sunnuntai 27. tammikuuta 2019

Presidentti Sauli Niinistö sanoi, että kasakka ottaa sen, mikä on huonosti kiinni.- toteaa Jari Tervokin kolumnissaan...

Hmmmmm - niinpä - mitäpä tuohon sanomaan/kirjoittamaan...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Sunnuntai    |   Kolumni

Presidentti Sauli Niinistö sanoi, että kasakka ottaa sen, mikä on huonosti kiinni – juuri niin hän on toiminut Suomen politiikassa

Tasavallassa rakennetaan jalustaa, jolle presidentti voitaisiin kohottaa, kirjoittaa kolumnissaan Jari Tervo.




Alma Median teettämässä tutkimuk­sessa puolet suoma­laisista kannatti Nato-jäsenyyttä, jos tasavallan presidentti Sauli Niinistö sitä suosittelisi. Muuten jäsenyyttä puoltaisi vain viidennes.
Sadattuhannet suomalaiset siis korjaisivat kantaansa presidentin mielen mukaan. 

Se on puhdasta valtaa. Tutkimus oli jossittelua. Niinistö ei tule suosittelemaan jäsenyyttä. Kun Alexander Stubb aiemmin lausui julki saman ajatuksen, joka tutkimuksessa ilmeni, Niinistö tuohtui. Hän tulkitsi Stubbia niin, että hänen pitäisi muuttaa mielipiteensä ja sen jälkeen vielä myös muitten mielipide.

Presidentti Niinistön valta on nyt vahvimmillaan, mutta tuskin lakikorkeudessaan. Tasavallassa rakennetaan jalustaa, jolle presidentti voitaisiin kohottaa. Häntä arkaillaan arvostella, ja lehdet täyttyvät hänen luonnettaan mainostavilla jutuilla. 

Pokkurointi saa koomisia piirteitä.

PRESIDENTTI istuutui portaille, kun istumapaikkoja ei riittänyt Turun kirjamessuilla. Presidentti jonotti kuten tavalliset kansalaiset Ison Omenan kassajonossa. Presidentti olisi kyllä kohottanut hattuaan sotaveteraanille tätä kätellessään. Kauniin eleen esti ainoastaan se, että presidentillä ei ollut hattua.

Tämän kolumnin kirjoittaja tulee tuossa alla olevassa kommenttiosuudessa kuulemaan kunniansa. Kirjoittajan epäillään pilailevan presidentin kustannuksella. Mutta eihän se Niinistö tässä liehakoi. Hän on liehakoinnin kohde.

KANSANEDUSTAJAT eivät kavahda Niinistön arvostelemista sen vuoksi, että tämä närkästyisi julkisesti tai kahdenkeskisesti heille. Niinistön kansansuosio takaa kansanedustajien hiljaisuuden. 
Arvostelija­ saisi somessa jyrkkää palautetta. Melkein jokaisen kansanedustajan äänestäjissä on niitä, jotka kannattavat Niinistöä tai hyväksyvät hänen toimintansa.

Presidentti Niinistö puhui syksyllä 2014 Krimin miehityksestä ja Ukrainan sodasta. Hän oli löytänyt venäläisen sananlaskun, jonka mukaan ”kasakka ottaa sen, mikä on huonosti kiinni”.

Niinistö tulkitsi sananlaskua: ”Tätä epäilemättä kokemukseen perustuvaa huushollinpito-oppia kannattaa kuunnella. On pidettävä huolta asioistaan, pidettävä kiinni. Ellei pidä, voi alkaa tapahtua. Tämä koskee kaikkea, turvallisuudesta talouteen.”

POLITIIKKAAN sananlasku sopii myös. Hallituksen valta on ollut Suomessa löyhästi kiinni. Se on vain odottanut paikalle karauttavaa kasakkaa.

Viimeisenä todistuksena Juha Sipilän (kesk) johtaman hallituksen heikkoudesta on sen koko vaalikauden hinkkaama sote. Se roikkuu eduskunnassa yhden paikan enemmistön varassa.

Presidentti on kasakkamaisesti kasvattanut valtaansa, koska pääministeri ei ole pitänyt hallituksensa vallasta kiinni. 
Myös tässä asiassa kansansuosio suojelee Niinistöä. Kansa tietää, ettei presidenteillä ole nykyisin Kekkosen kaltaista valtaa. Osa haluaa kuitenkin mahtivallan valtionpäämiehelle palauttaa. Heitä on paljon.

Tasavallan presidentin Mauno Koiviston aloitteesta presidenttien toimikaudet rajattiin kahteen. Se oli suuri palvelus demokra­tialle. Ilman tuota rajoitetta johtavien puolueitten puheenjohtajilla piisaisi vain aikataulullista pohdittavaa: milloin ehdotamme, että Suomi tarvitsee Sauli Niinistöä presidenttinä myös nykyisen kauden jälkeen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti