tiistai 31. tammikuuta 2017

Talvivaaran Kaivososakeyhtiö sijoitti uuteen teknologiaan - myös lantaprojekti vireillä...

No niin! Tämän tyyppistä olen jo tovin odottanutkin - uutta toimeliaisuutta - hyvä niin...

Tuo lantajuttu on mielenkiintoinen. En malta olla muistelematta menneitä. Pohdiskelimme vakavin aikein 1970-luvulla Imatralla erään parikkalalaisen suurtilanomistajan pojan kanssa Imatran ammattikoulussa heidän akuuttia lantaongelmaa prosessiteknisessä mielessä. Muutkin oppilaat olivat jollakin tavalla asiassa mukana. Siihen maailman aikaan ei kiinteää ja nestemäistä "prosessituotosta" aktiivisesti eritelty.
Muistelen myös Kemiin takaisin Kaakkois-Suomesta tultuamme vuonna 1980-luvun alussa asian nousseen esiin. Kävimme jopa Tervolassa tutustumassa erään suurnavetan toimintaan. Prosessi oli kehittynyt > kiinteät ja nestemäiset jakeet eroteltiin toisistaan hallitusti. Kyseessä oli erään oppilaaan kotitila.
Molemmissa em. tapauksissa pohdiskelimme lantaprojektin kaupallista sovellutusta.

Luonnollisesti se olisi vaatinut tiivistä paneutumista asiaan ja aikamoisen tukun riihikuivaa rahaa.

Arvelen sen nytkähtävän nyt Talvivaaran toimesta liikkeelle. Seuraan aktiivisesti tilannetta.


Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:

Talvivaaran Kaivososakeyhtiö sijoitti uuteen teknologiaan - myös lantaprojekti vireillä

Talvivaaran Kaivososakeyhtiön toimitusjohtaja Pekka Perä.
Talvivaaran Kaivososakeyhtiön toimitusjohtaja Pekka Perä. KUVA: PEKKA KARHUNEN/ALMA TALENT -ARKISTO
Ostetun teknologian kauppahintana on viiden prosentin osuus teknologian myöhemmin kerryttämästä käyttökatteesta.
Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj kertoi tiistai-iltana uusista liiketoimintamahdollisuuksistaan.
Kaivosyhtiö on sopinut terästeollisuuden energiankäyttöä tehostavan teknologian hankkimisesta.
Talvivaaran Kaivososakeyhtiö kertoo teknologian tehostavan terästehtaiden valokaariuunien energiankäyttöä. Järjestelmä säästää energiaa ja tasapainottaa sulatus-  ja kuumennusprosessivaiheita.
Kaupan kohteeseen kuuluvat oikeudet teknologiajärjestelmään sekä teknologiaa hyödyntävät olemassa olevat laitteistot.
Ostetun teknologian kauppahintana on viiden prosentin osuus teknologian myöhemmin kerryttämästä käyttökatteesta. Talvivaaralla on kuitenkin oikeus milloin tahansa päättää käyttökatteeseen perustuva earn out-järjestely suorittamalla teknologian myyjälle kahden miljoonan euron kertakorvaus. Lisäksi Talvivaara maksaa sille siirtyvistä laitteistoista 160 000 euron kauppahinnan.

Tähtäimessä lanta

Talvivaaran kaivososakeyhtiö kertoo kehittävänsä myös ravinteiden kierrätykseen ja energiantuotantoon liittyvää hanketta.
"Järkevä ja tehokas lannankäsittely karjataloudessa on monilla alueilla haastavaa johtuen karjatiheyden ja lannanlevitykseen käytettävissä olevan maatalousmaan epäsuotuisasta maantieteellisestä jakautumisesta niin Suomessa kuin ennen kaikkea Keski-Euroopassa", Talvivaara kertoo tiedotteessa.
"Talvivaara tutkii mahdollisuuksia rakentaa käsittely-yksiköitä, joissa voidaan ottaa talteen biomassan sisältämät arvoaineet kaupallisina tuotteina ja samalla tehostaa ravinnevirtojen hallintaa karjankasvattajille edullisella tavalla. Yhtiön tavoitteena on muuttaa lanta energiajakeeksi ja hyvälaatuisiksi uusiolannoitteiksi sekä puhdistaa lietelannan sisältämä neste turvallisesti ympäristöön johdettavalle tasolle ja ottaa talteen nesteen sisältämät ravinteet käyttökelpoisina lannoitteina."
"Yllämainittujen liiketoimintojen lisäksi yhtiö on kartoittamassa ja edelleen kehittämässä liiketoimintamahdollisuuksia kiertotalouteen liittyvissä metallurgian, kemian ja rakennusteollisuuden hankkeissa, jotka lyhyellä tähtäimellä voisivat täyttää yhtiön sijoituskriteerit", tiedotteessa todetaan.
Talvivaaran hallitus hakee helmikuun alussa kokoontuvalta yhtiökokoukselta valtuuksia osakeanteihin, jotka "edesauttaisivat valittujen liiketoimintojen kehittämistä".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti