maanantai 14. tammikuuta 2019

Ruotsin puolustusministeri: Venäjä näyttää voimiaan uusilla tavoilla – ”Käytössä on koko skaala”

Hmmmmm - niinpä - vahvaa puhetta/tekstiä ja hyvä niin.

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Ulkomaat

Ruotsin puolustusministeri: Venäjä näyttää voimiaan uusilla tavoilla – ”Käytössä on koko skaala”

Demariministeri Peter Hultqvist avasi Sälenin turvallisuuskonferenssin luettelemalla Venäjän vaikuttamiskeinoja. Liittolaisista eniten mainintoja sai Suomi.





SÄLEN

VENÄJÄ sai pääroolin, kun Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist avasi sunnuntaina Ruotsin vuoden tärkeimmän turvallisuuspoliittisen konferenssin Sälenin lumisissa maisemissa.

”Venäjä sijoittaa hyvin suuria summia kasvattaakseen sotilaallista voimaansa, sekä perinteistä voimaa että ydinasevoimaa”, Hultqvist totesi. ”Sitä tehdään pitkäjänteisesti ja miehistö harjoittelee yhä suuremmin vahvuuksin.”

Tunturihotellin tunnelmallisen salin eturivissä Hultqvistia kuuntelivat muun muassa kuningas Kaarle XVI Kustaa, kruununprinsessa Victoria ja Ruotsin asevoimien komentaja Micael Bydén.

Puolustusministeri Hultqvist muistutti Ruotsin politiikan ja turvallisuuden eliitille, että Venäjän voima kasvaa nimenomaan Suomen ja Ruotsin lähialueella.

”Vahvistuksia tehdään isossa osassa läntistä sotilasaluetta sekä Kaliningradissa. Samalla Neuvostoliiton vanhoja arktisia tukikohtia aktivoidaan uudelleen.”

PUOLUSTUSMINISTERI nosti esiin ohjuskokeet, joita Venäjä teki marraskuussa Norjan rannikon pohjoispuolella samaan aikaan kun menossa oli Naton Trident Juncture 2018 -sotaharjoitus. Hultqvistin mukaan niissä kyse oli ”uudenlaisesta markkeerauksesta”.

”Tällainen alueiden varaaminen ohjuskokeita varten oli yksi kuluneen vuoden uusista toimintatavoista.”

Esimerkkeinä Venäjän repertuaarista hän mainitsi myös Salisburyn myrkkyiskun ja Venäjän epäillyn yrityksen vakoilla Kemiallisen aseiden kieltojärjestöä OPCW:tä.

Hultqvist totesi, että Venäjällä on voimankäytössään ja vaikuttamisessaan keinojen suhteen ”käytössä koko skaala”.

”Sotilaalliset toimet, asevarustelu, erityiset poliittiset kannanotot, psykologiset operaatiot, erilaiset yllätykset ja disinformaatio”, hän luetteli.

SOSIAALIDEMOKRAATTI Hultqvist on ollut Ruotsin puolustusministeri kuluneet neljä vuotta.

On mahdollista, että hän jatkaa tehtävässä seuraavatkin neljä vuotta, jos parlamentti äänestää sosiaalidemokraattien johtajan Stefan Löfvenin pääministeriksi keskiviikkona.

Löfvenin valintaa alettiin pitää lähes varmana lauantaina, kun keskustapuolue ilmaisi hänelle tukensa. Sunnuntaina tielle nousi kuitenkin uusi este, kun uutistoimisto TT kertoi lähteisiinsä vedoten, että vasemmistopuolue saattaisi äänestää keskiviikkona Löfveniä vastaan.

Sosiaalidemokraattien, ympäristöpuolueen, liberaalien ja keskustan perjantaina solmimassa sopimuksessa sanotaan suoraan, että vasemmistopuolueelle ei anneta politiikan sisältöön mitään vaikutusvaltaa hallituskauden aikana.

Hultqvist pidättäytyi kommentoimasta hallitusvääntöä. Hän kehaisi kuitenkin väistyvän hallituksen saavutuksia. ”Ruotsin puolustuskyky on nyt paremmassa kunnossa kuin neljä vuotta sitten”, hän totesi.

Esiin nousivat päätös yhdysvaltalaisen Patriot-ilmantorjuntajärjestelmän ostamisesta, rajatun asevelvollisuuden palauttaminen ja useat uudet puolustussopimukset.

”Suomen kanssa teemme yhteistyötä myös suunnitellessamme toimintaa rauhan ajan ulkopuolella. Samaa emme tee kenenkään muun kanssa”, Hultqvist sanoi HS:lle puheensa jälkeen.

Maanantaina Sälenin lavalle nousevat yhdessä Ruotsin, Suomen, Norjan ja Tanskan puolustusministerit. Kaikkien Pohjoismaiden vuonna 2009 aloittama Nordefco-yhteistyö tähtää siihen, että Pohjoismaat voisivat halutessaan jakaa toisilleen sotilaallista apua ja tilannekuvaa mahdollisimman helposti.

Hultqvist tähdensi HS:lle, ettei Nordefco kuitenkaan ole korvaamassa Suomen ja Ruotsin keskinäistä yhteistyötä.

”Nordefcoon ei sisälly sellaista operatiivista suunnittelua, jota Suomen kanssa teemme”, hän sanoi. ”Siinä me [Ruotsi ja Suomi] olemme menneet huomattavasti pidemmälle.”

VIIME VUODEN Sälen-puheensa tapaan Hultqvist varasi aikaa myös itseruoskinnalle.

Ennen Ukrainan ja Krimin tapahtumia Ruotsin turvallisuusajattelu keskittyi kansainvälisiin operaatioihin oman alueen puolustamisen sijaan.

Ministerin mukaan noina vuosina syntyneen turvallisuusvajeen paikkaamisessa kestää kauan.

”Älkäämme ikinä unohtako, että sotilaallisen kyvyn kasvattaminen kestää kauan, vaikka sen pois pyyhkiminen käykin nopeasti ”, Hultqvist sanoi.

Pienet naurutkin hän onnistui irrottamaan yleisöstä, kun juontaja tivasi ideoita panostuksista, joilla Ruotsin puolustuksellista asemaa voisi parantaa nopeasti.

”Jos jollakulla on tähän jokin yksinkertainen ratkaisu, ilmoittautukoon minulle välittömästi”, Hultqvist sanoi.

Ruotsi on pysytellyt Suomen tavoin läntisen sotilasliiton Naton ulkopuolella sen läheisenä kumppanina. Ruotsissa kaikki porvaripuolueet kannattavat Nato-jäsenyyttä, kun taas sosiaalidemokraatit ovat jäsenyyttä vastaan.

Jos Ruotsi saa keskiviikkona Löfvenin johtaman hallituksen, Nato-kysymys tuskin tulee nousemaan korkealle Ruotsin poliittisella agendalla tulevien neljän vuoden aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti