perjantai 1. huhtikuuta 2016

Palkkasoturit isänmaan asialla – Yksityinen venäläinen sotilasfirma Syyrian taisteluissa...


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:
Ulkomaat 

Palkkasoturit isänmaan asialla – Yksityinen venäläinen sotilasfirma Syyrian taisteluissa

Pietarilaisen Fontanka.Ru-uutissivuston lähteiden mukaan jopa kymmeniä salaperäisen yksityisen turvallisuusyhtiön palkkaamia sotilaita olisi kuollut taisteluissa Syyriassa.

Venäjän johto on kaiken aikaa tiukasti korostanut, että sen kampanja Syyriassa on ollut pelkkä ilmaiskuoperaatio eikä maajoukkoja missään nimessä lähetetä varsinaisiin taisteluoperaatioihin. 
Venäjän puolustusministeriön mukaan Syyrian operaatiossa on kuollut kuusi sotilasta.
Kuitenkin äärijärjestö Isis väittää tappaneensa taisteluissa venäläisiä sotilaita. Se on esitellyt kuvia kuolleista taistelijoista ja näiden varusteista.
Venäjän mediassa liikkuu nyt tietoja, että Syyrian maaoperaatioihin ja Palmyran kaupungin takaisinvaltaukseen äärijärjestö Isisiltä olisi tosiaan osallistunut venäläisiä sotilaita – mutta ei sotavoimien palkkalistoilla vaan yksityisen yhtiön palkkasotureina.
Venäläinen Gazeta.Ru-uutissivusto ja pietarilainen Fontanka.ru-uutissivusto ovat kirjoittaneet, että taustalla olisi yksityinen palkkasotilasyhtiö, joka tunnetaan komentajansa salanimen mukaan nimellä TšVK Wagner.
Venäjän median mukaan TšVK Wagner on osallistunut niin Krimin miehitykseen kuin Itä-Ukrainan ja Syyrian konflikteihinkin.
Virallisesti tällaista organisaatiota ei Venäjällä ole olemassa. Venäjän laki ei tunne yksityisiä sotilasyhtiöitä.
Jutuista ei suoranaisesti selviä sekään, kuka yhtiölle näistä toimista maksaa.

Palkkasotureilla ei lain tukea

Yksityiset puolustusalan yritykset ovat yleistyneet nykyisissä konflikteissa. Yhdysvaltain Irakin miehityksestä muistetaan erityisesti pahamaineinen Blackwater-yhtiö. Vuonna 2007 yhtiön työntekijät tappoivat ammuskelussa Bagdadissa 17 siviiliä. Yhtiö käyttää nykyään nimeä Academi.
Venäjän rikoslain pykälä 359 kieltää palkkasoturien värväämisen, kouluttamisen, rahoittamisen ja varustamisen sekä palkkasoturina toimimisen sotilaallisissa konflikteissa ja sotatoimissa.
Näyttää varsin ilmeiseltä, että TšVK Wagner -yhtiön toimilla on vähintään Venäjän turvallisuusviranomaisten hiljainen hyväksyntä, mahdollisesti laajempikin tuki.
Venäläinen Gazeta.Ru kirjoittaa, että Venäjän puolustusministeriö on modernisoinut Etelä-Venäjällä Krasnodarin alueella Molkinossa sijaitsevaa ampumaharjoitusaluetta yli 50 miljoonalla ruplalla.
Tällä alueella yksityisen TšVK Wagnerin kerrotaan kouluttaneen taistelijoitaan.

Jopa kymmeniä kuolleita?

Osasto Wagneria tutkinut journalisti Denis Korotkov kirjoittaa artikkelissaan Fontanka.ru -uutissivustolla, että hänen lähteidensä mukaan jopa kymmenet palkkasotilasyhtiön työntekijät ovat kuolleet Syyrian taisteluissa.
Korotkoville puhuneen lähteen tappiot johtuivat siitä, että taisteluja käytiin pikemminkin toisen maailmansodan massasodankäynnin malliin kuin yksityisille sotilasfirmoille tyypillisinä täsmäoperaatioina.
Virallisia tietoja asiasta ei ole. 
The Wall Street Journal kirjoitti viime vuoden joulukuussa, että ainakin yhdeksän yhtiön palkkasotilasta olisi kuollut Länsi-Syyriassa sijaitsevaan tukikohtaan tehdyssä kranaatinheitiniskussa.

"Wagnerin" jäljillä

Denis Korotkov kirjoittaa Fontankan sivuilla, että ”Wagner” olisi reservin everstiluutnantti Dmitri Utkin, ammattisotilas, joka toimi vuoteen 2013 komentajana sotilastiedustelu GRU:n erikoisjoukkojen yksikössä Pihkovan alueella.
Sittemmin Utkin toimi yksityisessä Moran Security Group -yhtiössä, joka suojelee kauppamerenkulun aluksia merirosvouksesta tunnetuilla merialueilla kuten Somalian edustalla.
Salanimi "Wagner" juontaa toimittaja Denis Korotkovin mukaan siitä, että Utkin on mieltynyt natsi-Saksan ideologiaan ja estetiikkaan. Adolf Hitler oli säveltäjä Richard Wagnerin (1813–1883) musiikin ihailija.
Wagner myös osallistui palkkasotilaiden aiempaan, epäonniseen sotaretkeen Syyriassa. Lisäksi hänen yhtiönsä miesten kerrotaan toimineen Krimillä ja Itä-Ukrainassa Luhanskin alueella.
Sitkeiden huhujen mukaan TšVK Wagner olisi sekaantunut hankalaksi käyneen kenttäkomentajan Aleksei Mozgovoin salamurhaan. Mitään varmuutta tästä ei ole, ja kyseessä voi yhtä hyvin olla todellisten tappajien levittämä disinformaatio.

Slaavilaisen osaston epäonninen sotaseikkailu

Wagner-osaston toiminnalle Syyriassa on ennakkotapaus.
Vuonna 2013 venäläisillä verkkosivustoilla haettiin entisiä sotilaita töihin Slaavilaiseksi osastoksi (Slavjanskij korpus, Slavonic Corps) nimettyyn yhtiöön.
Slaavilaisen osaston sotaseikkailu oli ilmeisen epäonninen.
Fontanka.Run mukaan lähtijöille annettiin ymmärtää, että operaatiolla oli turvallisuuspalvelu FSB:n hyväksyntä. Paikan päällä osoittautui epäselväksi, kuka toimeksiantaja oikeastaan on. Palkkasoturien käyttöön järjestetty panssarikalusto oli vanhentunutta ja epäkuntoista.
Slaavilaisen osaston taistelijoiden piti suunnata Damaskoksesta 500 kilometrin päähän Deir ez-Zoriin suojaamaan öljyntuotantolaitoksia, mutta ryhmä joutui matkalla väijytykseen. Tappiot olivat Gazeta.Ru:n mukaan kuusi haavoittunutta.
Hanke kaatui ja epäonniset palkkasoturit palasivat Venäjälle, missä hankkeen johtohahmot joutuivat FSB:n pidättämiksi, Venäjän rikoslain pykälän 359 perusteella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti