torstai 24. tammikuuta 2019

Kyllä me suomalaiset olemme hyviä, kertakaikkiaan, ei kahta sanaa...

Hmmmmm - niinpä - mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista sellaisenaan:

Kotimaa

153 maan vertailu: Suomi tuottaa eniten hyvää muille maille ja maailmalle

Suomi sijoittui ensimmäiseksi The Good Coutry Index -mittauksessa, joka arvioi maiden tekemää hyvää muille maille. Suomessa ensiluokkaisia ovat esimerkiksi vapaa lehdistö, patenttien määrä ja tiedejulkaisujen vienti.

SUOMI sijoittui maailman kärkeen kansainvälisessä vertailussa, jossa arvioidaan, kuinka paljon maat tuottavat hyvää muille maille. The Good Country Index -mittauksen mukaan Suomi tuottaa taloutensa kokoon suhteutettuna eniten hyvää maailmalle ja ihmiskunnalle.

The Good Country Index asettaa 153 valtiota järjestykseen sen mukaan, mikä niiden kokonaisvaikutus maapallolla on. Suomen lisäksi kärkijoukkoon pääsivät Irlanti, Ruotsi, Saksa ja Tanska. Arvio julkaistiin nyt neljättä kertaa. Edellisessä vertailussa vuonna 2014 Suomi sijoittui neljänneksi.

Keskiviikkona julkaistussa vertailussa Suomi pärjäsi parhaiten kategoriassa, joka koskee vaurautta ja yhdenvertaisuutta. Siinä Suomi arvioitiin maailman toiseksi parhaaksi. Kuudes sija tuli kategoriassa planeetta ja ilmasto ja kahdeksas ryhmässä maailmanjärjestys.

Parhaiten Suomi suoriutui mittareilla lehdistönvapaus, liikkumisen vapaus, ympäristösopimusten noudattaminen, omien konfliktien tuottamien pakolaisten määrä, suorat ulkomaaninvestoinnit, vapaakauppa, patenttien määrä, tiedejulkaisujen vienti, ruoka-apu ja kyberturvallisuus.

Ulkoministeri Timo Soini (sin) vastaanottaa tunnustuksen tunnustuksen Maailman talousfoorumin kokouksessa Sveitsin Davosissa keskiviikkona. Hänen mukaansa kyseessä on hieno tunnustus, josta Suomen on syytä olla ylpeä.

”Suomi on hyvä, juureva maa, ja meihin luotetaan kansainvälisillä areenoilla. Se on johdonmukaisen työn tulosta, ja näen sen itse työssäni lähes päivittäin. Tämä tunnustus tekee hyvää Suomen sisäiselle keskustelulle ja ilmapiirille”, Soini kommentoi vertailun tulosta ulkoministeriön tiedotteessa.

Vertailun hätäpäässä ovat Irak, Libya, Jemen, Mauritania, Surinam, Gabon ja Angola. Suurvalloista Yhdysvallat listattiin sijalle 40 ja Venäjä sijalle 41. Kiinan sijoitus oli 59.

INDEKSI on kansainvälisenä vertailuna harvinainen siinä mielessä, että siinä keskitytään tarkastelemaan sitä, mitä maa tuottaa omien rajojensa ulkopuolelle, ei itselleen.

Vertailu perustuu YK:n ja muiden kansainvälisten organisaatioiden tuottamaan dataan, josta on rakennettu 35 mittaria. Ne tuottavat kunkin valtion taseen, josta käy ilmi, kuormittaako maa ihmiskuntaa vai tuottaako se yhteistä hyvää.

Indeksin 35 mittaria jakautuvat seitsemään kategoriaan: tiede ja teknologia, kulttuuri, rauha ja turvallisuus, maailmanjärjestys, planeetta ja ilmasto, vauraus ja yhdenvertaisuus sekä terveys ja hyvinvointi.

Valtiot saavat arvon eri kategorioissa suhteessa toisiinsa sen jälkeen, kun mittarien tulokset on suhteutettu valtion bruttokansantuotteen kokoon.

Vertailun on kehittänyt brittiläinen Simon Anholt, joka tunnetaan maabrändi-käsitteen luojana.

KÄRKISIJALLA on Suomelle merkitystä ennen kaikkea maakuvan kannalta. Kansainväliset vertailut uutisoidaan maailmalla, ja täällä voidaan iloita siitä, että Suomi mainitaan myönteisessä hengessä.

”Tulokset vahvistavat Suomen maakuvaa luotettavana kumppanina, joka haluaa kantaa vastuuta ja edistää aktiivisesti kansainvälisiä dialogeja”, sanoo maakuvayksikön päällikkö Laura Kamras ulkoministeriöstä.

Kamraksen mukaan mittauksessa nousee esiin tärkeitä kysymyksiä laajemmasta valtioiden välisestä keskinäisriippuvuudesta ja siitä, miten valtiot voivat vaikuttaa toisiinsa.

”Vertailu on meille mahdollisuus kuulla, minkälainen kansainvälisen yhteisön jäsen Suomi on. Tulokset antavat meille myös mahdollisuuden pohtia sitä, mitä voisimme tehdä vielä paremmin”, Kamras sanoo.

SUOMEN väestö on vain 0,07 prosenttia maailman väestöstä. Silti Suomi on listattu kärkisijalle useissa kansainvälisissä hyvien asioiden vertailuissa yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa.

Tilastokeskus keräsi viime joulukuussa listan vertailuista, joissa Suomi on maailman kärjessä. Listan mukaan Suomi on valittu maailman parhaaksi muun muassa vakauden, turvallisuuden, onnellisuuden ja puhtauden perusteella.

Vuonna 2018 Suomi valittiin maailman vakaimmaksi valtioksi ja maailman turvallisimmaksi maaksi. Norjan ja Ruotsin ohella Suomi sijoittui maailman vapaimmaksi maaksi. Suomen hallinto listattiin maailman parhaaksi ja oikeuslaitos maailman riippumattomimmaksi.

Suomi sai myös maailman onnellisimman maan tittelin. Suomi on vesivaroiltaan maailman rikkain, ja suomalaiset hengittävät maailman puhtainta ilmaa. Islannin, Kreikan ja Puolan ohella Suomessa on vähiten äitiyskuolemia maailmassa.

Suomi listattiin maaksi, jossa ovat maailman vakaimmat pankit ja jossa omistusoikeuden suoja on maailman paras. Suomi ylsi kärkeen myös ihmisten perusoikeuksien suojelemisessa.

Uutisiin suomalaiset luottavat eniten maailmassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti