maanantai 23. tammikuuta 2017

Analyysi: Trump toistaa vaalipuheitaan ja eristää Yhdysvaltoja...

Sama lyvy on päällä noin 140 merkin pätkinä...


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


Analyysi: Trump toistaa vaalipuheitaan ja eristää Yhdysvaltoja

Yhdysvaltain 45. presidentin virkaanastujaispuhe erosi täydellisesti aiemmista. Donald Trump tuntui puhuvan pelkästään amerikkalaisille kannattajilleen.
Donald Trump

Donald Trump pitämässä virkaanastujaispuhettaan.
Donald Trump pitämässä virkaanastujaispuhettaan.Drew Angerer
Trump lupasi, että kaikki muuttuu.
Niin tapahtuu. Yhdysvallat saa presidentin, joka käyttäytyy eri tavalla kuin kukaan edeltäjistään.
Hän on kansaa kiihottava protektionisti, joka ajattelee aina ensin omaa etuaan. Capitol-kukkulan parvekkeelta hän tosin vakuutteli, että oma etu tarkoittaa tästä eteenpäin Yhdysvaltoja. Mutta vain Yhdysvaltoja.
Barack Obama puhui koko maailmalle. Obaman virkaanastujaispuheessa kahdeksan vuotta sitten oli paljon ylevää kieltä ja vertauksia: Obama lainasi niin Raamattua kuin Yhdysvaltojen seitsemää perustajaisää sekä presidentti Abraham Lincolnia. Hän esitteli visiotaan paremmasta maailmasta, josta unelmoi.
Obama muistutti, ettei Yhdysvaltain taloudellinen ja poliittinen johtoasema ole itsestäänselvyys, vaan se pitää ansaita. Hän ojensi sovinnon kättä varsinkin muslimeille ja pyysi heitä mukaan terrorisminvastaiseen taisteluun.
Yhdysvallat oli tammikuussa 2009 vakavan pankki- ja rahoituskriisin kurimuksessa. Obama otti kantaa ahneutta ja taloudellista vastuuttomuutta vastaan.
Trump puhui unohdetulle kansanosalle. Hän sanoi käynnistäneensä historiallisen liikkeen, jollaista ei ole koskaan aiemmin ollut.
Se on Yhdysvaltain nykyisen valtakoneiston vastainen, Trumpia äänestäneiden konservatiivien ja työläisten liike.
Trump mainitsi ulkomaat vain ohimennen. Liittolaissuhteiden kohentamisessakin hän tosin pitää tärkeimpänä sitä, että Yhdysvallat turvaa ensin oman selustansa.
Trump toisti monessa kohtaa sanasta sanaan vaalikampanjan puheitaan.
Kaikki päätökset kaupasta ulkosuhteisiin tehdään jatkossa niin, että ne hyödyttävät ensin yhdysvaltalaisia. Trumpin mielestä Yhdysvalllat on tähän mennessä keskittynyt liikaa muiden valtioiden rajojen turvaamiseen.
Nyt on aika eristää omia rajoja, jotta Yhdysvallat voi unelmoida suurista saavutuksista ja voittaa kaikilla aloilla.
Puhetta seurattiin kaikkialla maailmassa. Viimeistään nyt myös Euroopassa, Afrikassa ja Aasiassa tiedetään, että Trump on tosissaan avaamassa tyhjiä tehtaita taantuvassa Keskilännessä samalla, kun pystyttää muuria tai aitaa Meksikon rajalle.
– Tyhjien puheiden aika on ohi. Nyt on toiminnan aika, Trump sanoi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti