torstai 19. tammikuuta 2017

Nyt on hyvä hetki kilpailuttaa sähkösopimus

Olemme kilpailuttanut sähkösopimuksemme muutama vuosi sitten ja silloin päädyimme Fortumiin. Sopimus on voimassa 30.06.2017 saakka.
Kyseiseltä sähköntarjoajalta näytti tulleen postin mukana aineistoa, johon täytynee tutustua.
Varmista sähkösopimuksesi jatko jo nyt - lukee saamassamme aineistossa.

Kävin uteliaisuuttani tutkimassa mahdollisia uusia vaihtoehtoja. Olihan niitä mutta...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Talous


Nyt on hyvä hetki kilpailuttaa sähkösopimus – tässä helpot pikaohjeet, joilla säästät satasia

Sähkön hinta on nousussa, mutta sen kilpailuttaminen on perin helppoa. Kaiva siis sähkölaskusi esille ja toimi näiden neuvojen mukaan – vaikka samantien.








Sähkön kotitalouskäyttäjä voi säästää sähköenergian toimittajia kilpailuttamalla. Kuvassa Jukka Lehtonen tarkastaa sähkökaappia.
SÄHKÖN hinta on usein korkeimmallaan kovina pakkaspäivinä. Moni onkin ehkä taas yllättynyt nähdessään viimeisen sähkölaskunsa.

Energiavirasto ilmoitti äskettäin kuluttajien sähkölaskun kallistuneen viime vuonna. Sähkölämmittäjä maksaa sähköenergiastaan nyt 3,5 prosenttia ja sähkönsiirrosta 6,3 prosenttia vuoden takaista enemmän.

SÄHKÖNSIIRRON hintaan kotitalouskäyttäjä ei yleensä pysty vaikuttamaan, mutta sähköenergian toimittajan kilpailuttamalla omakotitalon tai talvilämpimän huvilan sähkölaskussa säästää helposti useamman satasen vuodessa.

SEURAAVASSA yksinkertaiset ohjeet siitä, miten parinkymmenen minuutin puuhalla saa omaa sähkölaskuaan alemmaksi.

Toimi näin.

1. ETSI viimeisin sähkölaskusi. Jos lasku on pankin suoraveloitus- tai maksupalvelussa, laskun yksilöidyt tiedot löytyvät yleensä helposti sähköyhtiön nimeä klikkaamalla.

2. KATSO sähkölaskusta arvioitu vuosikulutuksesi. Jos laskussa on eritelty päivä- ja yösähkön osuus, kirjoita ne luvut muistiin. Laskusta selviää yleensä myös pääsulakkeiden koko, esimerkiksi 3 x 25 ampeeria. Ota sekin tieto varmuuden vuoksi talteen.

3. SELVITÄ osoite. Sähkölaskusta selviää myös sähköliittymäsi tarkka osoite, niin käyttöpaikan numerona kuin osoitteenakin.

4. MENE verkkoon. Verkko on täynnä erilaisia kaupallisia toimijoita, jotka auttavat sähkön kilpailuttamisessa. Niihin voi perehtyä kirjoittamalla netin hakukoneeseen esimerkiksi hakusanat ”sähkön hinta”. Energiavirasto antaa ohjeita sähkön kilpailuttamisesta ja pitää yllä julkisen puolen maksutonta vertailupalvelua osoitteessa http://www.sahkonhinta.fi/.

4. HINTAVERTAILU alkaa Energiaviraston sivuilla syöttämällä käyttökohteen postinumero laskuriin.

5. VALITSE palvelusta sähköverkkoyhtiösi nimi. Sen jälkeen vuorossa on siirtotariffin yksilöinti (selviää laskusta) ja se, käytätkö esimerkiksi yö- ja päiväsähköä. Niihin kohtiin arvioidaan vuosikulutus.

6. KATSO tarjoukset.

Tässä vaiheessa voi hieman huolettaa, ymmärtääkö valita oikean vaihtoehdon. Yleissääntönä voi pitää sitä, että yleensä edullinen on lyhytaikaiseen pörssisähkön hintaan sidottu, toistaiseksi voimassa oleva sopimus pienellä marginaalilla, jonka energian myyjä perii pörssisähkön päälle.

Muissa pidemmän aikaa voimassa olevissa sopimuksissa ostaa itselleen mielenrauhaa ja turvantunnetta, mutta näistä ominaisuuksista joutuu useimmiten maksamaan.

Pitkissä sopimuksissa ostaa aina myös ikään kuin vakuutusta hinnan pysyvyydestä.

7. TOISTAISEKSI voimassa olevissa tarjouksissa myyjällä on oikeus muuttaa omia hintojaan ilmoittamalla muutoksista asiakkaalle kuukautta etukäteen. Usein muutosperusteet on määritelty tarjouksessa.

Nämä hinnat toimivat samalla tavoin kuin pankkien prime-korot, joskin ovat usein hieman jähmeämpiliikkeisiä.

8. MONESSA tarjouksessa myyjän marginaalilla höystetty pörssihinta on sidottu esimerkiksi tuntihintaan tai kuluneen tai edellisen kuukauden keskihintaan.

9. TUNTIHINNOITELLUISSA tuotteissa on se hyvä puoli, että sellaista käytettäessä voi säästää ajoittamalla sähkön käyttöään eri tunneille.

Esimerkiksi tämän viikon maanantaina sähkön hinta nousi illalla kello 18–19 piikkiaikaan yli 14 senttiin kilowattitunnilta, kun hinta oli kolme tuntia myöhemmin viiden sentin luokkaa.

Näin kuuden kilowattitunnin kiukaan eri aikaan lämmittämällä olisi säästänyt 54 senttiä.

Säästö ei tunnu suurelta, mutta ajan kuluessa tällaisilla pienillä toimilla voi olla merkitystä. Vastaavasti esimerkiksi pesukonetta voi käyttää halvan sähkön aikaan.

Sähkön kulutuksen jakaminen eri aikoihin on myös koko sähköjärjestelmän ja kansakunnan etu. Taloihin myydään yhä useammin erilaisia lämmityksen automatisointiratkaisuja, jotka pyrkivät minimoimaan sähkölaskun.

10. HELPPO tapa hyödyntää tuntihinnoittelua on ”Fingrid tuntihinta” -nimisen sovelluksen lataaminen kännykkään. Ilmainen sovellus kertoo sähkön hinnan vaihteluista ja lähettää tekstiviestivaroituksia, jos hinta uhkaa nousta yli asetusten.

11. SÄHKÖSOPIMUKSEN teko on helppoa. Useimmat toimijat vastaanottavat sopimuksen verkkopalveluissaan, lähettävät siitä tilausvahvistuksen sähköpostiin ja ilmoittavat puolestasi vanhan sähkösopimuksen irtisanomisesta.

Kuluttajan kannalta mukavana puolena on se, että asiointi onnistuu verkossa ja sähköpostilla ilman kirjeiden lähettelyä.

12. TOISTAISEKSI voimassa olevissa sähkösopimuksissa irtisanomisaika on kaksi viikkoa.

13. YLEENSÄ vanha sähköntoimittaja lähestyy sähkösopimuksen irtisanonutta kohdetta vastatarjouksella. Vastatarjous kannattaa ottaa vastaan, vaikka niinkin, että kertoo valitsemansa tarjouksen pohjahinnan ja pyytää parempaa tarjousta.

14. KOSKA uusissa tarjouksissa on yleensä joku alkuajan houkutin, esimerkiksi pari edullista kuukautta, vanhan sähkönmyyjän tarjoukseen kannattaa usein palata vasta tuon tarjousajan päätyttyä.

15. KANNATTAA myös velvoittaa kauppiaat irtisanomaan puolestasi vanha sopimus ja muistuttaa, että sähkön tulo ei saa keskeytyä.

16. NYRKKISÄÄNTÖNÄ voi pitää, että pörssisähkön päälle maksettava marginaali on 0,15 sentistä ylöspäin.

17. SÄHKÖNSÄ toimittajan voi valita myös sillä perusteella, millaista sähköä myyjä sanoo toimittavansa.

Jos myyjä sitoutuu esimerkiksi toimittamaan tuuli- tai vesisähköä, sen on hankittavia tällaisia uusiutuvan energian alkuperätakuita asiakkaidensa vuosiostojen verran.

Kotiin tuleva sähkö on samoja elektrodeja tästä riippumatta. Käytännössä kyseinen sähkö tulee aina lähimmältä voimalaitokselta.

Asiantuntijana toimi Energiaviraston Markkinat-yksikön johtaja Antti Paananen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti