maanantai 2. tammikuuta 2017

Toiveklassikon asemaan noussut Juhani Ahon Rautatie vuodelta 1973...

Rautatie! Se tuli taas ja oli mukava katsoa. Se on vielä jonkin aikaa Yle Teemalla katsottavissa - suosittelen.
Näyttelijöiden - Anja Pohjola ja Leo Jokela - upeat roolisuoritukset...

Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:

Rautatie – tv-elokuvien klassikossa junaa ihmettelevät Leo Jokela ja Anja Pohjola
JULKAISTU 24 PÄIVÄÄ SITTEN.
JAA:15

Anja Pohjola, Leo Jokela ja Mauri Saikkonen tv-elokuvassa Rautatie. Kuva: YLE
HARTO HÄNNINEN


Syrjäisessä torpassaan Liisa ja Matti kuvittelevat rautahevon olemusta ja päättävät kesän koittaessa lähteä sitä katsomaan.

Kino Suomi: Rautatie
TulossaTo 29.12. klo 22.00

Yle TeemaTulossa katsottavaksi Yle Areenaan

Kun Juhani Aho kirjoitti pienoisromaaninsa vuonna 1884, olivat junat ja rautateitten rakentaminen yleisiä puheenaiheita, joista oltiin mieltä puolesta ja vastaan. Ahon teoksessa uutta ihmettä lähtevät katsomaan syrjäisen torpan asukit, joiden elämään rautatie ei tarjoa mitään muutosta.

Televisioteatteri oli voimissaan 1970-luvun alussa, ja pölyttyneistä studiotuotannoista oli siirrytty ulkokuvauksiin. Kari Franck oli kiinnitetty ohjaajaksi jo 1960-luvun lopulla, ja 1970-luvulla hän ohjasi merkittäviä suomalaiskansallisia teoksia televisiolle, kuten Pietari Hannikaisen Silmänkääntäjä (1972) ja Pentti Haanpään Isännät ja isäntien varjot (1976). Noiden välissä syntyi toiveklassikon asemaan noussut Rautatie vuonna 1973.

Tv-elokuva alkaa talvisten hankien keskeltä, kun Matti saa ensi kerran kuulla rautahevosesta eli höyryveturista, joka juostessaan syö halkoja. Liisa-rouva ei Matin kertomusta usko. Mielikuva ei jätä miestä rauhaan, ja lisää tietoa on hankittava rovastilta ja ruustinnalta.

Lopulta on lähdettävä katsomaan, että tietäisi mihin uskoa.

Franckin ohjaus on hienovaraisen realistinen ja lepää paljolta loistavien näyttelijöiden varassa. Leo Jokelan pienieleinen näyttelijäntyö rakentaa Matista moniulotteisen ja uskottavan hahmon, jolle nauraa hyväntahtoisesti ja vilpittömästi. Anja Pohjolan Liisa on kotona topakka mutta maailman ihmeen äärellä arka ja varovainen.

Sivurooleissakin nähdään pieniä ja kipakoita karaktäärejä, kuten Tarja-Tuulikki Tarsalan ruustinna, Kristiina Halkolan postineiti, Mauri Saikkosen junajuoppo ja Sakari Halosen rovasti. Pääparin karisma peittää kuitenkin pienemmät roolisuoritukset nopeasti alleen.
Kuva: Yle Kuvapalvelu
Rautatie (1973) Ohjaus Kari Franck. Dramatisointi Juhani Ahon Rautatien mukaan Matti Rossi. Leikkaus Jyrki Rapp. Kuvaus Heimo Meriheinä. Äänitys Urpo Hyvärinen. Rooleissa Leo Jokela, Anja Pohjola, Sakari Halonen, Tarja-Tuulikki Tarsala, Jaakko Haapanen, Markku Riikonen, Kristiina Halkola, Eero Melasniemi, Mauri Saikkonen, Sinikka Sokka. Tuotanto Yle Televisioteatteri.
RAUTATIET
HÖYRYVETURIT
JUNAMATKAILU
KLASSIKOT
JUHANI AHO
FILMATISOINTI (TOISENLAISEKSI MUUTTAMINEN)
LEO JOKELA
ANJA POHJOLA
KARI FRANCK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti