perjantai 27. tammikuuta 2017

Kuntalainen kunniaan!



Hmmmmm - kyllä näinhän se on.

Suora nettilainaus Lounais-Lapista hiukan tuunattuna:

Kuntalainen kunniaan!

Kuntalainen kunniaan!
Mistä kunnan ydin muodostuu, mikä on kunta? Kunnallishallintoko? No, ei varmasti.
Kunnan ytimen muodostavat kuntalaiset. Kunta on yhtä kuin sen asukkaat ja muut jäsenet. Tämä asia unohtuu joskus niin hallinnonkin edustajilta kuin myös kuntalaisilta itseltään.
Kuntien hallinnon ja palvelutuotannon sekä poliittisen päätöksenteon eli demokratian välillisen edustuksen perimmäinen tarkoitus on palvella kuntalaisiaan. Siinä on kysymys kunnan olemassa olon oikeutuksesta. Näin yksikertaista se on. Kuntien lukuisat tehtävät, vastuut ja valta joskus peittävät tämän ”peruskiven” alleen.
Kuntalaisia, kunnan asukkaita, jäseniä ja veronmaksajia on hyvä peilata osuuskuntien omistajajäseniin ja asiakasomistajiin. Esimerkiksi käyvät Osuuskauppa Arinan, huumorilla höystetyt, asiakasomistajuuden mainokset. Samanlaista ajattelutapaa tulisi lähestyä myös kunnissa. Kuntalaisten vapaaehtoistoimintaan suuntaamia voimavaroja kannattaa kuntienkin arvostaa ja tukea.
Nykylainsäädännössä, kuten esimerkiksi sote- ja maakuntauudistuksessa, edellytetään entistä laajempaa asukaskuulemista. Kuulutukset kunnan ilmoitustaululla ja -lehdessä eivät tule enää riittämään.
Pajalasta lähtöisin olevan kirjailijan Mikael Niemen kirjassa ja elokuvassa ”Populäärimusiikkia Vittulajänkältä” kuvattiin kuinka isä neuvoi poikaansa hakeutumaan kunnan hommiin, jotta saisi monia loistavia mahdollisuuksia tehdä vihamiestensä elämän hankalaksi. Vaikka vastaavanlainen henki ei vielä 2010-luvullakaan ole tyystin kadonnut, palveluperiaate on lainsäädännössä korvannut tsaarinaikaisen hallintokulttuurin.
Isoja ongelmia on silti edelleen muun muassa avoimuuden ja läpinäkyvyyden noudattamisessa. Kuka tahansa voi pyytää tietoa valtion ja kuntien viranomaisilta mistä tahansa asiasta.
Poikkeuksina salaisiksi säädetyt asiat, jotka luovutetaan vain asianosaisille. Salaamista ei voi tehdä mielivaltaisesti, vaan siitä on laissa tarkat määritelmät. Salassa pidettävistä asiakirjoistakin tulee kaikille pyytäjille luovuttaa niiden julkiset osat. Suuri osa kunnista toimii tutkimusten mukaan vastoin Julkisuuslakia.
Nykyaikaiset sähköiset järjestelmät mahdollistavat monia uusia keinoja kuntalaisten informoimiseksi ja kuulemiseksi valmisteilla olevista asioista. Tämä voisi vähentää kitkaa asukkaiden ja hallinnon välillä sekä helpottaa myös poliittisten päättäjien toimintaa. Taloudellisesti vaikeina aikoina tehdään ikäviä päätöksiä. Erityisesti silloin tarvitaan kuntalaisten kuuntelemista ja kunnioittavaa kohtelua.
Tommi Lepojärvi
projektinjohtaja / ”Tulipiippu”
selevitysmies

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti