sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Citi: Seuraava raaka-ainebuumi jo horisontissa?

Toivottavasti...

Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:

Citi: Seuraava raaka-ainebuumi jo horisontissa?

Citi: Seuraava raaka-ainebuumi jo horisontissa?
KUVA: KATJA LEHTO
Raaka-aineiden hintakehitys saattaa olla käännekohdassa, Citin analyytikot pohtivat pankin tuoreessa raaka-aine- ja pankkiosakkeisiin keskittyvässä katsauksessa.
Vuoden ensimmäinen neljännes on ollut raaka-aineille töyssyinen, mutta siitä huolimatta raakaöljyn hinta on noussut noin 45 prosenttia kolmen kuukauden aikana. S&P GSCI Commodities spot -raaka-aineindeksi on noussut samalla aikavälillä 25 prosenttia. Myös pankkisektorin osakekurssit ovat reagoineet myönteisesti raaka-ainehintojen nousuun.
”Raaka-ainetiimimme arvelee, että raaka-ainemarkkinat ovat saattaneet saavuttaa käännekohdan ja uusi raaka-ainebuumi on horisontissa”, Citin raportissa todetaan.
Citin mukaan siitä on yhä enemmän viitteitä, että useat eri raaka-aineet olisivat jo saavuttaneet hintakehityksensä pohjan ja olisivat nyt ”palaamassa normaaliin”. Se taas voisi tukea myös viime vuonna raaka-aineiden hinnanlaskusta kärsineitä pankkiosakkeita etenkin raaka-aineita vievissä maissa.
Esimerkiksi teräksen hinta on ollut tällä viikolla nousussa, kun elvytystoimien on uskottu piristävän rakentamista Kiinassa. Credit Suisse -pankki esimerkiksi arvioi, että teräksen kysyntä Kiinassa saattaa nousta jopa 10 prosenttia tänä vuonna. Teräksen hinnannousu nostaa samalla myös rautamalmin hintaa.
Vaikka öljyntuottajamaiden neuvottelut tuotantoleikkauksesta päättyivät viime sunnuntaina Dohassa tuloksetta, myös öljyn hinta on viikon aikana noussut hieman, joskin kehitys on ollut töyssyistä.
Kaikki eivät kuitenkaan ole yhtä toiveikkaita kuin Citin analyytikot.
Goldman Sachsin mukaan raaka-aineiden ja etenkin metallien viimeaikaisen korjausliikkeen taustalla on lähinnä ohimeneviä tekijöitä, kuten häiriöitä tuotannossa. Sen sijaan markkinoiden perustekijät, kuten ylituotanto, eivät ole muuttuneet, Goldman Sachs arvioi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti