tiistai 10. tammikuuta 2017

Tälläinen yritys on Sipilän lobbaama Chempolis...

Aikanaan työssä ollessani lievästi sanottuna ihailin oululaisen diplomi-insinöörin Esa Rousun rohkeita prosessisuunnitelmia hänen käynnistäessä Chempolis-hankettaan.
Jossain vaiheessa olin kuuntelemassa hänen esitelmäänsäkin kyseisestä hankkeesta.
Muistaakseni pyysin ja sain opetuskäyttöön materiaalia Oulusta Kemiin.

Nyt Chempolis on aivan toista maata, huomattavasti monipuolisempi ja kehittyneempi, edelleen haluan uskoa sillä olevan mahdollisuuksia glbaalimarkkinoilla.
Eihän se mikään rahasampo ole ollut, oikeastaan päinvastoin, mutta ilmeisesti nykyomistajilla on edelleen vahva usko asiaan, onhan yrityksessä pääomistajana Fortum.

Itse asiaan...

En ole voinut olla kiinnittämättä huomiota siihen intoon ja aktiviteettiin, millä media suhtautuu nykyisen pääministerimme Juha Sipilän toimintaan.
Aina kun vähääkään taloudellisissa kytköksissä putkahtaa esiin Juha Sipilän perhe > isä, isoisä nyt tässä tapauksessa lapset, syntyy aikamoinen häly ja kohina.

Totta kai em. asemassa oleva henkilö on jatkuvasti suurennuslasian alla, mutta siitä ei ole pitkä askel vainoamisen vähintäänkin talouskiusaamisen osa-alueelle... 


Tekisi mieli antaa pääministeri Juha Sipilälle vaatimaton neuvo:"Älä tee vähään aikaan yhtään mitään!"

Antaa pölyn laskeutua entisistä prosesseista...

Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:

Tälläinen yritys on Sipilän lobbaama Chempolis


Tälläinen yritys on Sipilän lobbaama Chempolis
Oululainen prosessiteknologiayritys on kuin ikuinen startup-yritys, joka on vielä 20 vuotta perustamisen jälkeen pientä liikevaihtoa ja suuria tappiota. Siitä huolimatta se sai suuren sopimuksen Intiasta.
Oululaisen prosessiteknologiayritys Chempolisin viimeisin tilinpäätös on vuodelta 2015. Tuolloin yrityksellä ei mennyt hyvin: liikevaihto oli vain 14 000 euroa ja ilman satunnaiseriä firman tappio olisi ollut 1,8 miljoonaa euroa. Satunnaiserät nostivat tilikauden tuloksen 3,6 miljoonaa euroa plussalle.
Yrityksen heikosta tilasta kertoo se, että tilintarkastaja on nähnyt aiheelliseksi huomauttaa yrityksen kunnosta. Huomautuksessa tilintarkastaja toteaa, ettei yritys selviä seuraavaa vuotta ilman lisäpääomaa. Chempoliksen oma pääoma oli tilikauden 2015 lopussa yli seitsemän miljoonaa euroa miinuksella. Lain edellyttämää oman pääoman menestyksestä yritys ei kuitenkaan ole kaupparekisteriin tehnyt.
Chempolis on perustettu jo 90-luvun puolivälissä. Toimintavuosinaan yritys on tehnyt yhteensä yli 15 miljoonaa euroa tappiota. Rahaa yritykseen on pumpattu useita miljoonia euroja.
Edellisvuosien raskaista tappioista huolimatta valtionkonttori on antanut Chempolikselle 3,7 miljoonaa euroa lainaa vuoden 2015 tilikaudella. Vanhaa pääomalainaa sillä on valtionkonttorilta reilu miljoona euroa. Lainoilla on lyhennysvapaita vuosia kymmenen.
Iltalehden uutisen mukaan pääministeri Juha Sipilän (kesk) lasten omistama sijoitusyhtiö Fortel Invest omistaa Chempoliksesta noin viisi prosenttia. Viime vuonna Chempoliksen suurimpien omistajien joukkoon nousivat Fortum ja Taaleri. Fortum sijoitti yritykseen 6,4 miljoonaa euroa ja Taaleri noin neljä miljoonaa.
Yrityksen suurimpiin omistajiin lukeutuu Iltalehden mukaan myös pääministerin lähipiiriin kuuluva it-miljonääri Juha Hulkko sekä Rousun perhe, jonka jäsenet toimivat myös yhtiön johdossa.
Iltalehden mukaan Sipilä antoi Chempolikselle vuonna 2011 750 000 euron lainan.
Sipilä vieraili helmikuussa 2016 Intiassa edistämässä suomalaisyritysten bisnesmahdollisuuksia. Team Finland -matkalle osallistui 17 suomalaisyritystä, joista yksi oli Chempolis. Iltalehden mukaan Team Finlandin Intian-matkan viimeisenä päivänä, 14. helmikuuta 2016, Chempolis ilmoitti rakentavansa 110 miljoonan euron arvoisen biojalostamon Koillis-Intiassa sijaitsevaan Assamin osavaltioon.
Hankkeesta oli solmittu aiesopimus vuonna 2014. Jalostamon on tarkoitus tuottaa paikallisesta raaka-aineesta furfuraalia, etikkahappoa ja selluloosapohjaista etanolia. Hankkeesta odotetaan lähtölaukausta useamman biojalostamon rakentamiselle, jotka Intiassa on tarkoitus toteuttaa vuoteen 2022 mennessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti