perjantai 22. syyskuuta 2017

Mahdollisuudet vaikuttaa kuntapolitiikassa osa 49 ...

Kirjoitin edellisen osan loppupuolella mm. seuraavaa:

Ehdotus kulttuuriasiainlautakunnan kokousajankohdan siirtämiseksi perustui kulttuuriasiainlautakunnalle toimittamaani kirjeeseen.

Olin aika lailla "kypsynyt" myöhään alkaviin kokouksiin. Todettakoon, että olin itse edelleen niin sanotusti täysillä työelämässä mukana.

Kokousten alkamisen "iltaodottaminen" ei tuntunut kovin mielekkäältä. Toisaalta tunsin myötätuntoa kokouksiin osallistuvien virkamiesten roolia kohtaan, samaa odotusta se oli heilläkin.
Hain asialle taustatukea tutkimuksista ja asiantuntijalausunnoista. Asiantuntijoiden mukaan myöhässä alkavien ja loppuvien kokousten tuottavuus on tavallista alempi.

Esitin, että kaikki lautakuntakokoukset pidetään maanantai-perjantai klo 12-16 välisenä aikana. 


Käytyjen keskustelujen jälkeen lautakunta päätti kokeilla päiväkokousta pitämällä talousarviokokouksensa syyskuussa 29. päivänä klo 13.00.  


Hmmmmm - vai niin - ...

Toteutuiko em. päätös? Selailin uteliaisuuttani pöytäkirjoja eteenpäin. Kulttuurasianlautakunnan seitsemäs kokous 7/2004 29.09.2004 pidettiin klo 16.00-19.10 kulttuurikeskuksen 3. kerroksen kokoushuoneessa 310 - että se sitten siitä kokeilusta... 
______________________________________________________________________


Kulttuuriasianlautakunnan neljäs kokous 4/2004 25.05.2004 pidettiin klo 18.00- 20.55 kulttuurikeskuksen 3. kerroksen kokoushuoneessa 310.


Esityslistalla oli mm. investointimäärärahan käyttötarkoituksen muuttaminen, Kemin eteläisten alueiden yleiskaava/Kaupunkirakennelautakunnan lausunto Kemin eteläisten alueiden oikeusvaikutteisesta yleiskaavasta, Kemin pohjoisten alueiden yleiskaava/kaupunkirakennelautakunnan lausunto Kemin pohjoisten alueiden oikeusvaikutteisesta yleiskaavasta, oikaisuvaatimus kirjastojärjestelmän hankinnasta, talousarvion toteutumavertailu, valtuutettu Paavo Leminahon, Kokoomuksen ja Kristillisdemokraattien valtuustoryhmän aloite muistomerkkien kuntokartoituksesta ja esiteluettelon tekemisestä, kirjaston toimintakertomus vuodelle 2003, Teatterin toimintakertomus vuodelle 2003 sekä Sarjakuvapäivät ja Lastentalo/määrärahojen siirrot.

Kulttuuriasiainlautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle, että se myöntää teatterille luvan käyttää vuoden 2004 atk-laitteiden ja ohjelmien hankintaan varatun investointimäärärahan lavasteverstaan jua ompelimon työkoneiden uusimiseen.
Lisäki lautakunta ilmaisi huolensa Kemin kaupungin työsuojelutilanteesta.

Kemin eteläisten ja pohjoisten alueiden oikeusvaikutteiset yleiskaava-asiat elivät omaa elämäänsä.

Yleiskaava-arkkitehti Sinikka Ulander-Rauma esitteli asian kulttuuriasiainlautakunnalle. 

Lautakunta päätti, että puheenjohtaja Pertti Henttinen, nuoriso- ja liikuntatoimenjohtaja Eero Saija ja kulttuuri- ja museotoimenjohtaja Unto Käyhkö laativat lausunnot kaupunginhallitukselle em. yleiskaava-asioista.

Valtuutettu Paavo Leminahon, Kokoomuksen ja Kristillisdemokraattien valtuustoryhmän aloite muistomerkkien kuntokartoituksesta ja esiteluettelon tekemisestä meni tyypilliseksi eri toimielinten "normipallotteluksi". 
Kaupunginjohtajan ehdotus kaupunginhallitukselle käsiteltiin kaupunginvaltuustossa, joka hyväksyi päätösehdotuksen lisäyksin, että jos lausunnossa mainitun työryhmän perustaminen koetaan tarpeelliseksi, tuo kulttuuriasiainlautakunta rahoitusesityksen vuoden 2005 talousarvioonsa.

Näin - sinällään hyvä aloite - oli matkannut lähes vuoden ja se siirtyi ainakin vuodelle 2005.
Miten sille loppujen lopuksi tapahtui? Myöhemmin tätä asiaa ainakin jossakin muodossa "pöyhittiin"...


Sarjakuvapäivät ja Lastentalo/määrärahojen siirrot olivat tulleet kaupunginhallituksessa ja kaupunginmvaltuustossa hyväksytyiksi - hyvä niin...



Kulttuuriasiainlautakunnan viides kokous 5/2004 16.06.2004 klo 18.00- 19.10 pidettiin perinteisen kaavan mukaisesti ateriakokouksena.

Esityslistalla oli mm. eri toimialajohtajien viranhaltijapäätökset, talousarvion toteutumavertailu, prosenttiperiaate, taiteilija Kari Holman Perämeriaiheinen näyttely Kemin Tullimakasiinissa heinäkuussa 2004/Taidetarjous, Kirjastotoimen lisämääräraha vuodelle 2004 ja ennakkotulo vuodelle 2005, Kemin kaupungin liikuntapalvelujen jääkenttien hoitotalvikausina 2004-2007 ja Kemin nuorisoasiain neuvottelukunnan aloite nuorisokeskuksen saamisesta Kemiin. 

Prosenttiperiaate
Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitto ry oli lähettänyt Suomen kunnallishallinnon päättäjille kirjeen prosenttiperiaatteen noudattamisesta kuntien uudisrakennus- ja perusparannuskohteissa.

Kulttuuriasiainlautakunta totesi, että Kemi oli ensimmäisiä maamme kunnista, joka otti prosenttiperiaatteen käyttöön. Tämä oli yksi niistä tekijöistä, mitkä loivat Kemille kulttuurikupaunki-imagon.

Taiteilija Kari Holman Perämeriaiheinen näyttely Kemin Tullimakasiinissa heinäkuussa 2004/Taidetarjous - asiaan suhtauduttiin myötämielisesti... 

Kirjastotoimen lisämääräraha vuodelle 2004 ja ennakkotulo vuodelle 2005 - asia liittyi Meri-Lapin tietokantahankkeeseen (MELA) yhdessä muiden Meri-Lapin kirjastojen kanssa. Opetusministeriö oli myöntänyt hankkeelle valtionavustusta - hyvä niin.

Kemin kaupungin liikuntapalvelujen jääkenttien hoitotalvikausina 2004-2007 - Kemin kaupungin Teknisen palvelukeskuksen yhdyskuntatekniikka oli kilpailuttanut jääkenttien hoidon. Määräaikaan mennessä oli tullut kaksi tarjousta.

Liikuntatoimenjohtajan esityksestä jääkenttien hoitosopimus em. ajanjaksolle päätettiin sopia Maanrakennus Juhani Suorsa Oy:n kanssa. Mielenkiintoista, että tämä lautakunta päätti pitkälle seuraavan valtuustokauden osa-alueelle asiasta...

Kemin nuorisoasiain neuvottelukunnan aloite nuorisokeskuksen saamisesta Kemiin - asiaan liittyen kulttuuriasiainlautakunnan lausunto - nuorisotoimenjohtajan ehdotuksesta - oli lennokkaanmyönteinen. Aloite tukee Kemin kaupungin strategisia tavoitteita.

Näin oli valtuustokauden 2001-2004 kulttuuriasiainlautakunnan vuoden 2004 ensimmäisen vuosipuolikkaan viimeinen kokous pulkassa.

Kyllä edelleenkin minulla oli henkilökohtaisesti vahva tunne, epäily, että oma työpanokseni ei juuri näy missään kulttuuriasiainlautakunnassa, puhumattakaan koko Kemin kuntaorganisaatiossa. 
Toisin sanoen mahdollisuudet vaikuttaa kuntapolitiikassa tuntuivat minimaalisilta, vaikka tätäkin työtä tein mielestäni "antennit ulkona täysillä"...


Pohdiskelu jatkuu myöhemmin...





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti