tiistai 15. tammikuuta 2019

Suomi, Ruotsi ja Norja saattavat aloittaa yhdessä maavoimien säännöllisen harjoittelun lähivuosina...

Hmmmmm - niinpä - mitäpä tuohon sanomaan/kirjoittamaan > harjoitus tekee mestarin...

Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta sellaisenaan:

Suomi, Ruotsi ja Norja saattavat aloittaa yhdessä maavoimien säännöllisen harjoittelun lähivuosina

Puolustusministeri Jussi Niinistö esitti naapureille jatkuvaa yhteisharjoittelua rajojen yli.
Pohjoismaat

Pohjoismaiset puolustusministerit Sälenin turvallisuuskokouksessa.
Pohjoismaiset puolustusministerit Sälenin turvallisuuskokouksessa. Vasemmalta oikealle Norjan puolustusministeri Frank Bakke-Jensen, Ruotsin Peter Hultqvist, Tanskan Claus Hjort Frederiksen ja Suomen Jussi Niinistö.Riikka Uosukainen / Yle
SÄLENSuomen puolustusministeri Jussi Niinistö ehdottaa Pohjoismaiden maavoimille uudentyyppistä yhteistyötä. Niinistö esitti ajatuksen säännöllisestä maavoimien harjoittelusta Sälenin turvallisuuskokouksessa.
Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist isännöi tänään Sälenin tunturihotellissa kolmea pohjoismaista kollegaansa, Tanskan Claus Hjort Frederiksenia, Norjan Frank Bakke-Jenseniä ja Suomen Jussi Niinistöä.
Maavoimien yhteiset harjoitukset soveltuisivat parhaiten Norjan, Ruotsin ja Suomen pohjoisille alueille, joten Tanska ei niihin osallistuisi. Mahdollinen yhteisharjoittelu on ollut esillä jo aiemmin puolustusministerien tapaamisissa. Tositoimiin päästäisiin kuitenkin vasta lähivuosina, aikaisintaan ilmeisesti vuonna 2021.

Tuttua jo ilma- ja merivoimille

Niinistö uskoo, että pohjoinen eri aselajien yhteisharjoittelu tulee olemaan painopiste pohjoismaisessa yhteistyössä.
Vastaava kolmen maan harjoittelu, “cross border training”, on jo arkipäivää ilmavoimissa. Rovaniemen laivueen komentaja voi soittaa mutkattomasti ruotsalaiselle ja norjalaiselle kollegalleen ja ehdottaa yhteisharjoitusta joksikin päiväksi.
Laivaston harjoitusyhteistyö alkoi 1997 ja ilmavoimien kymmenisen vuotta sitten. Kolmen maan ilmavoimat ovat tällä hetkellä operatiivisesti täysin yhteensopivia.
Maavoimien yhteisharjoittelu on tuttua kahdenvälisesti Ruotsille ja Suomelle, mutta nyt pyrittäisiin kolmen maan rutiineihin. Norjan puolustusministeri Frank Bakke-Jensen sanoi Sälenin turvallisuuskokouksessa pitävänsä yhteisharjoittelua hyvänä ajatuksena.

Ruotsin uudistus etenee odotettua hitaammin

Ruotsi alkoi palauttaa Ukrainan sodan jälkeen puolustusvalmiuttaan, mutta sen maavoimat ovat jääneet jälkeen vuoden 2020 tavoitteista. Tavoitteena olleista kahdesta prikaatista jää toinen toteutumatta. Valikoivan asevelvollisuuden vapaa-ehtoisuuteen perustuva rekrytoinnin on kerrottu jääneen jälkeen tavoitteista.
Maavoimien yhteinen harjoittelu on osa yritystä tehdä eri aselajien joukoista saumattomasti toimivia “orkestereita”.
Pohjoismaiset sotaharjoitukset, kuten tänä vuonna Norjan isännöimä Arctic Challence Exercise, yritetään viedä armeijakielellä vaativalle flag-tasolle. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että vaativimmissa harjoituksissa simuloidaan sodan ajan olosuhteita. Niinistön mukaan tavoitetta ei ehkä vielä Norjassa saavuteta.
Sälenissä vain muutaman tunnin pyörähtäneet pohjoismaiset puolustusministerit olivat tyytyväisiä tiivistyvään puolustusyhteistyöhön.
Suunnitellun maavoimien yhteisharjoittelun ulkopuolelle jäävä Tanskan puolustusministeri Claus Hjort Frederiksen vakuuttaa, että Ukrainan sota käänsi Tanskan katseen Itämerelle ja lähiympäristön turvallisuuteen. Tanskan sotilaat olivat muiden mukana myös Ruotsin isännöimässä Aurora-sotaharjoituksessa syksyllä 2017.
Pohjoismaat tekevät myös tiedusteluyhteistyötä enemmän kuin koskaan niihin kohdistuneiden kyber- ja hybridi-uhkien sekä terrori-iskujen takia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti