keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

"Miksi et kirjoita Insinööriliitosta?" minulta kysytään tämän tästä...

"Miksi et kirjoita Insinööriliitosta?" minulta kysytään tämän tästä. Ajattelin, että en koske asiaan, nykymenoon pitkällä kepilläkään, mutta tässä nyt kuitenkin siteeksi taustaa...

Olen ollut Insinööriliiton (nimi oli välillä muutaman vuoden Uusi Insinööriliitto) jäsen 1970-luvun alkupuolelta viime vuoden loppuun saakka. Pääosin työurani oli ammatillisella opetussektorilla, jonka yhteydessä pääsin = jouduin kokemaan yhden pienimuotoisen "järjestösodan", jota kesti noin kaksikymmentä vuotta. 

Jäin opetustehtävistä täysin ansaitsemalleni eläkkeelle lokakuussa 2008. Olen tällä hetkellä Länsi-Pohjan Insinöörit ry:n jäsen ja Tekniikan Opettajat TOP ry:n eläkeläisjäsen. Jälkimmäinen jäsenyys liittyy lähinnä Tekniikka&Talous-lehden paperiversioon.

Kuultuani ensimmäisen kerran, mahdollisesti noin kaksi vuotta sitten, lähinnä SAK:n ja STTK:n suunnitelmista perustaa Suomeen uusi keskusjärjestö vastapainoksi EK:lle, olin lievästi sanottuna hämmästynyt.

Silloin ajattelin, että Suomessa on erittäin tarkoituksenmukainen ja toimiva keskusjärjestörakenne; SAK, STTK ja Akava, ei se kaipaa uutta.

Ajattelen tällä hetkellä täsämlleen samalla tavalla, varsinkin kun Akava jäi em. uuden keskusjärjestöhankkeen hahmotteluista heti alkumetreillä järjestöpäätöksellä ulkopuolelle. Se oli hyvä ratkaisu.

Olen kirjoittanut - useaankin kertaan - julkisesti, että uusi mahdollinen keskusjärjestöhanke on puhtaasti poliittinen, puoluepoliittinen juttu.

Ei Suomeen kaivata Uusi SAK-nimistä keskusjärjestöä. Sen ovat jo huomanneet useat (mm. Tehy, Pardia ja Jyty) STTK:n liitot ja päättäneet irrottautua koko hankkeesta. Hankkeelle on päätetty jatkoaika.

Mediassa on yleisesti tuotu esiin, että uuden keskusjärjestön synnylle ei ole enää todellisia jatkomahdollisuuksia. Jos se toteutuu, se on tynkäratkaisu...

Tiedän tarkalleen, mitä Insinööriliiton osalta tällä hetkellä on menossa. Muun muassa sen, että joukko insinöörejä on perustanut ammattiliitto Akavan Insinöörit ry:n, jonka tarkoituksena on turvata insinööreille mahdollisuus järjestäytyä keskusjärjestö Akavaan.
Perustamiskokous pidettiin maaliskuussa Helsingissä.
Akavan Insinöörit ry kertoo tiedotteessa käynnistävänsä jäsenhankinnan ja varsinaisen toimintansa vain, jos Insinööriliitto irtoaa Akavasta.
Yhdistyksen perustajat toivovat tiedotteen mukaan, ettei Insinööriliitto eroa Akavasta, jolloin uudelle yhdistykselle ei jää tarvetta.

Insinööriliiton lähestyvä kevätedustajakokous ensi kuussa Hämeenlinnassa on oletettavasti erittäin mielenkiintoinen ja osallistujat ovat paljon pantteina insinöörien edunvalvontakuvioiden jatkosta päättäessään...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti