keskiviikko 23. tammikuuta 2019

Vuolaat kehut Ruotsista: ”Suomen käänne historiallisen vahva”

Hmmmmm -niinpä - tämäkin on nykyhallituksen vika, huutaa oppositio takarivistä...

Suora nettilainaus Kauppalehdestä sellaisenaan:


Vuolaat kehut Ruotsista: ”Suomen käänne historiallisen vahva”
23.1.201908:00
TYÖELÄMÄ
TYÖMARKKINAT
SUHDANTEET
TYÖTTÖMYYS
POLITIIKKA

KUVA: JESSE JÄRVISALO
Ruotsalainen pankki SEB kehuu vuolaasti Suomen työllisyyden myönteistä kehitystä.



Ruotsalaispankki SEB suitsuttaa Suomea talouskatsauksessa.

SEB pitää Suomen työllisyyskäännettä suorastaan historiallisen vahvana. Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus saa kehuja sentään länsinaapurissa.

Ruotsalaispankki mainitsee, kuinka työpaikkojen määrä on kasvanut viime vuosineljännesten aikana 2,5–3,0 prosentin vauhtia.

”Tämä edustaa Suomen nopeimpiin kuuluvaa käännettä menneen 30–40 vuoden aikana”, SEB:n ekonomistit kehuvat tammikuun Nordic Outlook -katsauksessa.

SEB arvioi, että työpaikat lisääntyvät Suomessa alalla kuin alalla. Työttömyysastekin on pudonnut vain vuodessa kokonaisen prosenttiyksikön.

”Vahvat työmarkkinat”, SEB otsikoi Suomi-katsauksensa.


Avoimia työpaikkoja on Suomessa ennätyksellisen paljon, joten SEB ennustaa työttömyysasteen alenemista myös vuosina 2019 ja 2020.

”Yritysten on aiempaa vaikeampaa löytää työvoimaa”, pankin ekonomistit mainitsevat.


Tilastokeskus kertoi joulukuussa, että marraskuun työttömyysaste oli 6,2 prosenttia. Vuotta aiemmin samaan aikaan se oli 7,1 prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan marraskuussa oli 101 000 työtöntä miestä ja 67 000 työtöntä naista. Kaikkiaan työttömiä oli 22 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

SEB ennustaa, että palkat nousevat vuosina 2019 ja 2020. Niiden nousu asettuu pankin mukaan noin 2,0 prosenttiin vuodessa.

Työ- ja elinkeinoministeriö puolestaan raportoi joulukuussa, että marraskuussa 2018 oli 42 000 työtöntä työnhakijaa vähemmän kuin vuosi sitten marraskuussa.

Työttömien työnhakijoiden määrä laski vuoden aikana Pirkanmaalla 24 prosenttia, Pohjanmaalla 20 prosenttia, Kaakkois-Suomessa 18 prosenttia ja Kainuussa 18 prosenttia.

SEB ennustaa, että Suomen suhdanteet pysyvät muuta euroaluetta parempina. Talouskasvu hidastuu, mutta vain vähän vuoden 2018 lukemista.

Työllisten määrän nopea kasvu tukee reaalitulojen kehitystä. SEB uskookin, että yksityinen kulutus vetää työpaikkojen lisääntyessä ja tulojen kasvaessa.

Pankin ennusteessa Suomen talous kasvaa 2,0 prosenttia vuonna 2019.


Olli Herrala@OlliHerralaOta yhteyttä Kirjoittajan muut jutut


Tämä artikkeli liittyy aiheeseen Työelämä
Artikkelin muut aiheetTYÖMARKKINATSUHDANTEETTYÖTTÖMYYSPOLITIIKKAKANSANTALOUS

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti