perjantai 29. huhtikuuta 2016

Ei tullut kansanliikettä

Ja hyvä niin - itse olen useaan kertaan kirjoittanut, että Suomessa riittäisi kolme (3) poliittista puoluetta:  Vasemmisto, Keskusta ja Oikeisto. Miksi? Säästyisi valtava määrä henkistä energiaa tärkeisiin asioihin ja taloudellisestikin pääsisimme helpommalla. 

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:

Ei tullut kansanliikettä



Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, prosentti äänioikeutetuista antaisi ja 16 prosenttia voisi kuvitella antavansa äänensä europarlamentaarikko Paavo Väyrysen (kesk.) uudelle Kansalaispuolueelle. Tämä käy ilmi Lännen Median Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä (LK/PS 29.4.).
Ovatko luvut isoja vai pieniä? Riippuu siitä, miten niitä katsoo. Muutaman prosentin kannatus on pieni puolueelle, muttei yhdelle ehdokkaalle. Väyrynenhän ei ole toistaiseksi kertonut puolueensa muista, mahdollisista ehdokkaista. Tosin eduskuntavaaleihin on vielä aikaa kolme vuotta, eikä puoluekaan ole vielä saanut kerättyä 5 000:ttä kannattajakorttia, jotka puolueen rekisteröimiseen tarvitaan.
On hyvä muistaa, että yksi ehdokas voi olla ehdolla vain yhdessä vaalipiirissä. Väyrynen tarvitsee rinnalleen useita, vakavasti otettavia ehdokkaita useampiin vaalipiireihin. Muussa tapauksessa Kansalaispuolue jää varmuudella marginaaliin.
Ylivoimainen enemmistö äänestäjistä – 72 prosenttia – ei missään tapauksessa anna ääntään Väyrysen puolueelle. Erityisesti huomiota herättää se, että keskustaa äänestävistä lähes 80 prosenttia on tätä mieltä. Omat näyttävät kääntäneen selkänsä vanhalle mestarille.
Eniten väyrysläisiä löytyy, ehkä odotetusti, Perussuomalaisten riveistä. Heistä vain puolet sanoisi Kansalaispuolueelle ehdottoman ein.
Kyselytuloksen täytyy olla Paavo Väyryselle pettymys. Hän ei ole onnistunut saamaan taakseen kansanliikettä, eivätkä edes omat aatetoverit ole innostuneet keskustan kunniapuheenjohtajan sooloilusta – pikemminkin päinvastoin.
Keskustan johdolle tulos lienee iso helpotus. Puolue ei näytä vuotavan ulospäin, vaikka sen johtama hallitus on tehnyt paljon puolueväenkin kritisoimia ratkaisuja.
Perussuomalaisille tulos merkitsee lisää huolia. Puolueen kannatus on romahtanut ja nyt näyttää siltä, että osa kannattajista on valmis siirtymään euro- ja EU-vastaisella populismilla ratsastavan Väyrysen kelkkaan.
Paljon ehtii toki tapahtua ennen seuraavia eduskuntavaaleja, jotka järjestetään 2019. Paljon pitää myös tapahtua, että Kansalaispuolueesta tulisi varteenotettava haastaja muille puolueille. Tällä hetkellä se ei ole sitä.
Oliko keskustan linjan julkinen mollaaminen, sen puolue-elimistä vetäytyminen ja oman puolueen perustaminen virhe politiikan konkarilta? Jos kysymykseen pitäisi vastata nyt, vastaus olisi kyllä. Toisaalta pitää muistaa, ettei kysymys ole vielä ajankohtainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti