keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Puolentoista vuoden työllä parin viikon loppuhuipennus: Kemi hioo hallintoaan tappiin asti

Tämä ei ole valiokuntamalli eikä lautakuntamalli vaan "sävelletty" Kemin malli, jon putkahti toimikuntia höysteeksi.
Mielenkiintoista! Kyllä todennäköisesti tarvitaan rautalangasta vääntämistä asian lopulliseksi selvittämiseksi...

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna: 

Puolentoista vuoden työllä parin viikon loppuhuipennus: Kemi hioo hallintoaan tappiin asti

Kemi on suunnitellut uutta hallintomallia jo puolitoista vuotta. Vielä on pari viikkoa aikaa vääntää.

PENTTI VUOSAARI
Puolentoista vuoden työllä parin viikon loppuhuipennus: Kemi hioo hallintoaan tappiin asti
Puolentoista vuoden työtä muokataan loppuun asti. Aikaa päätöksen tekemiseen on pari viikkoa.
Matti Nikkilä
Kemi on sorvannut uutta hallintomalliaan kohta puolitoista vuotta. Valtuuston pitäisi linjata tammikuun lopussa, miten kaupunkia ohjataan tulevaisuudessa. Kaupunginhallitus tekee lopullisen ehdotuksensa mallista 23. päivä tätä kuuta.
Valtuutetuillakaan ei ole vielä täydellistä kuvaa tulevasta, mutta ryhmien puheenjohtajat kuitenkin uskovat että asia saadaan selväksi tämän kuun loppuun mennessä.
Tässä vaiheessa on puhuttu, että hallintoon tulisi neljä lautakuntaa ja kolme toimikuntaa. Näistä kuitenkin keskustellaan vielä.
Toimikunnissa on ajatuksena, että ne käsittelevät kaupungin ydinprosesseja valmistelun varhaisesta vaiheesta lähtien. Toimikunnat toimisivat lautakuntarajojen yli. Niihin otettaisiin jäseneksi ainoastaan valtuutettuja. Lautakunnissa voisi jäsenenä olla muitakin kuin valtuutettuja.
Suurin osa ryhmien puheenjohtajista on tyytyväisiä työhön. Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Harri Tauriainen ei ole yhtä innoissaan.
– Edes johtavat virkamiehet eivät tiedä mitä aikovat esittää kaupunginhallitukselle ensi viikolla.
Syyskuussa valtuusto päätti, että hallintomallin eli rakennemuutosohjelman valmistelua jatketaan lautakuntamallin pohjalta. Aiemmin puhuttiin myös valiokuntamallista.
Tämän jälkeen kuvaan astuivat toimikunnat. Tarkoitus on siirtää kaupunki funktionaalisesta prosessiorganisaatioon, eli toiminnassa keskityttäisiin koko tapahtumaketjuun eikä yksittäiseen toimintoon.
– On puhuttu että kaupungissa olisi nykyisin käytössä niin sanottu siilomalli. Tällä halutaan purkaa se, sanoo vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Pertti Henttinen. – Valtuutetut saadaan paremmin mukaan prosessiin sen alusta lähtien, toteaa keskustan ryhmän puheenjohtaja Ritva Sonntag.
SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Teija Jestilä kertoo, että uusi malli lisäisi vuorovaikutusta. Samalla se vahvistaa valtuutetun asemaa. Henttisen mukaan yksittäisen valtuutetun jäsenyyksien määrä eri lautakunnissa ja toimikunnissa lisääntyisi.
Tieto päätöksenteon valmistelusta saataisiin ehkä kulkemaan paremmin valtuutettujen välillä, kun he olisivat tietoisia niistä jo alkuvaiheessa.
Kokoomuksen ryhmän varapuheenjohtaja Matti Muranen sanoo, keskusteltavana ollut malli on hyväksyttävissä. Hänellä kuitenkin on myös varauksensa.
– Toimikunnilla ei olisi päätösvaltaa. Niillä tehtäisiin uusi taso lisää keskustelemaan asioista.
Muranen lisää, että voi käydä niinkin että kun tinkaukset asioista käydään jo toimikunnissa, päätöksenteko valtuustossa voi helpottua. Myös vasemmistoliiton Henttinen uskoo valtuustotyöskentelyn helpottuvan.
– Tosin voi myös syntyä vaikutelma, että valtuusto olisi vain kumileimasin. Toimikuntamallissa valtuutetut olisivat kuitenkin tehneet töitä paljon jo ennen asioiden tuomista valtuustoon.
Henttistä nyt edessä oleva parin viikon päätöksentekoaika hieman huoletti, mutta mallin kokeiluluonteisuus toisaalta rauhoittaa. Uuden hallintomallin toimivuutta tarkastellaan uudelleen viimeistään siinä vaiheessa, kun sote poistuisi kuntien hallinnosta eli vuoden 2019 alussa.

Hallintomalli

Kemin hallintomalliremonttia on suunniteltu puolentoista vuoden ajan.
Kemin kaikkien valtuustopuolueiden edustajista koottu rakennemuutostyöryhmä on hahmotellut työn aikana useita eri malleja.
Kehittämisjohtaja Allan Mikkola on ollut ryhmän virkamiesvetäjä.
Kaupunginhallitus tekee lopullisen esityksensä 23. tammikuuta.
Valtuusto linjaa hallintomallin 30. tammikuuta.
Hallintomallin uudistamisen myötä koko hallintosääntö pitää muokata.
Uutta hallintomallia pääsee soveltamaan seuraava kaupunginvaltuusto ensi kesänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti