keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Kemin Jalokivigalleria täyttää tiistaina 30 vuotta...

Kemin Jalokivigallerian ideoi ja toteutti aikanaan kemiläinen Teuvo Ypyä.

Pätkä Wikipediatekstiä:
Teuvo Ypyä (s. 1955) on kemiläinen kultaseppämestari ja kuvanveistäjä. Lukion jälkeen Ypyä siirtyi vuonna 1976 opiskelemaan Lahden muotoiluinstituutin kultaseppäkouluun. Vuonna 1977 hän suoritti gemmologian (jalokivitieteen) perustutkinnon ja 1982 Ison-Britannian gemmologisen seuran diplomitutkinnon, 1983 Ypyä saavutti kultaseppämestarin arvon.
Ypyä valmistui kultasepäksi Lahden muotoiluinstituutista 1980 ja toimi pitkään perustamansa Kemin Jalokivigallerian johtajana. Vuonna 1988 Ypyä suunnitteli ja toteutti Suomen kuninkaan kruunun saatuaan käsiinsä Erik. O. Ehrnströmin luonnospiirustukset kuninkaan kruunusta. Kruunu on edelleen Kemin Jalokivigallerian matkailunähtävyys. 1990-luvun puolivälissä hän jättäytyi vapaaksi taiteilijaksi.

Suora nettilainaus Yle Kemi-sivuilta hiukan tuunattuna:
Kemi 

Kemin Jalokivigalleria täyttää tiistaina 30 vuotta

Tiistaina 30 vuotta täyttäneestä Kemin Jalokivigalleriasta löytyy muun muassa täydellinen kopio Suomen kuninkaalle aikanaan suunnitellusta kruunusta.





Kopio Suomen kuninkaan kruunusta.
Kopio Suomen kuninkaan kruunusta on yksi jalokivigallerian vetonauloista. Kuva: Minna Aula / Yle

Ympärivuotiseksi matkailunähtävyydeksi 30 vuotta sitten pystytetty Kemin Jalokivigalleria sisältää yli 3000 koru- ja jalokiven kokoelman eri puolilta maailmaa.
Esillä on muun muassa kemiläisvalmisteinen täydellinen kopio Suomen kuninkaalle aikanaan suunnitellusta kruunusta.
Juhlavuoden kunniaksi Jalokivigalleriaan on tämän viikon ajan vapaa pääsy lapsille aikuisen seurassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti