sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Suomi nyt > Presidentti huolissaan turvallisuudesta: Kuljemme nyt varjojen maailmassa...

Kuuntelin ja katselin hetki sitten Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuheen - tarkkaan. 

Alla olevassa artikkelissa todetaan muun muassa: 

Niinistön mukaan Eurooppa joutuu nyt puolustamaan perinteisiä arvojaan omien rajojensa sisällä. Presidentin mielestä unionia tarvitaan enemmän kuin vuosikymmeniin, vaikka se on heikompi ja hajanaisempi kuin koskaan. 

– EU on menettänyt asemiaan kansainvälisessä politiikassa... 

________________________________________________________________ 

"Kuljemme nyt varjojen maassa." hän myös toteaa. Oikeastaan varjojen maailmassa.

Miksi? 

Siksi, että Euroopan osalta kaikki lähti liikkeelle vuonna 2014 Venäjän valloitettua "pienten vihreiden, tunnuksettomien miesten" avulla Krimin Ukrainalta, Venäjän iskiessä epäsovun kiilaa EU-maiden välille, Venäjän aloitettua Itä-Ukrainan separatistien, kapinallisten tukemisen, Venäjän lisätessä sotilaallista jännitettä Baltiassa ja Itämeren alueella siirtämällä hyökkäysasearsenaalia mm. Kaliningradiin, jne. ... 

Muun muassa edellä mainitut tosiasiat Niinistö olisi voinut avoimesti tuoda esiin uudenvuodenpuheessaan ehkä sivulauseessa mainiten Naton roolin osassa em. taphatumissa. 

Hiukan jäi sellainen puolivillainen olo puheesta. Kyllä tuon Venäjän roolin olisi voinut tuoda esiin, koska presidenttimme tuntuu mediatietojen perusteella olevan hyvissä puheväleissä itänaapurimme nykyisen presidentin kanssa.


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:


Presidentti huolissaan turvallisuudesta: Kuljemme nyt varjojen maailmassa

Tasavallan presidentti kantoi uudenvuodenpuheessaan huolta turvallisuudesta. Satavuotiaassa Suomessa hän kehottaa muistamaan myös ne, jotka eivät jaksa juhlia.
Sauli Niinistö





Presidentti Sauli Niinistö
Yle
Kenellekään oli tuskin yllätys, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö avasi perinteisen uudenvuodenpuheensa nostamalla esiin alkaneena vuonna satavuotisjuhliaan viettävän Suomen. Presidentti uskoo juhlavuoden sykähdyttävän kaikkia ikäluokkia, myös nuoria.
– Moni nuorikin varmaan havahtuu – ai tää onkin näin tärkeää, ylävitoset Suomelle! Niinistö hehkutti.
Mutta presidentti kehottaa muistamaan myös niitä, joiden elämä on liian vaikeaa juhlahumuun.
– Satavuotiaan Suomen yksi tärkeä sanoma voisi olla: sinä voit hyvin, kun kukaan ei voi pahoin. Siis auta, minkä voit. Tunne kohtuudella vastuusi, edes omasta itsestäsi. Siis tee, minkä kykenet.

"Me kuljemme nyt varjojen maassa"

Niinistö otti puheessaan esiin Syyrian kriisin ja Eurooppaa vaivaavan terrorismin.
– Me kuljemme nyt varjojen maassa, tässä maailmassa. Jokainen päivä tuo sanomaa julmuudesta ja kuolemasta, milloin Alepposta, milloin Berliinistä, mistä seuraavaksi.
Istanbulin yökerhoisku ei ollut vielä tiedossa, kun puhe tallennettiin. Puheessaan presidentti pysähtyi pohtimaan mitä tehdä, jos vastakkain asettuvat kollektiivinen turvallisuus ja yksilön oikeudet.
– Monesti jälkikäteen kysytään, miksi aikanaan ei tehty tarpeeksi terroristin pysäyttämiseksi. Huono vastaus on, ettei ole ollut riittävästi toimivaltuuksia. Sellainen vastaus välittää voimattomuuden tunnetta.

"Eurooppa heikompi ja hajanaisempi kuin koskaan"

Niinistön mukaan Eurooppa joutuu nyt puolustamaan perinteisiä arvojaan omien rajojensa sisällä. Presidentin mielestä unionia tarvitaan enemmän kuin vuosikymmeniin, vaikka se on heikompi ja hajanaisempi kuin koskaan.
– EU on menettänyt asemiaan kansainvälisessä politiikassa. Nyt on enteilty, että presidentit Putin ja Trump tulevat käymään keskustelua Euroopasta yli Euroopan. EU ei voi olla poissa niistä pöydistä, joissa tulevaisuutta järjestellään, Niinistö paalutti.
Presidentti kysyy mikä on tärkeintä eurooppalaisille ihmisille ja perheille ja vastaa itse: saada elää rauhassa ja turvassa.

Tukea puolustusyhteistyölle

Niinistön mielestä toissa vuoden muuttoliike näytti, miten EU-maat kääntyivät toisiaan vastaan, kun erillisratkaisuja tehtiin. Satunnaisetujen noukkiminen koituu lopulta saajan tappioksi. EU on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki.
Vähitellen käynnistyneelle unionin puolustusyhteistyölle presidentti antaa tukensa.
– Keskusteluun ei kannata lähteä niin, että ensiksi määritellään, mitä yhteistyö ei ole. Parempi on edetä askel askeleelta ja katsoa, minne asti matka mutkitta vie, Niinistö hahmotteli.

"Hyvää juhlavuotta ja Jumalan siunausta"

Varjojen maailmassakin on presidentin mielestä toivoa.
– Jos on ymmärrystä ja osallisuutta kansassa, ihmiskunnassa tai luomakunnassa, varjo väistyy, pohti Niinistö hiukan arvoituksellisesti.
– Haluan toivottaa teille kaikille hyvää Suomen 100-vuotisjuhlavuotta sekä Jumalan siunausta, päätti tasavallan presidentti hyvinkin perinteisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti