voi ruuasta saada liikaa kaloreita. Siksi selitystä lihomiselle haetaan aineenvaihdunnasta.
SITRUUNAVEDEN tai vihreän teen juominen ei vilkastuta aineenvaihduntaa. Myöskään chili, ananas tai vesimeloni eivät vaikuta siihen mitenkään. Erilaisten ruoka-aineiden kuitenkin väitetään usein vaikuttavan energia-aineenvaihduntaan ja sitä kautta helpottavan painonpudotusta.

”Ihmisen aineenvaihdunta toimii hienosti ja tarkoituksenmukaisesti. Energiaa tuotetaan aina se määrä, mitä kulloinkin tarvitaan. Millään tietyllä ruoka-aineella ei voi vaikuttaa elimistön energia-aineenvaihduntaan ja sitä kautta kalorinkulutukseen”, professori ja sisätautilääkäri Pertti Mustajoki sanoo.

Se, että painonvaihtelua usein selitetään aineenvaihdunnan muutoksilla, on ymmärrettävää. Syödyn kalorimäärän arvioiminen on niin vaikeaa, että lähes kaikki ihmiset aliarvioivat saamansa kalorimäärän. Moni uskoo, ettei voi saada ruuasta liikaa kaloreita, ja siksi selitystä haetaan muualta.

Pertti Mustajoki kertoo, millaisia vääriä uskomuksia ihmisillä on aineenvaihdunnasta, ja mitä siitä pitäisi tietää.

Mitä elimistön aineenvaihdunnalla oikeastaan tarkoitetaan?

Aineenvaihdunnan tärkeimpiä tehtäviä on tuottaa elimistön solujen toimintaan tarvittava energia. Aineenvaihdunta muuttaa ravinnon hiilihydraatteja, rasvoja ja proteiineja sellaiseen muotoon, että solut voivat käyttää niitä hyväkseen. Se tapahtuu niin taloudellisesti kuin mahdollista, Mustajoki kertoo.

Aineenvaihdunnalla ei ole keinoa erityisesti aktivoitua ja kuluttaa energiaa yli luontaisen tarpeen.

Kun ihminen on nielaissut pureskelemansa ruuan tai kulauttamansa juoman, ravinto siirtyy mahalaukun kautta ohutsuoleen. Siellä ruuansulatusentsyymit purkavat ravintoaineet pieniin osiin, jotka imeytyvät vereen. Ruuan matka aineenvaihdunnan monimutkaisissa prosesseissa voi alkaa.

Valtaosa ruuasta päätyy solujen energiaksi. Jos ruoka sisältää enemmän energiaa kuin ihminen tarvitsee, ylimääräiset kalorit varastoituvat rasvakudokseen. Muuta mahdollisuutta ei ole. Aineenvaihdunnalla ei ole keinoa aktivoitua ja käyttää elimistön ylimääräistä energiaa.

Se, mihin ylimääräinen rasva elimistössä kertyy, vaikuttaa kuitenkin paljonkin aineenvaihduntaan siinä mielessä, että rasvasolut toimivat kehon eri osissa eri tavoin.

Lantiolle kertyvä rasva ei ole terveyden kannalta lainkaan haitallista. Sen sijaan vatsaontelossa, sisäelinten ympärillä ja maksassa oleva ylimääräinen rasva häiritsee aineenvaihduntaa. Siitä seuraa monenlaisia aineenvaihdunnan häiriöitä, kuten kakkostyypin diabetesta.

Miten paljon aineenvaihdunta sitten vaikuttaa painonhallintaan?

Mustajoen mukaan aineenvaihdunnan lisääminen ja aktivoiminen ovat ongelmallisia käsitteitä, koska niitä käytetään nykyään yleisesti tarkoittamaan pelkästään energiantarpeen lisäämistä.

Ihminen voi vaikuttaa painonhallintaan vain kuluttamalla energiaa liikkumalla ja kiinnittämällä huomiota syömiseensä, eli ruokien ja juomien sisältämiin kaloreihin.


Ruuan kaloreita voi vähentää monin tavoin. Laihdutuskuurilla laihdutaan usein alussa mukavasti, mutta melkein aina paino nousee takaisin. Parempaan tulokseen laihduttaja pääsee lisäämällä ruokavalioonsa pysyvästi hedelmiä ja kasviksia, jotka vievät tilaa lihottavammilta ruoka-aineilta.

Moni laihtuu myös vähentämällä sokeripitoisia juomia ja syömällä aiempaa pienempiä annoksia. Kaloreita tulee näillä keinoilla vähemmän, mutta lisäksi muutokset auttavat ehkäisemään epäterveellisen ruuan aiheuttamia haitallisia aineenvaihdunnan häiriöitä.

Kuluttaako lihaskuntotreeni eniten kaloreita?

”Eniten energia-aineenvaihduntaan voi vaikuttaa liikunnalla”, Pertti Mustajoki sanoo.

Se, että liikkuu riittävästi ja säännöllisesti, on oleellisinta.

Lihaskuntotreenin aikana ponnistellaan kovasti, ja reipas kävely tuntuu sitä kevyemmältä treeniltä. Siitä huolimatta puolen tunnin reipas kävely kuluttaa enemmän energiaa kuin tavallinen voimaharjoittelu, koska kävely on jatkuvaa, mutta kuntosalilla pitää välillä levätä.

Aika ajoin nostetaan esiin se, että lihastreeni on hyväksi erityisesti siksi, että isommat lihakset kuluttavat levossakin enemmän energiaa.

”Se on totta. Sen merkitys energiankulutuksessa vain on kovin pieni”, Mustajoki sanoo.

Vaikutusta aineenvaihduntaan liioitellaan usein. Jos kehon lihasmassa kasvaa noin neljä kiloa, kalorinkulutus levossa ollessa lisääntyy suunnilleen 50 kilokalorilla. Keskivertomiehen kokonaisenergiankulutus on noin 2200 kilokaloria päivässä.

Liikuntalaji kannattaakin Mustajoen mukaan valita sen mukaan, mikä jaksaa viikosta ja kuukaudesta toiseen kiinnostaa. Sillä, onko liikunta lihaskuntotreeniä vai lenkkeilyä vai jotain muuta liikkumista, ei ole aineenvaihdunnan kannalta suurtakaan merkitystä.

Lihottaako aineenvaihdunnan hidastuminen?

Ylipainoa ei voi Mustajoen mukaan selittää hidastuneella aineenvaihdunnalla. Terveen ihmisen aineenvaihdunta ei noin vain hidastu ilman syytä. Aineenvaihduntaan toki vaikuttavat ikä, sukupuoli ja hormonit, mutta se miten paljon energiaa kulutamme levossa vaihtelee kuukaudesta tai vuodesta toiseen vain hyvin vähän.

Nykyään kun ihmiset istuvat suuren osan päivästä, ihmisen päivittäisestä energiankulutuksesta keskimäärin 60 prosenttia kuluu lepoaineenvaihduntaan.

”Maksa, aivot, sydän ja munuaiset kuluttavat painoonsa nähden yllättävän paljon energiaa”, Mustajoki kertoo.

”Esimerkiksi aikuisen 70 kiloa painavan miehen alle kaksi kiloa painava maksa kuluttaa energiaa suurin piirtein saman verran kuin 28 kiloa painavat lihakset.”

Miksi ylipaino sitten lisääntyy iän myötä?

Aineenvaihdunta hidastuu jonkin verran iän myötä 40-vuotiaasta alkaen. Suurin ero nuoren ja vanhemman välisestä energiankulutuksesta tulee kuitenkin liikkumisen vähenemisessä.

”Vanhemmat ihmiset elävät päivänsä verkkaisemmin kuin nuoret. Istuskellaan enemmän eikä enää harrasteta kuntoliikuntaa samalla tavoin”, Mustajoki sanoo.

Ikääntymiseen liittyvästä energiankulutuksen vähenemisestä noin viidennes johtuu lepokulutuksen vähenemisestä, mutta sen vaikutuksen voi halutessaan kuroa umpeen lisäämällä liikuntaa.

Hidastavatko univaje ja stressi aineenvaihduntaa?

Usein sanotaan, että liian vähäinen yöuni ja stressi lihottavat. Aineenvaihdunta ei kuitenkaan valvomisesta hidastu.

Itse asiassa käy päinvastoin, sillä lepoenergiankulutus hieman lisääntyy, koska unessa lepokulutus on alimmillaan. Kokonaisenergiankulutus kuitenkin yleensä vähenee, koska valvomisen jälkeen aktiivisuus vähenee. Lisäksi valvominen vaikuttaa haitallisesti moniin aineenvaihdunnan tapahtumiin ja lisää samalla ruokahalua.

”Lopputulos on, että viiden tunnin yöunen jälkeen syödään 200–300 kilokaloria ylimääräistä verrattuna yhdeksän tunnin nukkumisaikaan”, Mustajoki kertoo.

Joskus väitetään myös stressihormonien hidastavan aineenvaihduntaa ja lisäävän ylipainoa. Pertti Mustajoen mielestä stressin vaikutusta on liioiteltu. Osa ihmisistä syö ja juo enemmän, kun on stressiä. Toisilla käy päinvastoin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti