sunnuntai 13. tammikuuta 2019

New York Times: FBI tutki, työskentelikö presidentti Trump salaa Venäjän hyväksi...

Hmmmmm - vai niin - mitäpä tuohon sanomaan/kirjoittamaan - no oikeastaan sen verran kuitenkin: On käsittämätöntä, että maailman tämänhetkisen suurvallan presidentti käyttää twiittauksissaan "alakoululaistason" kieltä, en ymmärrä...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Ulkomaat

New York Times: FBI tutki, työskentelikö presidentti Trump salaa Venäjän hyväksi

Tutkinta alkoi lehden mukaan sen jälkeen kun Trump oli erottanut FBI:n johtajan James Comeyn.

YHDYSVALTAIN liittovaltion poliisi FBI alkoi toukokuussa 2017 tutkia, oliko presidentti Donald Trump työskennellyt salaa Venäjän hyväksi ja vaarantanut Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden, kertoo The New York Times -lehti (NYT).

Tutkinta aloitettiin lehden tietojen mukaan sen jälkeen kun Trump oli erottanut FBI:n johtajan James Comeyn. Comey johti tutkintaa Venäjän vaikuttamisesta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Erottaminen herätti lehden mukaan FBI:n huolen presidentin käyttäytymisestä.

Vastavakoiluosaston tehtävänä oli tutkia, olivatko presidentin teot ennen ja jälkeen Comeyn erottamisen uhanneet kansallista turvallisuutta. Agentit yrittivät selvittää, työskentelikö Trump tietoisesti Venäjän lukuun tai oliko hän tahattomasti joutunut Venäjän vaikutuksen alaiseksi.

JO aiemmin on paljastunut, että Comeyn erottamisesta aloitettiin rikostutkinta, jonka tarkoitus oli selvittää, oliko Trump syyllistynyt oikeudenkäytön haittaamiseen.

Trump oli Comeyn mukaan vaatinut häntä lupaamaan uskollisuutensa presidentille ja kehottanut häntä lopettamaan tutkimukset Trumpin aiemmin erottaman avustajan Michael Flynnin Venäjä-yhteyksistä.

Comeyn erottamiseen liittyvät epäilyt tulivat osaksi erikoistutkija Robert Muellerin tutkintaa. Oikeusministeriö nimitti Muellerin tutkimaan Venäjän vaikutusyrityksiä ja Trumpin lähipiirin Venäjä-yhteyksiä.

Tiedossa ei NYT:n mukaan ole, onko Mueller jatkanut Comeyn erottamisen tutkintaa kansallisena uhkana.

TRUMPIN Venäjä-puheet herättivät FBI:n epäilyt jo vaalikampanjan aikana vuonna 2016. Trump esimerkiksi kehui usein Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia, ja republikaanipuolue pehmensi kantaansa Ukrainan kriisiin Venäjää suosivaan suuntaan.

FBI aloitti jo ennen vaaleja neljän Trumpin avustajan Venäjä-yhteyksien tutkinnan. FBI harkitsi NYT:n mukaan jo silloin myös Trumpin omien Venäjä-yhteyksien tutkinnan avaamista mutta piti sitä silloin liian arkaluonteisena.

Comeyn erottamisen jälkeen FBI:n tutkintakynnys lopulta ylittyi, koska Trump viittasi itse Venäjä-tutkintaan erottamisen perusteena kahdessa yhteydessä: Comeylle osoittamassaan kirjeessä ja NBC News -kanavan haastattelussa.

TRUMP on toistuvasti kiistänyt Venäjä-yhteydet. Hän on nimittänyt tutkintaa noitavainoksi.

Trump kommentoi NYT:n uutista lauantaina Twitterissä.

”Vau, luin juuri surkeasta New York Timesista, että FBI:n entiset korruptoituneet johtajat, joista lähes kaikki on erotettu tai pakotettu lähtemään erittäin pahojen syiden takia, aloittivat minua koskevan tutkinnan ilman syytä ja ilman todisteita sen jälkeen, kun olin erottanut valehtelevan James Comeyn, täyden saastan”, Trump kirjoitti.
Presidentin asianajaja Rudolph Giuliani kommentoi NYT:lle uutista perjantaina.

”Se, että tutkinta on kestänyt puolitoista vuotta eikä siinä ole paljastunut mitään kansallista turvallisuutta vaarantavaa, tarkoittaa, että he eivät ole löytäneet mitään”, hän sanoi.

ENTINEN FBI-johtaja Comey oli ennen joulua viisi tuntia kongressin alahuoneen eli edustajainhuoneen kuultavana.

Hän arvosteli kuulemisesta poistuessaan harvinaisen suorin sanoin Trumpia ja republikaanipuoluetta.

Republikaanien kongressiedustajien tulisi Comeyn mielestä näkyvämmin vastustaa sitä, että Trump toistuvasti arvostelee FBI:ta.

”Jonkun täytyy nousta seisomaan ja puhua FBI:n puolesta”, Comey sanoi uutiskanava CNN:n mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti