tiistai 12. huhtikuuta 2016

Terrafame haluaa käynnistää uraanilaitoksen...

Alla olevassa tekstissä on asialliset perusteet uraanilaitoksen lisäinvestoinnille ja käynnistämiselle.

Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:

Terrafame haluaa käynnistää uraanilaitoksen

 12.4.2016 7:30
Terrafamen Sotkamon kaivosalueella sijaitsevan uraanilaitoksen Ursuksen tuotanto kattaisi Terrafamen hallituksen puheenjohtajan Lauri Ratian mukaan suurin piirtein koko Suomen ydinvoimateollisuuden tarpeen.
Terrafamen Sotkamon kaivosalueella sijaitsevan uraanilaitoksen Ursuksen tuotanto kattaisi Terrafamen hallituksen puheenjohtajan Lauri Ratian mukaan suurin piirtein koko Suomen ydinvoimateollisuuden tarpeen. KUVA: TIINA SOMERPURO/KL
Sotkamon kaivoksella sijaitseva lähes käyttövalmis uraanilaitos tarvitsisi enää viiden miljoonan euron investoinnin.
Entistä Talvivaaran kaivosta pyörittävä Terrafame haluaa ottaa käyttöön Sotkamon kaivosalueella sijaitsevan uraanilaitoksen. Piikkilanka-aidalla ympäröity, Ursus-nimeä kantava laitos seisoo tehdasalueen lounaiskulmassa ilman käyttölupaa.
Terrafamen operatiivisen asiantuntijahallituksen puheenjohtajan Lauri Ratian mukaan laitos on lähes käyttövalmis, mutta se tarvitsee vielä täydennysinvestointeja.
”Haluaisimme ottaa uraanitehtaan käyttöön. Se vaatisi enää noin viiden miljoonan euron investoinnit. Laitokseen on investoitu aiemmin 75 miljoonaa euroa”, Ratia kertoo.
Ratian mukaan Terrafame keskittyy nyt metallituotannon prosessiin ja kaivoksen ylösajoon.
Jos ja kun nikkelin ja sinkin tuotanto saavuttaa suunnitellut 30 000 ja 64 500 vuositonnin tasot, uraanin talteenotto olisi hänen mukaansa loogista. Laitoksen luvitus vaatii vielä töitä.
”Lisäksi tarvitsemme Euratomin ja valtioneuvoston luvat”, Ratia muistuttaa.
Laitos voisi tuottaa Yellow Cake -uraanioksidia noin 250 tonnia vuodessa. Nykyisin kaivoksen prosessissa erotetaan päätuotteina nikkeli ja sinkki, mutta osa hyödynnettävissä olevista mineraaleista, kuten uraani, päätyy pääosin kipsisakka-altaaseen.
Tulevaisuudessa Terrafame haluaisi ottaa talteen myös muut kaupallisesti hyödynnettävät harvinaiset maametallit kuten skandiumin.

”Uraanin talteenotto olisi järkevää, sillä se toisi Terrafamelle 40 miljoonan vuosiliikevaihdon lisäyksen ja on huomattavan kannattavaa”, Ratia perustelee.
Ratia huomauttaa, että kysyntää uraanille on olemassa. Toimiessaan laitos tekisi Suomesta pitkälti uraaniomavaraisen.
”Tuotantomme kattaisi suurin piirtein koko Suomen ydinvoimateollisuuden tarpeen”, Ratia sanoo.
Alunperin kanadalainen Cameco investoi Sotkamossa uraanin talteenottolaitokseen kymmeniä miljoonia euroja.
Valtion omistama Terrafame julkistaa tilinpäätöksen ja ensimmäisen vuosineljänneksen luvut torstaina Helsingissä.
Valtio on varannut Terrafamen toimintaan 209 miljoonaa euroa ja nyt keväällä hallitus on esittänyt 38,5 miljoonan euron lisärahoitusta lisäbudjetissa. Nykyinen rahoitus riittää juhannukseen saakka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti