lauantai 5. tammikuuta 2019

Mikä ihmeen pakohuonepeli? Joutlaitten hommaa!

Pätkä WikiPedia-tekstiä:

Pakohuonepeli

Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Pakohuonepeli (myös huonepakopelipakopeli' tai tosielämän pakopeli) on fyysinen seikkailupeli, jossa huoneeseen lukittujen ihmisten pitää ratkoa pulmia määräajassa. Useimmiten peli huipentuu huoneesta pakenemiseen. Pelit perustuvat pakopeli-videopeleihin, joissa pelaajan hahmo on suljetussa tilassa ja pelaajan täytyy ympäristöä tutkimalla paeta huoneesta. Pelaajien pitää käyttää loogista päättelyä, luovuutta ja tiimityöskentelyä pulmien ratkomisessa. Pakopeleistä on tehty myös monipuolisempia versioita, joihin voi sisältyä muun muassa teatteria.

Historia

Tiettävästi ensimmäinen pakohuonepeli luotiin vuonna 2007 Japanissa, josta se levisi muihin Aasian maihin. Vuonna 2012 peli tuotiin Yhdysvaltoihin. Suomessa ensimmäiset pakohuonepelit perustettiin vuonna 2014 Helsinkiin, Turkuun ja Tampereelle. Helmikuussa 2018 Suomessa oli ainakin 68 pakohuoneyritystä
Pakohuonepelien historialliset juuret ovat 1980-luvun lopun tekstiseikkailupeleissä, joissa pelaajan piti usein paeta lukituista huoneista, sekä 1990-luvulta alkaen lähetetyissä kisailu-televisiosarjoissa kuten Fort Boyard ja Crystal Maze

Niin että mitä mieltä itse olen asiasta edelliseen tutustuttuani? Joutilaitten hommaa!




Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta sellaisenaan:

Pakohuoneesta pääsee Suomessa pois, vaikka valvoja pyörtyisi

Puolassa viisi kuoli pakohuonepelin tulipalossa.
Tulipalot
Pakopelihuoneen mysteerilukko.
Arvo Vuorela / Yle
Pakohuonepelien turvajärjestelyt otetaan Suomessa vakavasti, arvioivat STT:lle puhuneet pakohuoneyrittäjät ja asiantuntijat.
Helsinki Escape Roomin omistaja Yvonne Karsten sanoo STT:lle, että Suomessa turvallisuus on eri tasolla kuin esimerkiksi Itä-Euroopassa.
– Olemme tavanneet suomalaisten pakohuoneomistajien kanssa ja olen saanut käsityksen, että turvallisuus on tärkeä asia kaikille toimijoille.
Suomessa palo- ja pelastusturvallisuus hoidetaan pakohuonepeleissä melko hyvin, arvioi myös Suomen Pelastusalan (SPEK) koulutuspäällikkö Ira Pasi.
– Pääsääntöisesti Suomen tapahtumajärjestäjät ymmärtävät turvajärjestelyiden tärkeyden.
Karstenin mukaan esimerkiksi Helsinki Escape Roomissa on aina käytössä hätänappi, jota painamalla pääsee pois heti. Valvoja myös valvoo peliä kameran kautta.
– Ja hätänappia painamalla huoneesta pitää päästä pois, vaikka valvoja pyörtyisi tai saisi sairauskohtauksen.
Puolassa viisi teini-ikäistä tyttöä kuoli pakohuonepelissä sattuneessa tulipalossa perjantai-iltana. Palossa loukkaantui lisäksi 25-vuotias mies, joka sai vakavia palovammoja.
Tulipalo syttyi pakohuoneessa Koszalinin kaupungissa Pohjois-Puolassa. Palon syttymissyystä ei vielä ole tietoa. Ei ole myöskään tiedossa, miksi tytöt eivät päässeet pois huoneesta.
Karstenin tiedossa ei ole, että pakohuoneissa olisi aiemmin tapahtunut kuolemantapauksia. Hän kuitenkin kehottaa ulkomailla pelaamista suunnittelevia kysymään etukäteen turvajärjestelyistä.
– Jos matkustaa vaikka Itä-Euroopassa, kannattaa muistaa, että laatu on eri kuin Suomessa. Voi kysyä esimerkiksi, onko huoneessa hätänappi- tai avain.

Pieleen voi mennä useampi asia

Suomen pakohuoneisiin ei ole mitään erillisiä lisäsäännöksiä, vaan vaatimukset ovat samat kuin muissa tiloissa, joissa oleskellaan ja asutaan.
– Kun näistä (pakohuonepeleistä) ei ole mitään varsinaisesti säädetty, tulee olla todella tarkka. Hätäpoistumisteiden tulee olla erittäin helposti merkittyjä ja opastettuja, sanoo SPEKin turvallisuusasiantuntija Jari Pouta.
Poudan mielestä tärkeä kysymys Puolan tapauksessa on, mikä tulipalon on aiheuttanut. Kyse voi olla esimerkiksi sähkölaiteviasta.
Spekin koulutuspäällikkö Pasi kommentoi yleisellä tasolla, että suuronnettomuuksissa pieleen menee monesti useampi eri asia.
– Esimerkiksi Venäjällä sattuneessa tuhoisassa Kemerovon kauppakeskuspalossa takaovi oli lukossa, henkilökunta ei osannut toimia eikä palojärjestelmäkään toiminut.
– Tukesin (Turvallisuus- ja kemikaalivirasto) tarkastaja on nostanut esille, että vastaavat tulipalot voivat olla Suomessakin mahdollisia. Onnettomuudet voivat johtua tietämättömyydestä tai huoltojärjestelyiden puutteesta. Silmiä ei kannata ummistaa.
Lue myös: Pakohuoneessa tulipalo – viisi teini-ikäistä kuollut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti