maanantai 16. tammikuuta 2017

Puolueet odottavat kuntavaali­ehdokkaiden loppuryntäystä – noin puolet tavoitellusta ehdokasmäärästä koossa...

Aikaa ehdokaslistojen täyttämiseen on aikaa vain/vielä rapiat kuusi (6) viikkoa. Niin sanotut täydet listat taitavat olla "kiven takana"...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Politiikka

Puolueet odottavat kuntavaali­ehdokkaiden loppuryntäystä – noin puolet tavoitellusta ehdokasmäärästä koossa

Viimeisen kuukauden odotetaan kaksinkertaistavan ehdokkaiden määrän.


Kuntavaalit käydään tämän vuoden huhtikuussa. Vaalien ehdokasasettelu päättyy 28. helmikuuta.
KUNTAVAALIEN ehdokasasettelu etenee eduskuntapuolueissa määrätietoisesti, vaikka odotukset ehdokkaiden saamisesta ovat olleet tällä kertaa huonot.

Kiinnostuksen uskottiin vähenevän, kun sote- ja maakuntauudistus vie kunnilta puolet budjetista pois. Lisäksi nyt valitaan seitsemän prosenttia vähemmän valtuutettuja kuin vuoden 2012 kuntavaaleissa. Kaikkiaan jaossa on yhtä vaille 9 000 valtuustopaikkaa.

Kuntien yhdistymiset ovat vähentäneet valtuustopaikkoja, ja peräti 94 kuntaa on käyttänyt hyväkseen kuntalain uudistusta ja pienentänyt valtuustonsa kokoa. Vain kaksi kuntaa kasvatti sitä.

KUNTAVAALIEN tulokseen vaikuttaa huomattavan paljon se, paljonko ehdokkaita on tarjolla. Siksi puolueilla on parhaillaan täysi haku päällä. Puolueiden verkkosivut pullistelevat ilmoittautumislomakkeita.

Ehdokasasettelu päättyy 28. helmikuuta. Kukin puolue voi asettaa kunnassa enintään puoltoistakertaisen määrän ehdokkaita suhteessa valtuuston kokoon.

Puolueista kerrotaan, että noin puolet tavoitteellisesta ehdokasmäärästä on koossa. Puolueet tavoittelevat pääasiassa yhtä suurta ehdokasmäärää kuin vuoden 2012 vaaleissa. Keskustalla oli silloin 8 400 ehdokasta, Sdp:llä ja kokoomuksella vajaat 7 000 ja perussuomalaisilla noin 4 400.

Viimeinen kuukausi on ehdokkaiden hankinnan vilkkain. Puolueissa tiedetään, että monen ehdokassopimus jää viime hetkiin.

”Ehdokasmäärä on aina tuplaantunut viimeisen kuukauden aikana”, sanoo kokoomuksen puoluesihteeri Janne Pesonen. Ehdokkaiden hankinta on paikallisissa käsissä, ja nimet on tapana panna paperiin viime hetkillä, Pesonen kuvailee.

SDP:N puoluesihteerin Reijo Paanasen mukaan ehdokaslistalle ilmestyvät ensin ensikertalaiset, koska he tarvitsevat pitemmän kampanjan. Entiset valtuutetut ilmoittautuvat viime hetkillä paitsi niissä kunnissa, joissa on pitänyt järjestää jo jäsenäänestys ehdokkaaksi pääsemisestä.

Rkp:n puoluesihteeri Fredrik Guseff sanoo, että puolueella on jo 700–800 varmaa ehdokasta, kun tavoite on noin 1 300. Hän sanoo, että kiinnostus puoluetta kohtaan on lisääntynyt Vaasan ja Seinäjoen välisen sairaalajupakan takia.

”Meidän porukka on nähnyt sen aggressiivisena toimintana meitä kohtaan. Kyllä kiinnostus on ollut jonkin verran suurempaa tämän takia”, Guseff tunnustaa.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo sanoo, että vaalien siirtäminen keväälle hämmensi vähän puoluettakin. Vallitsi harhakäsitys, että ehdokasasetteluun on aikaa, mutta yhtäkkiä tuli herätys, että on loppukirin aika.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini toistaa usein, että ehdokasasettelu on hyvän vaalituloksen perusta. Siksi puolue käyttää ison osan vaalibudjetistaan ehdokasasettelun onnistumiseen.

SEKÄ vihreät että vasemmistoliitto kertovat, että ehdokastilanne on hyvä. Uudet jäsenet ovat vasemmistoliiton puoluesihteerin Joonas Leppäsen mukaan innokkaita lähtemään ehdolle kasvukeskuksissa.

Vasemmistoliiton jäsenmäärä kasvoi viime vuonna usealla sadalla, kun kannattajat halusivat osallistua jäsenäänestykseen puolueen puheenjohtajasta.

Vihreiden äänestäjäkunta on naisvoittoinen, joten myös ehdokaslista on naisvoittoinen. Vihreillä paukut ovat Helsingissä, jossa puolue on lähellä suurimman puolueen asemaa.

Fakta

Kokoomus on suurin kuntapuolue


 Kokoomus sai vuoden 2012 kuntavaaleissa 21,9 prosenttia äänistä. Sdp oli toinen 19,6 prosentin kannatuksella ja keskusta kolmas 18,7 prosentin kannatuksella.

 Valtuustopaikkoja sai kuitenkin eniten keskusta, 3 077 paikkaa. Kokoomus sai 1 735 paikkaa ja Sdp 1 729 paikkaa.

 Viime kuntavaaleissa valittiin 9 674 valtuutettua, tällä kertaa valitaan 8 999 valtuutettua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti