tiistai 26. huhtikuuta 2016

Ratkeaako Terrafamen vesiongelma? Hallinto-oikeus antaa päätöksensä purkuputkesta torstaina...

Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:
Kotimaa 

Ratkeaako Terrafamen vesiongelma? Hallinto-oikeus antaa päätöksensä purkuputkesta torstaina

Talvivaaran purkuputki sai ympäristöluvan vuosi sitten, nyt kaivosta pyörittää valtion omistama Terrafame. Vaasan hallinto-oikeus rajoitti putken käyttöä valitusten käsittelyn ajaksi. Torstaina hallinto-oikeus antaa päätöksensä purkuputkesta ja monesta muustakin kaivosta koskeavasta asiasta.

Terrafamen purkuputki laskee kaivokselle kertyneen ylimääräisen puhdistetun veden Nuasjärveen.
Terrafamen purkuputki laskee Nuasjärveen. Kuva: Kalle Heikkinen / Yle
Vaasan hallinto-oikeus on käsitellyt monta Talvivaaraa eli nykyistä valtio-omisteista Terrafamea koskevaa valitusta. Päätöksiä on luvassa torstaina.
Suurin huomio on kiinnittynyt purkuputkesta tehtyihin valituksiin, koska käsittelyn ajaksi purkuputken käyttöä rajoitettiin, ja kainuulaiset ovat huolissaan puhdistettujen jätevesien vaikutuksista Nuasjärveen.
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (AVI) antoi Talvivaaran purkuputkelle ympäristöluvan vuosi sitten. Luvasta tehtiin Vaasan hallinto-oikeuteen 39 valitusta. Talven aikana Terrafamesta tai Talvivaaran emoyhtiöstä on viestitty, että purkuputken kohtalolla on vaikutuksia muun muassa kaivoksen tulevaisuuteen ja Terrafamen ja Talvivaaran emoyhtiön väliseen kaupantekoon kaivoksen toiminnoista.
Kaivosalueella on ollut viime vuosina miljoonia kuutioita ylimääräistä vettä. Terrafame käynnisti huhtikuun 8. päivä puhdistettujen jätevesien lisäjuoksutukset ympäristöturvallisuuden takaamiseksi.
Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia kertoi yhtiön tiedotustilaisuudessa 14. huhtikuuta, että mikäli hallinto-oikeuden päätös on yhtiölle myönteinen, Terrafame pystyy seuraavan kolmen vuoden aikana poistamaan ylimääräisen veden.
Vaasan hallinto-oikeuteen on tehty valituksia neljästä muustakin Pohjois-Suomen AVI:n päätöksestä ja nykyistä Terrafamea koskevasta asiasta.
Kaksi niistä liittyy ympäristöluvan muutokseen vuosina 2013 ja 2014, joista on tehty yhteensä 29 valitusta. Jätevesien varastoinnista avolouhokseen vuonna 2014 on tehty yksi valitus ja Jormasjoen alitusta koskevasta vesitalousluvasta yksi valitus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti