Hmmmmm - vai niin - upea idea erinomaiseen "muovimarkkinarakoon"...
Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:
Ihmekorkin keksijän uusi innovaatio: paineenkestävä pahvipullo – "Enää ei ole mitään syytä valmistaa yhtäkään muovipulloa"
10.1.201905:15päivitetty 10.1.201909:09
Ihmekorkin keksijänä tunnettu Kaj Pelamo on kehittänyt ekologisen pahvipullon, jolla hän uskoo olevan maailmanlaajuista menekkiä.
Kaj Pelamo patentoi kaupallistamansa juomakorkin 40 maassa. Nyt hän uskoo, että hänen kehittämänsä pahvipullon markkina-alueesta tulee vielä tätäkin laajempi.
Patenttitoimisto Papula-Nevinpatin tekemän uutuustutkimuksen mukaan Pelamon kehittämää pahvipulloa ei ole missään muualla maailmassa.
Pelamon kehittämä pahvinen pullo on pinnoitettu kasvipohjaisella pinnoitteella niin, että pakkaus kestää paineen.
”Pinnoite takaa sen, että pahvipullo kestää myös alkoholia toisin kuin pahvikuppi tai maitopurkki”, Pelamo sanoo.
Pahvipullon pinnan lakka taas suojaa juomaa hapelta ja uv-säteilyltä. Pelamon suunnittelema pullokone myös tulostaa etiketit suoraan pulloihin.
Pahvipullon voi hävittää kierrättämällä pahvikeräykseen. Pullon rutistaminen käytön jälkeen jouduttaa sen hajoamista.
”Suomen kannalta iso juttu on, että pahvipullosta ei tarvitse maksaa panttia eikä sitä tarvitse palauttaa kauppaan”, Pelamo sanoo.
Pelamo aloitti pahvipakkausten paineenkestävyyden testauksen vuonna 2015. Hän pani maito- ja mehupurkkeihin kolaa ja testasi, miten ne kestivät hiilihapollisen juoman luomaa painetta.
”Testipakkaukset melkein kestivät painetta, mutta saumat pettivät, muoto muuttui ja niissä oli pieni räjähdysvaara. Ne olivat kuitenkin aika lähellä kestävyyttä”, Pelamo kertoo.
Keksijä oli pannut korkkifirmaansa Easy Sodaan kuitenkin paljon rahaa, joten hän ei pystynyt keskittymään pahvipullon kehitykseen vielä tuolloin. Hän myi Easy Sodan yrityksen osakkaille ja perusti Esbottlen päälle vuosi sitten yhdessä toimitusjohtaja Timo Timosen kanssa.
”Olemme pistäneet tämän firman pystyyn täysin omilla rahoillamme”, Pelamo sanoo.
Pelamon mukaan pahvista valmistettu pullo on jo herättänyt mielenkiintoa sijoittajissa.
Pullo on yhdeksäs keksintö, jonka hän on patentoinut. Kansainvälisen pct-patentin haku maksaa 10 000 euroa, joten keksinnöstään pitää olla aika varma.
”Kun pahvipullo menee tavalliseksi työksi, minä siirryn uusiin projekteihin. En ole mikään raporttien kirjoittaja”, Pelamo sanoo.
Pelamo on pct-patentoinut pullon, pahvin ja valmistusmenetelmän. Esbottlen bisnesidea on myydä pahvipullon valmistus- ja annostelukonetta.
Juomateollisuudessa toimiva yritys voi ostaa koneen piirustukset, kilpailuttaa valmistajan ja tilata Esbottlen patentoiman pahvin metsäyhtiöltä.
Pullo valmistetaan suoraan 500 tai 1000 kilon pahvirullissa, joten suurille pullovarastoille ei Pelamon mukaan jatkossa ole enää tarvetta.
”Kolmen vartin pullon muoto on helppo valmistaa pahvisuikaleista ja se sopii kaikille juomille, myös hiilihapollisille ja alkoholijuomille”, Pelamo kertoo.
Pullo painaa kolmanneksen vähemmän kuin vastaava muovipullo. Pahvipullon valmistus maksaa 4,1 senttiä pullolta, kun valmistuserä on 10 000 kappaletta.
Pahvipullossa on muovikorkki, mutta yrityksen tavoite on saada pahvikorkki markkinoille reilun vuoden päästä.
”Pitää miettiä, mikä suutuntuma pahvikorkissa on. Pahvikorkki on paljon isompi juttu tehdä kuin pahvipullo”, Pelamo sanoo.
Lue lisää:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti