tiistai 12. syyskuuta 2017

Mahdollisuudet vaikuttaa kuntapolitiikassa osa 35...

Kirjoitin edellisen osan loppupuolella mm. seuraavaa: 

Mielenkiintoisin esityslistan kohta oli Teatterinjohtajan viran täyttäminen. Valittu työryhmä oli kokoontunut ainoastaan kerran ja siirtänyt päätöksenteon kulttuuriasiainlautakunnalle.

Asian käsittelyn aikana kulttuuritoimenjohtaja muutti päätösehdotuksensa muotoa: Lautakunta julistaa teatterinjohtajan viran normaalissa järjestyksessä haettavaksi (ks. jäsen Aki Pyykön kirje) LIITE nro 3

Hmmmmm - vai niin - entä sitten? Niinhän siinä loppujen lopuksi kävi, että Eero Siren tuli valituksi jatkamaan entisin ehdoin teatterinjohtajana seuraavat kaksi vuotta 31.7.2003 saakka.

Minulla ei ollut Eero Sireniä vastaan mitään - oikeastaan päinvastoin - mutta kysymyksessä oli menettelytavoista, periaatteista. 
Samaa mieltä kanssani oli mm. kulttuuriasianlautakunnan ehdoton kultuuriasiantuntija Ossi Liiten.

Tosiasia lienee se, että Kemin Vasemmistoliitto ei löytänyt "tähän/siihen hätään" sopivaa ehdokasta valittavaksi Kemin kaupunginteatterin johtajaksi ja Eero joutui uhrautumaan vielä pariksi vuodeksi virkaan...


________________________________________________________________________

Neljännen kulttuuriasianlautakunnan kokouksen 4/2001 19.06.2001 esityslista oli mielenkiintoinen, oikeastaan erikoinen...

Sisällysluettelossa otsikon Kemiläisten nuorisoyhdistysten yleisavustusten jakaminen alla oli 26 koulutusavustushakemusta - omina asiakohtina, pykälinä. 

Kirjoitin aikaisemmin, että olen kevyesti = päällisinpuolin selaillut kulttuuriasiainlautakunnan vuoden 2001 pöytäkirjoja todeten, että muistikuvani päätettävistä asioista ovat oikeansuuntaisia: On suuria, tärkeitä, periaatteellisia asioita mutta myös pieniä, lähes mitäänsanomattomia asioita. 
Lähinnä viimeksi mainittuihin liittyvät eri toimijoille jaettavat kaupungin avustukset. Toki em. hakijoille, toimijoille ne ovat tärkeitä, mutta päätöksenteon kannalta ne ovat kyvyttä kamaa, liian rutiininomaista, joka on hoidettavissa muutoinkin - niin kuin myöhemmin on tapahtunutkin.

Nimenomaan nämä koulutusavustushakemukset tuntuivat minusta alunalkaen sellaisilta.

Neljännen kulttuuriasianlautakunnan kokouksen yhtenä asiakohtana oli Ossi Liitenin aloite määräaikaisen/tilapäisen työntekijän palkkaaminen museotoimelle. Asiallinen ja perusteltu aloite.

Listalla oli myös oikaisuvaatimus Kemin kulttuuriasianlautakunnan päätöksestä: Teatterinjohtajan viran täyttäminen (10.4.2001 § 33) - Ossi Liiten ja minä halusimme asiaan selvitystä, kaupunginlakimies oli asiaan liittyvänä antanut lausunnon, joten prosessi jatkui...

Todettakoon pienenä yksityiskohtana, että kevään viimeinen kokous pidettiin ravintolassa ihan aterian kanssa. Oli saamani informaation perusteella perinteinen käytäntö, "maan tapa". Ilmeisesti käytäntö oli kaikilla lautakunnilla samantyyppinen.

Ihan mielenkiintoinen lautakuntakevät oli takana. Niin kuin aikaisemmin kirjoitin, ei ollut kahta sanaa, mikä taho kulttuuriasianlautakuntaa vei ja muut vikisivät, jos sitäkään...

Viidennessä kokouksessa 5/2001 20.09.2001 ensimmäistä kertaa sain tuntumaa talousarvion toteutumavertailuun sekä taloussuunnitelma (2002-2005) - ja talousarvio (2002) prosessointiin. Virkamiehet olivat laatineet pohjaesitykset, jotka eivät aiheuttaneet kovinkaan aktiivista keskustelua.

"Raamit" eli talouden realiteetit ja kaupunginhallituksen tiukka ohjeistus oli lähes käsin kosketeltavissa.

Toisaalta esiin tuli erittäin selkeästi epäsuhta/epäoikeudenmukaisuus lautakuntien kesken.
Tuntui siltä, että sosiaali- ja terveyslautakunta tekee mitä haluaa, raamit paukkuvat eikä sille voida/ei haluta voida mitään.

Toiset lautakunnat sinnittelevät ja yrittävät pysyä ns. raamissa. Todettakoon kertauksena, että kulttuuriasianlautakunta on rahankäytön sunteen pienin lautakunta.

Tosin esiin tuli voimallisesti tosiasia, että vaikeinakin aikoina Kemin kaupungilla on ollut omaperäisen kulttuurikaupungin maine. Vähillä veromarkoilla on saatu kuitenkin paljon aikaa,,,

Kulttuurilautakunnan "peukalon alla" ovat kuitenkin kaikille kemiläisille ja osittain ulkokuntalaisillekin kuuluvia  asioita: Museotoimi, Kirjasto, Teatteri, Liikuntapalvelut, Nuorisotyö ja Musiikki

Tällaiseen kuntapoliittiseen maailmaan minä olin pyrkinyt, päässyt.


Pohdiskelu jatkuu myöhemmin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti