lauantai 7. tammikuuta 2017

Uusi kalastuslaki romahdutti kalastusmaksukertymän...

Olen kirjoittanut useaankin kertaan, että olen ollut innokas mato-onkija, jigilaahaaja, kesäpilkkijä ja katiskoilla pyytäjä. Varsinkin takavuosikymmeninä silloisen, jo kauan sitten edesmenneen kalakaverini kanssa kalastaminen alkoi käydä kesäaikaan työstä. Sittemmin olen pahinta kalaintoani vähin sammutellut. 
Todennäköisesti ensi kesänä kalastelen entistä vähemmän nykyisen kalakaverini kanssa ja yksinkin mutta kukaties laadukkaammin kuin aikaisemmin.
Pistän aikaisessa vaiheessa kalastusvälineeni kovaan iskuun eli korjaan = tuunaan niitä ja kukaties hiukan uusinkin.
Alla olevassa artikkelissa mainitaan kalastusluvan olevan 39 euroa vuodessa. Arvelen, että kalastavat eläkeläisetkin sen varmaan "jaksavat" maksaa tarvittaessa...

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:

Uusi kalastuslaki romahdutti kalastusmaksukertymän – liitto haluaa senioriväestön myös maksajiksi


IINES JAKOVLEV/ARKISTO
Uusi kalastuslaki romahdutti kalastusmaksukertymän – liitto haluaa senioriväestön myös maksajiksi
Kalastonhoitomaksusta kertyi viime vuonna lähes kaksi miljoonaa euroa vähemmän rahaa kuin etukäteen arvioitiin. Kalatalouden keskusliitto esittää laajentamista kaikkiin yli 18-vuotiaisiin kalastajiin lukuun ottamatta ongintaa, pilkkimistä ja silakan litkausta.
Niina Niemelä
Uusi kalastuslaki romahdutti kalastusmaksukertymän. Kalastonhoitomaksusta kertyi viime vuonna lähes kaksi miljoonaa euroa vähemmän rahaa kuin etukäteen arvioitiin. 
Vajeen arvellaan johtuvan 65 vuotta täyttäneiden maksuvapautuksesta.
Kalatalousala rahoittaa kalastusmaksuilla itsensä. Alentunut hoitomaksukertymä uhkaa Kalatalouden keskusliiton mukaan uuden kalastuslain edellyttämien uudistusten toteuttamista. Liitto esittää maksuvelvollisuuden laajentamista kaikkiin yli 18-vuotiaisiin kalastajiin lukuun ottamatta ongintaa, pilkkimistä ja silakan litkausta.
Uusi kalastuslaki tuli voimaan vuosi sitten. Siinä yhdistettiin vanha kalastuksenhoitomaksu ja läänikohtainen viehelupa yhdeksi valtakunnalliseksi kalastonhoitomaksuksi. Luvan vuosihinnaksi tuli 39 euroa. Se on Kalatalouden keskusliiton mukaan selvästi vähemmän kuin vanhat maksut yhteensä.
Lakia valmistelleen työryhmän esitys oli, että maksun maksaisivat kaikki täysi-ikäiset, jotka kalastavat muuten kuin onkimalla ja pilkkimällä. Valmistelun vaiheessa 65 vuotta täyttäneiden maksuvapautus lisättiin lakiin.
Kalastonhoitomaksun kertymäksi arvioitiin etukäteen 10,6 miljoonaa euroa. Viime vuoden lopussa kertymän todettiin jääneen 8,7 miljoonaan, eli lähes kaksi miljoonaa euroa arvioitua vähemmäksi.
Eduskunnan valtiovarainvaliokunta totesi joulukuussa alkaneen vuoden budjettia koskevassa mietinnössään, että kalatalouden edistämisen kannalta on kestämätöntä, ettei kasvava senioriväestö osallistu lainkaan sen rahoitukseen.
Kalastonhoitomaksuvaroja käytetään kalastuslain 82 § mukaisesti muun muassa kalastuksenvalvonnasta, kalatalousalueiden toiminnasta ja kalatalouden neuvonnasta aiheutuviin kustannuksiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti