keskiviikko 2. tammikuuta 2019

Rysky Riiheläisen kolumni: Nämä asiat minä kirjoittaisin tulevaan hallitusohjelmaan...

Hmmmmm - niinpä - lähestyviä eduskuntavaaleja on syytä alkaa pohdiskella. 


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta sellaisenaan:


Rysky Riiheläisen kolumni: Nämä asiat minä kirjoittaisin tulevaan hallitusohjelmaan

Eduskuntavaalien jälkeisen hallituksen hallitusohjelmaa valmistellaan jo täyttä päätä. Ulkoisen ja sisäisen turvallisuuden tulee olla hallitusohjelman ydinkohta, kirjoittaa Janne "Rysky" Riiheläinen.
Kansallinen turvallisuus
Rysky Riiheläinen
Laura Railamaa / Yle
Moni äänestäjä vasta tuumii, mitkä olisivat itselle tärkeitä asioita tulevissa eduskuntavaaleissa? Samaan aikaan monissa paikoissa kuitenkin jo valmistellaan vaalien jälkeen muodostettavan hallituksen hallitusohjelmaa. Itsekään en ole vielä äänestyspäätöstäni juurikaan harkinnut, mutta sen tiedän, mitä asioita haluaisin tulevassa hallitusohjelmassa nähdä.
Pienellä maalla on hyvin vähän mahdollisuuksia vaikuttaa kansainväliseen tilanteeseen. Toki presidentti Sauli Niinistö on osoittanut, että vähän omapäiselläkin aktiivisuudella pääsee pienikin isojen pöytiin. Mutta olennaista Suomen kaltaiselle maalle on säilyttää liikkumavara, jossa meillä olisi mahdollisimman monta mahdollisimman hyviä vaihtoehtoa.
Mitä kireämpi tilanne, niin sitä huonompia vaihtoehdot pienille yleensä ovat. Siksi seuraavassa hallitusohjelmassa ei kannata itse rajata mitään vaihtoehtoja pois. Ei olisi viisasta asettaa Nato-jäsenyyttä tavoitteeksi, koska kansan enemmistö ei sitä ajatusta tue. Mutta yhtä vähän fiksua olisi sulkea se vaihtoehto pois, sillä ei meidän itse pidä omaa liikkumavaraamme rajoittaa.
Liikkumavaraa syntyy myös siitä, että kansalaiset ymmärtävät mahdollisimman hyvin Suomen tilanteen ja aseman. Kuten on nähty, näinä aikoina eteen tulee yllätyksellisiä tilanteita, joihin on reagoitava nopeasti. Mitä laajempi ymmärrys kansalaisilla on tilanteesta, sitä paremmat toimintaedellytykset myös valtiojohdolla on.
Asiallinen ja faktapohjainen keskustelu toimii samalla etujemme vastaisen informaatiovaikuttamisen vastavoimana.
Siksi ulko- ja turvallisuuspoliittisen keskustelun laatu ja määrä ovat turvallisuutta lisääviä asioita. Seuraavan hallituksen ohjelmaan olisi siis hyvä leipoa mukaan toimia, joilla synnytetään ja ylläpidetään tätä keskustelua. Se voidaan tehdä vaikkapa vuosittaisella hallituksen ilmoituksella, ministerien aktiivisuudella ja varojen suuntaamisella kansalaiskeskustelua luoville tahoille.
Asiallinen ja faktapohjainen keskustelu toimii samalla etujemme vastaisen informaatiovaikuttamisen vastavoimana. Uusi hallitus pääsee myös vaikuttamaan EU-puheenjohtajamaan asemasta vuoden 2019 jälkipuoliskolla. Silloin olisi tilaisuus ajaa EU:n yhteisen disinformaation vastaisen toiminnan vakiinnuttamista ja resurssoimista kunnolla.
Ulkoinen ja sisäinen turvallisuus ovat kietoutuneet nykyään hyvin lujasti yhteen. Maata puolustetaan toimivalla arjella, luotettavalla virkakoneistolla ja yksilölle turvallisuutta luovalla yhteiskuntajärjestyksellä.
Taloudellisesti hankalat vuodet yhdistettynä moniin julkisen talouden rahareikiin, ovat pistäneet valtiokoneiston osia koville poliisista lainsäädäntöön ja puolustusvoimista oikeuslaitokseen. Seuraavassa hallitusohjelmassa pitää minusta löytyä tahtotila sille, että valtiokoneiston henkilöstöresurssit on mitoitettu oikein asetettuihin vaatimuksiin nähden. Pahimmillaan resurssipula nakertaa yhteiskunnan kantavat rakenteet helposti romahtaviksi kulisseiksi. Kriisinsietokyvyn kasvattaminen varautumisen ja kestävien resurssien avulla on olennainen osa turvallisuutta hybridiuhkien maailmassa.
Valtion kyberturvallisuusstrategian mukaan kriittisellä informaatioinfrastruktuurilla tarkoitetaan yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen tietojärjestelmien perustana olevia rakenteita ja toimintoja. Siis niitä järjestelmiä, jotka saavat arkemme pyörimään. Napista syttyvät valot, kaupassa voi maksaa kortilla ja liikennevalot toimivat. Pääosan näistä järjestelmistä omistavat ja operoivat yritykset ja muut ei-valtiolliset toimijat.
Seuraavassa hallitusohjelmassa on ehdottomasti saatettava käyntiin kriittisen informaatioinfrastruktuurin suojaus.
Millään taholla ei tällä hetkellä ole kokonaisvastuuta tämän kokonaisuuden suojaamisesta. Seuraavassa hallitusohjelmassa on ehdottomasti saatettava käyntiin kriittisen informaatioinfrastruktuurin suojaus. Mille taholle se ikinä vastuutetaankaan, on tehtävänannon perään iskettävä uskottava budjetti. Mikään kolmen viran oman toimen ohessa -järjestely ei riitä tässä virtuaalisen alueemme koskemattomuuden turvaamisessa.
Tottakai on vielä lukuisia muitakin asioita, joista on pidettävä hyvä huoli tulevalla hallituskaudella, mutta halusin nostaa esiin nämä ehkä vähän vähemmän huomiota saavat. Siis: pidetään vaihtoehtoja auki. Puhutaan paljon ja asiaa. Huolehditaan, että maata eri tavoin turvaavat ihmiset jaksavat tehdä työnsä. Suojataan verkot. Turvallisempi Suomi on myös parempi Suomi.
Janne "Rysky" Riiheläinen
Kirjoittaja on joensuulainen bloggari, joka on aktiivinen turvallisuuspolitiikan keskustelija. Riiheläinen on vapaa toimija, joka ei ole sidottu mihinkään asemaan, organisaatioon tai ajatussuuntaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti