tiistai 22. tammikuuta 2019

Tutkijan mukaan Antti Rinteen sairausloma on ongelma Sdp:lle...

Hmmmmm - vai niin - kyllä pääministeripuolueen nokkamiehen pitää olla nyt ja tulevaisuudessakin timantinkovassa iskussa. Eduskuntavaalien kiihkeimmät, ratkaisevimmat hetket lähestyvät ...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista sellaisenaan:

Politiikka

Tutkijan mukaan Antti Rinteen sairausloma on ongelma Sdp:lle – ”Puheenjohtajan viesti tulee paremmin kuulluksi kuin muiden”

Professori Pekka Isotaluksen mielestä sairausloman jälkeen Antti Rinteen pitää olla kovassa iskussa, jos Sdp haluaa voittaa vaalit.

PROFESSORI Pekka Isotaluksen mukaan puheenjohtaja Antti Rinteen pitkä sairausloma lähellä vaaleja on ongelma Sdp:lle.

”Puheenjohtajan viesti tulee paremmin kuulluksi kuin muiden. Muiden on vaikea tuoda vaaliagendaa esille yhtä tehokkaasti”, Isotalus sanoo.

”Sairaus voi herättää sympatiaa äänestäjissä, mutta sitä on vaikea kääntää imagovoitoksi. Herkemmin puolue siitä kärsii kuin niin, että se toisi jotain myönteistä.”

Isotaluksen mukaan sairausloman jälkeen maaliskuussa Rinteen pitää olla kovassa iskussa.

”Maaliskuussa Antti Rinteen todella pitää varmistaa pääministerikelpoisuutensa, jos Sdp haluaa voittaa vaalit.”

Isotalus on Tampereen yliopiston puheviestinnän professori, joka on tutkinut eduskuntapuolueiden puheenjohtajien julkisuusroolia.

RINNE ilmoitti maanantaina, että hänen sairauslomansa kestää odotettua pidempään. Lääkärin arvion mukaan sairausloma jatkuu helmikuun loppuun. Rinteen piti palata töihin tammikuun lopussa.

Rinne sairastui Espanjassa keuhkokuumeeseen. Hän joutui siellä sairaalahoitoon ja sai sairaalabakteerin. Sairaalan lääkärit eivät myöskään huomanneet, että Rinteellä oli myös sepelvaltimon tukos.

ISOTALUS KUITENKIN painottaa, että etukäteen on vaikea varmuudella sanoa, mikä merkitys Sdp:lle puheenjohtajan sairastumisella on.

”Nykyisin puolue ja puolueen puheenjohtaja liitetään hyvin tiiviisti toisiinsa. On vaikea tutkia pelkästään sitä, mikä on puolueen puheenjohtajan merkitys ihmisten äänestyskäyttäytymisessä, koska on ylipäätään vaikea erottaa puoluetta ja puolueen puheenjohtajaa toisistaan.”

ISOTALUKSEN MUKAAN puheenjohtajan tuuraaminen on vaikeaa. ”Varsinkin kesken matkan, väliaikaisesti ja vähän ennen vaaleja.”

Hänen mukaansa puheenjohtajan puuttumisen lisäksi sairaus tuo toisen pulman puolueelle, koska eduskuntavaali on myös pääministerivaali. Vaaleissa arvioidaan puolueen puheenjohtajan sopivuutta pääministeriksi, hän sanoo.

”Kun puheenjohtaja on juuri selvinnyt vakavasta sairaudesta, se ei vaikuta ainakaan myönteisesti, kun ihmiset arvioivat, miten puheenjohtaja tulisi selviämään pääministerin stressaavasta ja vaativasta tehtävässä.”

VIHREILLÄ OLI vastaava tilanne syksyllä, kun puheenjohtaja Touko Aalto oli pitkään sairauslomalla masennuksen takia.

”Tuuraajaksi valittiin varapuheenjohtaja Maria Ohisalo, joka toi puolueelle uudet kasvot. Hän myös onnistui mediaesiintymisissä. Hän toi nuorena naisena uudenlaista piirrettä vihreiden kasvoihin. Tuuraus onnistui odotettuakin paremmin.”

ISOTALUS SANOO, että Sdp:lle voi käydä samoin, jos varapuheenjohtaja Sanna Marin tuo uutta virettä puolueen imagoon.

”Voihan käydä niin, ettei välikaudesta seuraa välttämättä kauhean vakavia seurauksia vaan jotain positiivistakin.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti