tiistai 17. tammikuuta 2017

Suomeen sijoittuvasta dekkarista tuli pelottavan ajankohtainen – ”Kirjailijana olen tyytyväinen”

Hmmmmm - varmaan mielenkinntoinen kirja luettavaksi...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Ulkomaat

Suomeen sijoittuvasta dekkarista tuli pelottavan ajankohtainen – ”Kirjailijana olen tyytyväinen”

Amerikkalainen tiedusteluanalyytikko Seth Chanowitz kirjoitti agenttitarinan, joka tapahtuu Suomessa.



Seth Chanowitzin dekkarissa välit idän ja lännen välillä kärjistyvät. Se ei ole kaukana todellisuudesta: Presidentti Obama karkotti 35 venäläisdiplomaattia joulukuussa hakkerointiskandaalin seurauksena. Chanowitz pitelee kansiota, jossa on dokumentteja hänen ajaltaan Yhdysvaltain tiedustelutehtävissä.
AMERIKKALAINEN CIA-agentti muuttaa Suomeen vaimonsa kanssa, mutta tämä kuolee yllätyshyökkäyksessä mökille Jyväskylän lähellä. Kalliolaisessa saunassa mies tutustuu Supon naisagenttiin.

Samaan aikaan suomalainen ja virolais-amerikkalainen ihmisoikeusaktivisti lentävät pienkoneella Helsingistä Minskiin.

Venäjä käyttää provokaatiota tekosyynä keskittääkseen joukkoja Suomen rajalle. Pääministeri Tarja Manninen ottaa yhteyttä Ruotsiin ja Natoon.

AMERIKKALAISEN Seth Chanowitzin, 50, uusin dekkari Russia Rising (Venäjä nousee) kuvaa tilannetta, jossa Venäjän presidentti alkaa Ukrainan jälkeen hamuta vaikutuspiiriinsä Suomea. Idän ja lännen välit kiristyvät.

”Kirjailijana olen tyytyväinen, että romaanistani on tullut niin ajankohtainen”, Chanowitz kertoo Washingtonissa. Lännen ja Venäjän välit ovat hyisimmät sitten kylmän sodan.

Toisaalta todellisuus on ylittänyt kirjailijankin mielikuvituksen. Venäjän väitetään sekaantuneen vaaleihin, tehneen omasta miehestään Yhdysvaltain presidentin ja jopa nauhoittaneen tämän petipuuhia.

Chanowitz ei halua vielä arvioida Donald Trumpin Venäjän-politiikkaa.

”Käydessäni viimeksi Venäjällä minulta kysyttiin, miksi amerikkalaiset vihaavat meitä niin paljon. Vastapuolta demonisoidaan nyt molemmissa maissa.”

CHANOWITZIN Suomi-innosta voi kiittää suomalaisia kämppäkavereita, joiden kanssa hän asui opiskeluaikanaan Marylandissa 1980-luvulla. Hän matkusti Suomeen ensimmäisen kerran kesällä 1989 ja asui maassa myöhemmin runsaan vuoden.

”Suomi ei ole vaikea kieli. Pitää osata vain kolme sanaa: mm, joo, niin”, Chanowitz sanoo suomeksi.

Chanowitzin omasta elämästä riittäisi useampaan dekkariin. Amerikanjuutalainen suku on lähtöisin Valko-Venäjän Dzisnasta, josta Chanowitzin isovanhemmat päätyivät Israelin kautta Yhdysvaltoihin.

Nuorena Chanowitz teki radiomainoksia republikaanipuo­lueelle ja presidentti George H. W. Bushille Washingtonissa. Työpaikka Yhdysvaltain maahanmuuttovirastossa vei hänet 1990-luvulla kahteentoista maahan haastattelemaan pakolaisia.

Syyskuun 2001 iskujen jälkeen Chanowitz työskenteli analyytikkona Yhdysvaltain terrorisminvastaisessa keskuksessa NCTC:ssä. Siitä hänellä on muistona CIA:n johtajan John Brennanin allekirjoittama työtodistus.

Tiedustelutausta antaa dekkaristille tarpeellista salamyhkäisyyttä.

”En voi kertoa, mitä tarkalleen tein”, Chanowitz sanoo.

Liittyikö työ Suomeen?

”En voi kertoa.”

VIIMEKSI Chanowitz vieraili Suomessa vuonna 2015 tekemässä taustatyötä dekkariaan varten.

”Kävin fiilistelemässä Kalliossa, koska hyvä agentti liikkuu trendikkäissä paikoissa”, hän sanoo.

Chanowitz arvostaa suomalaisten rehellisyyttä, lainkuuliaisuutta ja tasa-arvoisuutta. ”Näin [Angry Birdsin] Peter Vester­backan kadulla, ja hän alkoi tuosta vain jutella kanssani.”

Miinuspuolella on se, että ulkomaalaisen on mahdotonta sulautua Suomeen, vaikka tämä puhuisi suomea. Arlan saunassa humalainen suomalaismies kutsui Chanowitzia irakilaiseksi.

”Pitää olla noin viidettä sukupolvea maassa, kunnes tulee kohdelluksi suomalaisena.”

CHANOWITZ kutsuu lännen ja Venäjän kiristyneitä välejä uudeksi kylmäksi sodaksi. Nationalismi Venäjällä on nousussa. Suomesta levitetään vihamielistä kuvaa.
Suomalaiset tottuivat jo siihen, että venäläinen keskiluokka ”tuli Lappiin ostamaan ylihintaista pizzaa”, Chanowitz sanoo. Nyt Supo varoittaa, että Venäjä hankkii tontteja sotilaallisesti strategisista paikoista.

”Koko Naton ja Venäjän välinen alue on vaikeassa välikädessä, ja Suomi on osa sitä”, hän sanoo. ”Kukaan ei osannut ennustaa vuonna 1938, mitä tapahtui 1939.”

CHANOWITZIN dekkarissa venäläishävittäjä loukkaa Suomen ilmatilaa. Itärajan yli pyrkii pakolaisia. Venäjä valmistelee hyökkäystä Ahvenanmaalle.

Amerikkalaisagentti saa ohjeet, joiden mukaan hänen pitää keskittyä tehtäväänsä ja unohtaa suomalaisten etu.

Onneksi kyse on vain dekkarista, onhan?

Kolme nopeaa

Seth Chanowitzin esikuvia



Sofi Oksanen

”Rakastan Puhdistusta. Siinä liikutaan taitavasti kahdella aikatasolla, 1990-luvulla ja menneisyydessä.”



2 Jens Lapidus

”Hän on käyttänyt omia kokemuksiaan hyväksi ja luonut antisankareita, joihin lukija kiintyy.”



Fjodor Dostojevski 

”Kasvoin häntä lukien. Erittäin masentava, mutta hänen henkilöhah­monsa ovat uskomattoman monitasoisia.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti