tiistai 22. tammikuuta 2019

Analyysi: Muhiiko kevään vaaleissa pettymys sinipunaa toivoville? Kokoomuksessa halutaan nyt porvariyhteistyötä...

Hmmmmm - niinpä - mikäli olen oikein ymmärtänyt, viimeisen vuoden aikana on kaivettu perustuksia seuraavalle sinipuna- tai oikeastaan punasini-hallitukselle. Vasemmistojohtoisen ay-liikkeen valjastaminen eduskuntavaalien ennakkovalmisteluun liittyen nykyhallituksen lähes kaikkien toimenpiteiden vähättelyyn ja torppaamiseen, ei ole kuitenkaan tuottanut toivottua tulosta. Lisäksi SDP yskii pahasti. Onko suunta muuttumassa? Sen lähikuukaudet näyttävät...

Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta sellaisenaan:

Analyysi: Muhiiko kevään vaaleissa pettymys sinipunaa toivoville? Kokoomuksessa halutaan nyt porvariyhteistyötä, SDP:n tilanne on haastava

Ovatko ilmassa ainekset uudelle porvarihallitukselle? Sitä pohtii politiikan toimittaja Robert Sundman.
Puolueet

 Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puhui puolueen vaalikevään starttaavalla risteilyllä Tallinnaan ja takaisin 20. tammikuuta
Petteri Orpo puhuu koomuksen vaaliristeilyllä.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo luottaa Suomeen(siirryt toiseen palveluun), mutta ei demareihin.
"Valvovaa sosialidemokraattia" ei tasavaltaan kuulemma kaivata.
– Kun säästäen kerryttää varallisuuttaan, niin silloin sitä on vanhuuden turvaksi ilman, että siinä on joku sosiaalidemokraatti valvomassa, Orpo sanoi Kauppalehden haastattelussa viime viikolla(siirryt toiseen palveluun).
Viikonloppuna kokoomuksen vaaliristeilyllä demarit haluttiin häätää peruskoulusta.
– Ei sielläkään tarvita sosialidemokraattia valvomaan, että osaako opettaja tehdä hommansa, puheenjohtaja linjasi.
Kokoomuslaista yleisöä tuntui naurattavan.
Vastakkainasettelun retoriikka on vahvistanut kahden kannatusmittauksia hallitsevan puolueen asemaa vaalikeskusteluissa.
Politiikkaa seuraava on voinut tottua tällaisiin heittoihin, sillä SDP ja kokoomus ovat piikitelleet toisiaan jo hyvän aikaa.
Kun vihreiden kannatus alkoi syksyllä 2017 laskea ja SDP:n jälleen nousta, kokoomus ja demarit osoittivat tarvitsevansa toisiaan hyviksi vihollisiksi. Elokuisissa puolueiden kesäkokouksissa ei nähty päivääkään ilman kuittailuatoiseen suuntaan.
Tällainen retoriikka on vahvistanut kahden kannatusmittauksia hallitsevan puolueen asemaa vaalikeskusteluissa.
Välien on kuitenkin vakuuteltu olevan kunnossa. On selvää, että kokoomus ja SDP myös löytävät toisensa monissa kysymyksissä – liittyivätpä ne sitten aluepolitiikkaan tai esimerkiksi sosiaaliturvaan. Jälkimmäisen uudistamisesta on kaavailtu seuraavan hallituskauden jättihanketta.
Keskustan kannatuskäyrä on sen sijaan seurannut kärkikaksikkoa vasta hyvän matkan päästä. 2000-luvulla käytyjen vaalien jälkeen hallituksissa on aina ollut kaksi suurinta puoluetta. Siksi sinipunaa on pidetty todennäköisenä seuraavan vaalikauden hallituspohjana.

SDP on noin kuukauden ilman johtajaa

Sinipunahallitusta haikailevien unelmaa uhataan kuitenkin nyt useammalta suunnalta.
Demareiden kärki kokoomukseen on kaventunut, ja puolueiden kannatusprosentit elävät. Vihreät lähti nousuun Pekka Haaviston tultua puheenjohtajaksi, ja presidentinvaaleista tuttu Haavisto heiluttaa Rinteen unelmaa pääministeriydestä.
Eilen SDP kertoi, että puheenjohtaja Rinteen terveydentila onkin tiedettyä heikompi. Tänään puolueen johto käy läpi puheenjohtajan kalenteria ja sopii sijaisuusjärjestelyistä.
SDP osallistuu siis ainakin helmikuun ajan vaalikeskusteluihin ilman puheenjohtajaansa. Tämä herättää äänestäjissä ja puolueen kenttäväessä ilman muuta huolta.
Samaan aikaan Oulun seksuaalirikosepäilyt ovat kohottaneet perussuomalaisten kannatusta, ja edellisen mittauksen jälkeen keskustelu aiheesta on ainoastaan kiihtynyt. Eduskunnassa puolueet kokoontuivat yhteen vakuuttelemaan tahtotilaansa, mutta riittääkö tämä epäröiville?

Kokoomuksessa kaivataan porvarihallitusta

Tuskin Orpon heitotkaan ovat pelkkää retoriikkaa.
Viikonloppuna Iltalehti kertoi(siirryt toiseen palveluun), että kokoomuksen kentällä demareihin suhtaudutaan nyt yllättävän penseästi. Sen sijaan esimerkiksi kristillisdemokraatit, siniset ja perussuomalaiset tuntuvat olevan mieluisampia hallituskumppaneita.
Kun kannatusmittauksia katsotaan, näistä eniten paikkoja seuraavissa vaaleissa irtoaisi perussuomalaisille. Sininen tulevaisuus katoaisi eduskunnasta kokonaan.
Orpo on sanonut, ettei perussuomalaiset mahdu samaan hallitukseen kokoomuksen kanssa. Nyt puoluetoverit ovat toista mieltä. Usein liberaalina esiintyvä kokoomus näyttää konservatiivisempaa puoltaan.
Suomen Kuvalehdelle blogia kirjoittava tutkija Antti Ronkainen arvioi, että porvarihallituksen jatkolle on löytynyt momentti(siirryt toiseen palveluun).
Jos kokoomus voittaisi vaalit ja lähtisi muodostamaan porvarihallitusta, tarvitsisi se mukaan myös keskustan. Se on Iltalehden kyselyn mukaan kokoomuslaisten ylivoimainen suosikki hallituskumppaniksi.
Mutta lähes yhtä varmasti kuin kaksi suurta ovat usein löytäneet tiensä hallitukseen, on kolmas jäänyt sen ulkopuolelle. Ja tuo puolue on usein ollut vaalien häviäjä.

Saako keskusta vaalidraivinsa päälle?

Oikealle nojaavaa hallitusta mielivien on tarkkailtava nyt silmä kovana, miten keskusta voi. Ylen edellisessä kannatusmittauksessa puolueen suosio laski reiluun 16 prosenttiin. Taloustutkimuksen arvion mukaan keskusta menettäisi tällä kannatuksella seitsemän paikkaa.
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ja puheenjohtaja Juha Sipilä ovat luvanneet "myrskyvaroituksia" jo pidemmän aikaa, mutta myrskyä ei ole näkynyt.
Keskustan on kuitenkin määrä julkaista puolueen eduskuntavaaliohjelma Helsingin Tennispalatsissa yleisölle helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna ja siirtyä sitten M/S Gabriellalle seilaamaan. Vaikeuksissa ollut sotu-mallikin hyväksyttiin Ylen tietojen mukaan puoluehallituksessa viime viikolla.
Jos keskusta saa nyt hyvän vaalidraivin päälle, porvarihallituksen jatkolle todellakin syntyy momentti. Nyt kysymys kuuluu: ehtiikö draivia syntyä riittävästi alle kolmessa kuukaudessa?
Ja jos kokoomus voittaa vaalit mutta keskusta ei ehdi petrata, haluaako puolue silti lähteä uudelleen mukaan kannatusta heiluttelevaan porvarihallitukseen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti