torstai 28. huhtikuuta 2016

Lisää valoa Talvvaaran/Terrafamen putken päässä - hyvä niin...

Järki voittaa Suomessa - ainakin väliaikaisesti. Taisinpa olla liian optimistinen, sillä...

Terrafame Groupin toimitusjohtaja Matti Hietanen arvostelee Vaasan hallinto-oikeutta Terrafamen kaivoksen purkuputkea koskevasta päätöksestä. Hietasen mukaan hallinto-oikeus käveli torstaina julkaisemalla ratkaisullaan sekä aluehallintoviraston alkuperäisen päätöksen että paikallisen Ely-keskuksen päätösten yli.

Oikeuden päätöksellä voi olla ratkaiseva merkitys Terrafamen taloudellisen tulevaisuuden kannalta. Hietanen pitää yksityisen rahoituksen saamista nyt epätodennäköisenä.
– Tämä on valitettavaa, koska tilanne näytti kohtuullisen lupaavalta, Hietanen sanoo.
– Päätöksen vaikutuksia on arvioitava huolellisesti, mutta kyllä tämä hankkeen epävarmuutta ja riskitasoa nostaa, Hietanen jatkaa.
Hietanen arvioi, että varsinaisen kaivostoiminnan jatkoon päätös ei suoranaisesti vaikuta eikä estä sitä.
Terrafamen katse kääntyykin nyt entistä tiukemmin valtion suuntaan. Jo aiemmin Terrafame on kertonut, että se kaipaa valtiolta lisäpääomaa. Nyt paine valtion suuntaan on edelleen kasvamassa.
– Lisärahoitukseen täytyy varautua. Se on selvä asia tässä tilanteessa, Hietanen sanoo.
Terrafame harkitsee valittavansa hallinto-oikeuden päätöksistä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Toimitusjohtaja pohtii, että valitus voi olla paikallaan, koska eri viranomaiset ovat tulkinneet asiaa niin eri tavoin. Mahdollisen valituksen käsittelyssä voi mennä pari vuotta.

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:

Oikeus höllensi Talvivaaran päästörajaa
TEIJO MÄÄTTÄNEN/ARKISTO
Oikeus höllensi Talvivaaran päästörajaa.
Vaasan hallinto-oikeus on höllentänyt Talvivaaran kaivoksen sulfaattipäästörajaa Nuasjärven purkuputkiasiassa.
Vuotuinen yläraja on nyt 15 000 tonnia. Aiemmassa välipäätöksessään oikeus oli asettanut ylärajan 12 000 tonniin. Tiukennuksen jälkeen kaivos turvautui poikkeusjuoksutuksiin. Purkuputken alkuperäinen aluehallintoviraston määräämä sulfaattipäästöraja oli 24 000 tonnia vuodessa.
Oikeus muutti samalla putken lupapäätöksen määräaikaiseksi, kun se aiemmin oli voimassa toistaiseksi. Uusi lupahakemus on tehtävä elokuun 2017 loppuun mennessä. Nykyisellä luvalla kaivosta pyörittävä Terrafame saa jatkaa juoksutuksia vuoden 2018 loppuun.
Hallinto-oikeuden päätöksestä kertoi aiemmin Yle.
Purkuputkipäätöstä on luonnehdittu hyvin merkittäväksi Talvivaaran kaivoksen tulevaisuudelle. Tiukat päästörajat voisivat merkitä jopa kaivoksen alasajoa.
Hallinto-oikeuden mukaan välipäätöksen mukaiset 1 000 tonnin kuukausipäästöt eivät ole aiheuttaneet Nuasjärveen pysyviä kerrostumia. Uudessa päätöksessä kaivokselle annetaan lupa sulan veden aikaan enimmillään 2 000 tonnin kuukausipäästöihin. Jäiden aikaan kuukausiraja pysyy edelleen 1 000 tonnissa.
– Rajoituksella varmistetaan, ettei purkualueella aiheudu veden haitallista kerrostumista erityisesti talviaikaan, oikeus toteaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti