lauantai 21. tammikuuta 2017

Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus...

Hmmmmm - mitäpä tuohon muuta sanomaan, vaalikampanjan levy jäi pahasti päälle.
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Ulkomaat    |   HS-analyysi

Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

Donald Trumpista tuli perjantaina Yhdysvaltojen 45. presidentti. Vallanvaihtopuhe oli poikkeuksellisen raju, kirjoittaa HS:n Saska Saarikoski.

Katso Donald Trumpin virkaanastujaispuhe kokonaisuudessaan
01:30 / 16:30
Nyt toistetaan: Katso Donald Trumpin virkaanastujaispuhe kokonaisuudessaan
WASHINGTON

DONALD TRUMPIN ensimmäinen puhe Yhdysvaltain presidenttinä oli raju populistinen julistus kansan puolesta ja eliittejä vastaan.

”Tammikuun 20. päivä 2017 tullaan muistamaan päivänä, jolloin tämän maan kansalaisista tuli taas tämän päivän vallanpitäjiä”, Trump julisti kongressin portailla perjantaina puolelta päivin.

TRUMPIN odotettiin etukäteen yrittävän yhdistää katkeran vaalitaistelun jakamaa kansaa, mutta sitä hän ei tehnyt. Trump kiitti kyllä edeltäjäänsä Barack Obamaa, muttei maininnut sanallakaan Hillary Clintonia, eikä tarjonnut demokraateille muitakaan sovinnon eleitä.

Mutta ei Trump liehitellyt republikaanejakaan. Puheessaan uusi presidentti ohitti kokonaan maan politiikkaa ja vaalitaistelua hallinneen oikeisto–vasemmisto -jaon. Hänen maailmassaan vastakkain eivät ole puolueet vaan paha eliitti ja jalo kansa. Hän osoitti sanansa suoraan kansalle.

”Tänään me emme ainoastaan siirrä valtaa yhdeltä hallinnolta toiselle tai yhdeltä puolueelta toiselle. Me siirrämme vallan Washingtonista ja annamme sen takaisin teille, kansalle”, Trump julisti.

Trumpin populistinen julistus oli tuttua kuultavaa hänen vaalipuheistaan, mutta vallanvaihtopuheeksi se oli poikkeuksellisen raju, suoranainen sodanjulistus.

TRUMPIN mukaan vallanpitäjät ovat päästäneet maan kurjaan kuntoon. Hänen Amerikassaan kaupungit rapistuvat, ihmiset kärsivät, tehtaat ruostuvat tyhjillään ja rikollisjengit riehuvat vapaasti. 
Kuvaus toi mieleen Batman-elokuvien Gothamin.

Onneksi lepakkomies on saapunut.

”Amerikan verilöyly loppuu tässä ja nyt”, Trump lupasi.

Trumpin mukaan muut maat ovat liian kauan käyttäneet amerikkalaisia hyväkseen ja ryöstäneet sen rahat ja työpaikat. ”Tästä päivästä alkaen maata hallitsee uusi ajattelu: Amerikka ensin.”

Trump ei täsmentänyt, mitä se tarkoittaa, eikä esittänyt paljon muitakaan konkreettisia lupauksia kuin panna jokaisessa ratkaisussaan amerikkalaiset etusijalle.

”Me tuomme takaisin työmme. Tuomme takaisin rajamme. Tuomme takaisin vaurautemme. Ja tuomme takaisin unelmamme”, Trump lupasi.

Terroristijärjestö ISIS:n Trump lupasi hävittää ”maan pinnalta”.

AJOITTAIN Trumpin puheessa kaikui jopa historiasta tuttu yksi maa, yksi kansa -teema.

”Me jaamme yhden sydämen, yhden kodin ja yhden loistavan kohtalon”, Trump sanoi amerikkalaisista.

Vaikka Trump ei yrittänyt tasoitella poliittista erimielisyyksiä, rasismin hän tuomitsi: ”On aika muistaa sotilaidemme viisaus: olet sitten musta, ruskea tai valkoinen, me kaikki vuodamme samaa punaista patrioottien verta.”

Trump aloittaa presidenttikautensa poikkeuksellisen hankalassa tilanteessa, sillä häneen luottaa vain 40 prosenttia amerikkalaisista, mikä on vähemmän kuin yhdelläkään aiemmalla presidentillä niin kauan kuin kyselyjä on tehty.

Vahva puhe vetoaa varmasti ainakin Trumpin ydinkannattajiin ja ehkä muihin Washingtonin menoon kyllästyneisiin, mutta se pani myös Trumpin seinää vasten. Ellei isoja asioita ala tapahtua nopeasti, hän joutuu pian vastuuseen sanoistaan.

TRUMPIN suuri aamu alkoi perinteisin menoin: tviitillä: ”Kaikki alkaa tänään! Nähdään valatilaisuudessa kello 11. LIIKE JATKUU – TYÖ ALKAA!”

Etukäteen jännitettiin, kuinka suuren väkijoukon Trump juhlaan houkuttelee, sillä hän sai pääkaupunkilaisten äänistä vain neljä prosenttia.

Kongressin edessä aukeavassa puistossa oli kuitenkin runsaasti katsojia, joista moni oli ajanut paikalle kaukaa uuden presidentin vahvoilta tukialueilta. Väkijoukko oli punaisena Trumpin kampanjan Make America Great Again -lippalakkeja. He ovat Trumpin liike, joka odottaa sankariltaan suurtekoja.

VALLANVAIHTOSEREMONIA ei ole uuden presidentin voitonjuhla vaan amerikkalaisen demokratian suuri hetki. Vuodesta 1776 alkaen jokainen presidentti on vuorollaan luovuttanut vallan seuraajalleen, vaikka on usein ollut seuraajansa poliittinen vastustaja, joskus verivihollinen.

Presidentti on vain neljä kertaa jättänyt seremonian väliin. Tällä kertaa paikalle olivat kaikki muut aikaisemmat presidentit paitsi sairaalaan alkuviikosta joutunut George Bush vanhempi.

Ei ole edes kahta kuukautta siitä, kun Trump uhkasi sulkea vastustajansa Hillary Clintonin vankilaan, mutta nyt Clinton kunnioitti juhlaa valkoisessa puvussaan. Televisiokuvissa Clinton näytti välillä nieleskelevän hallitakseen tunteitaan.

”Olen täällä juhlistamassa demokratiaamme ja sen kestäviä arvoja”, Clinton kommentoi tviitissään.

Trumpin tukijoukko buuasi kuitenkin Clintonille Capitol-kukkulalla. Osa myös innostui huutamaan: ”Sulkekaa hänet vankilaan!”

Väkijoukko karjui ja heristeli nyrkkejään. Etupenkeissä istuvat kutsuvieraat vilkuilivat välillä pelokkaina olkiensa yli.

PERJANTAIN sää oli kuin Trumpin vastustajien mielentila: tasaista harmaata, välillä kylmää vettä niskaan ja ukkoskuurojen uhka.

Vallanvaihtopäivänä kaupungissa nähtiin lukuisia mielenosoituksia. Mielenosoittajat rikkoivat bussipysäkkejä ja yrittivät sytyttää roskiksia tuleen.

Viikonlopun ajaksi kaupunkiin oli myönnetty yli 20 mielenosoituslupaa, mutta kaikkiaan paikalle odotettiin noin sataa eri ryhmää Trumpin vastustajia, mutta myös tukijoita, kuten Bikers for Trump -motoristeja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti