sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Pääministeri Juha Sipilä Kemissä Keskustan Peräpohjolan piirin kokouksessa...

Mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan...

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomsita hiukan tuunattuna:

Nelostien remontti sai plussaa, mutta sote epäilytti keskustalaisia 

SARI PELTTARI-HEIKKA

Pääministeri, Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä myönsi kuluneen vuoden olleen kovempi, kuin etukäteen osasi aavistaa. Koettuna on 318 päivää hallituksen ruorissa.
– Kovia säästöpäätöksiä on jouduttu tekemään, mutta keskustan puolueväen tuki on kannatellut. Ihmisiä koskevia säästöjä ja kipeitäkin ratkaisuja tehtäessä on joutunut punnitsemaan puolueen arvoja ratkaisuihin. Vielä toistaiseksi on päätökset voinut hyväksyä.
Sipilä piirsi piirikokousväelle osiin 10 miljardin velkajanan ja miten siinä on edetty. Neljän miljardin säästöjä ei selitelty, eikä tuoreita liiemmin sote- ja maakuntamalliakaan. Pääministeri avasi jäljellä olevan kahden miljardin yrittäjäpaketin sisältöä.
– Etsimme uusia rahoitusinstrumentteja pk-yrityksille. Tavoitteena on helpottaa yrittäjäksi alkamista ja sitä kautta saada luotua uusia työpaikkoja. Maataloudelle on tulossa oma paketti, joka toivottavasti helpottaa maanviljelijöiden asemaa.
Lappilaisia pääministeri patisteli yhteistuumin rakentamaan omaa sotea.
– Nyt on jo kiire saada asiat valmisteluun. Suuntaviivat on valmiina ja sisältöä voidaan rakentaa maakunnan sisällä. Lappiin jää myös omaa päätösvaltaa, mutta päivystyssairaalat on linjattu. Länsi-Pohjan keskussairaalan synnytyksistä en päätä, vaan se asia on ministeri Rehulan pöydällä, pääministeri totesi.
Pääministeri kuunteli tyytyväisenä Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissisen kiitoksia Nelostien remonttipäätöksestä.
– Meillä on ollut tieto miten tukkoinen Kemi-Oulu-väli on. Kahdeksan suurinta infrahanketta on nyt saatu listalle, mutta julkisen infran investoinnit ovat nyt käytössä. Kiven alta on haettu tämänkin pelivara, Sipilä kertoi.
Pääministeri on huolissaan työttömyydestä.
– Keskimääräinen työttömyysjakso kestää noin 52 viikkoa eli tarvitaan työllisyyttä edistäviä toimia. Jos saisimme työttömyysjakson lyhenemään esimerkiksi 36 viikkoon, sekin auttaisi huomattavasti uusien työpaikkojen luomisessa.
Sipilä on tosissaan tarttunut tuplaantuneeseen julkisen velan kasvuun.
– Tämän piirikokouksen aikanakin velkaantuminen kasvaa. Hallitus on asettanut tavoitteeksi saada velkaantuminen taittumaan ja sovituilla toimilla sen pitäisi onnistua. Nykymenolla äitiyspaketissa olisi melkoinen velkakirja mukana, Sipilä totesi.
Puheenjohtaja Sipilä totesi turvapaikanhakijoiden tulon olevan hallinnassa.
– Tornion tilanne on rauhoittunut pitkälti EU-maiden tekemien ratkaisujen avulla. Venäjän kanssa on sovittu puoleksi vuodeksi yhteisellä rajasopimuksella pelkästään suomalaisten, venäläisten ja valkovenäläisten kansalaisten kulku Raja-Joosepin tai Sallan kautta. Siitä voi olla haittaa muutamille ruotsalaisille kauttakulkijoille, mutta kahdenkeskinen sopimus tarvittiin rauhoittamaan tilanne. On tärkeää auttaa lähempänä kriisialueita ja ottaa tulijoita hallitusti kiintiöpakolaisina.
Katso videolta pääministeri Juha Sipilän mietteet Panaman tietovuodosta ja sote-evästys Lapin päättäjille.

Lento- ja lähipalvelut esillä
Piirikokouksessa järjestettyssä kansanedustajien tentissä nousi esille liikenne- ja logistiikka-asiat.
Torniolainen Markku Ponkala peräsi Kemi-Tornion lentokentän toiminnan turvaamista pääministeriltä.
- Vaikea on kulkea, jos samalla koneella olisi ehdittävä kumpaankin suuntaan, Juha Sipilä myönsi.
Hän katsoi kuitenkin, että aito kysyntä mahdollistaa lentojen turvaamisen. Matkailun ja teollisuuden tarve on tiedossa ja eri vaihtoehtoja selvitellään reittien lisäämiseksi.
Pellolainen Esa Rautio esitti huolensa Lapin sotesavotasta, jossa sairaanhoitopiirit pitäisi saada yhteen.
Katri Kulmuni näki tärkeäksi seutukunnallisten palvelukokonaisuuksien rakentamisen, jotta peruspalvelut saataisiin turvattua.
Peräpohjolan piiristä puoluevaltuustoon tulivat valituksi Eila Havela Pellosta, Sauli Martimo Simosta ja Hanna Pesonen Tervolasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti