torstai 3. tammikuuta 2019

Sammakoita, sammakoita, sammakoita valuu solkenaan Trumpin suusta...

Hmmmmm - niinpä - käsittämätöntä typeryyttä, jolle ei ilmeisesti näy loppua...
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista sellaisenaan:
Ulkomaat

Trumpin mielestä Neuvostoliitto ”oli oikeassa” miehittäessään Afganistanin – lausunto hämmensi kotimaassa ja suututti afganistanilaiset

Lausunto hämmensi kotimaassa ja raivostutti afganistanilaiset. Yhdysvaltain presidentti suututti myös Intian hallituksen, jonka rakennuttamasta kirjastosta hän nälvi hallituksensa kokouksessa.

Tommi Hannula HS

YHDYSVALTAIN presidentti Donald Trump sanoi keskiviikkona hallituksensa kokouksessa, että Neuvostoliitto ”teki oikein” ja torjui terrorismia kotimaassaan miehittäessään Afganistanin vuonna 1979.

”Venäjä oli ennen Neuvostoliitto. Afganistan teki siitä Venäjän, koska he ajautuivat konkurssiin taistellessaan Afganistanissa”, Trump sanoi The Washington Postin mukaan.

”Venäjä meni Afganistaniin, koska terroristeja meni Venäjälle. He olivat oikeassa ollessaan siellä. – – Ongelma oli, että se oli kova taistelu ja he kirjaimellisesti tekivät konkurssin. – – Moni näistä paikoista, joista nykyään saa lukea, ei Afganistanin seurauksena enää kuulu Venäjään.”

TRUMPIN näkemystä Afganistanin neuvostomiehityksen perusteista voi pitää täysin virheellisenä ja Neuvostoliiton hajoamisen syistä ainakin rajusti yksinkertaistettuna.
Ilmeisesti Trump tarkoitti sanoa, että Yhdysvallat voi yhtä lailla kärsiä kalliista sotimisesta kaukana kotoa. Hän aikoo kotiuttaa puolet Afganistanissa olevista 14 000 yhdysvaltalaissotilaasta.

Trumpin kommentti kuitenkin haastoi Yhdysvaltojen vuosikymmenten ulkopoliittisen linjan. Sen mukaan Neuvostoliitolla ei ollut oikeutusta miehittää Afganistania, vaan se teki niin osana kylmän sodan valtapeliä varmistaakseen kommunistien vallan strategisesti tärkeässä naapurimaassaan.

Yhdysvallat tuki ja aseisti mujahideen-nimellä tunnettuja Afganistanin islamistisissejä sodassa, joka Neuvostoliiton odotusten vastaisesti venyi lähes kymmenvuotiseksi. Neuvostojoukot vetäytyivät Afganistanista häntä koipien välissä vuonna 1989.

TRUMPIN lausunto hämmensi yhdysvaltalaisissa tiedotusvälineissä ja suututti Afganistanin hallituksen.

Afganistanin presidentin Ashraf Ghanin kanslia kommentoi The Washington Postin mukaan, että taistelu Neuvostoliittoa vastaan oli ”kansannousu vapauden puolesta” ja niin Yhdysvallat kuin YK tuomitsivat aikanaan neuvostomiehityksen.

”Kaikki Amerikan presidentit paitsi tuomitsivat tämän miehityksen, myös kannattivat afganistanilaisten pyhää jihadia.”

Afganistanin ulkoministeri Salahuddin Rabbani kirjoitti Twitterissä, että neuvostomiehitys loukkasi vakavasti Afganistanin alueellista ja kansallista itsemääräämisoikeutta.

”Mikä tahansa muu väite on vastoin historiallisia tosiasioita.”
NEUVOSTOLIITON vetäytyminen Afganistanista muutti konfliktin sisällissodaksi.

Islamistinen äärijärjestö Taleban nousi valtaan vuonna 1996, mutta Yhdysvallat kaatoi Taleban-hallinnon ja miehitti vuorollaan Afganistanin vuonna 2001. Yhdysvallat halusi samalla tuhota terroristijärjestö al-Qaidan, joka oli vastikään tehnyt suuret terrori-iskut Yhdysvalloissa ja piti Afganistania suojasatamanaan.

Nykyään Talebanin kapinalliset hallitsevat useita alueita Afganistanista, ja äärijärjestön arvioidaan olevan voimakkaampi kuin kertaakaan sitten hallintonsa kaatamisen. Viime aikoina Taleban on käynyt alustavia rauhanneuvotteluita, joskaan ei Afganistanin hallituksen kanssa vaan eri välittäjien kautta.

TRUMP suututti samassa kokouksessa myös intialaisia päivittelemällä Afganistaniin rakennettua tai rakennettavaa kirjastoa, josta Intian pääministeri Narendra Modi hänen mukaansa puhuu toistuvasti.

”Meidän kuuluu sanoa: ’Oi, kiitos kirjastosta.’ En tiedä, kuka sitä käyttää Afganistanissa”, Trump sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

On epäselvää, mitä kirjastoa hän tarkoitti.

INTIAN hallitus vastasi tiedotteella, jonka mukaan se on ”alueen suurin lahjoittaja”. Intia on tukenut Afganistania AFP:n mukaan lähes kolmella miljardilla eurolla Taleban-hallinnon kaatamisen jälkeen. Lukuisten rakennushankkeiden ohella Intia tarjoaa muun muassa humanitaarista apua ja myöntää tuhansille afganistanilaisille stipendejä Intiassa opiskelua varten.

Modin hindunationalistisen Bharatiya Janata -puolueen (BJP) pääsihteeri Ram Madhav kirjoitti Twitterissä, että Intia ”rakentaa elämää” Afganistaniin.

”Intia on rakentanut kirjastojen lisäksi teitä, patoja, kouluja ja jopa parlamenttitalon.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti