tiistai 19. huhtikuuta 2016

Sijoittajaguru Seppo Saario: Pörssinousu jatkuu vielä...

Alla oleva vanha artikkeli vilahti näkökentässäni hetki sitten selaillessani Kauppalehden nettisivuja.

Kiinnitin huomiota alla olevan artikkelin tekstiin: Taloustietämyskin on Suomessa uskomattoman alhaisella tasolla. Amerikassa supermarketin kassatyttökin tietää sijoittamisesta enemmän kuin keskiverto suomalainen korkeakoulutettu.

Vähän reippaan oloista irrottelua! Soppii eppäillä!

Suora nettilainaus Aaamulehdestä hiukan tuunattuna:

Sijoittajaguru Seppo Saario: Pörssinousu jatkuu vielä

JOEL MAISALMI
Sijoittaja Seppo Saarion (oik.) mukaan nollakorot potkivat osakekursseja väkisinkin ylöspäin. Saario julkaisi uudistetun painoksen maineikkaasta sijoitusoppaastaan. Vasemmalla Arvopaperin päätoimittaja Eljas Repo.
Viki Salonen
Sijoittajat panikoivat suotta, sillä pörssinousu jatkuu, arvioi sijoittajakonkari Seppo Saario. – Emme ole enää nousun alussa muttemme myöskään loppuvaiheessa.
Näkemystä voi pitää optimistisena, sillä pörssivuosi on alkanut synkeässä mollissa. Kurssit ovat syöksyilleet ympäri maailmaa, ja sijoittajapiireissä varaudutaan jo yleisesti ”karhumarkkinaan” eli pitkään laskutrendiin.
– Arvioni nousun jatkumisesta perustuu ennen kaikkea siihen, että korot ovat lähes nollassa. Kun osinkotuotto ylittää helposti lainakoron, rahaa kannattaa ilman muuta sijoittaa osakkeisiin, Saario sanoo.
Hänen mielestään näin poikkeuksellinen korkoympäristö suorastaan huutaa ottamaan sijoituslainaa.
”Korkotason lasku on pörssille hunajaa, nousu myrkkyä”, kuuluu yksi Saarion ikivihreistä vinkeistä.
Lyhyen tähtäimen ennustajaksi ei Saariostakaan sentään ole. Hän kertoo olleensa loppuvuodesta ”ihan varma”, että kurssit nousisivat tammikuussa.
– No, onhan tässä vielä pari päivää jäljellä, hän letkauttaa.
Saario, 77, on päivittänyt klassikko-oppaansa Miten sijoitan pörssiosakkeisiin, jonka ensimmäinen versio ilmestyi jo vuonna 1972.
Uutena ja juuri nyt hyvinkin ajankohtaisena viisautena ikivihreiden listalle on ilmestynyt: ”Markkinoilta poissaolo voi tulla kalliiksi”.
– Suurimpia nousupäiviä sattuu melko harvoin, eikä koskaan voi etukäteen tietää, milloin ne parhaat päivät ovat, Saario sanoo.
Tilastojen perusteella aurinkoisimpien pörssipäivien missaaminen verottaa merkittävästi sijoittajan vuosituottoja.
Saario on lisännyt kirjaan myös pätkän tuntemattomasta menestyssijoittajasta Walter Schlossista, jonka strategia perustui halvalla ostamiseen ja kärsivälliseen omistamiseen, ei aktiiviseen kaupankäyntiin.
Saarion omasta salkusta löytyy tällä hetkellä noin 30 yhtiön osakkeita. Seurannassa on noin 60 yhtiötä.
Osakepoimintaa indeksien sijaan suosiva Saario arvioi olevansa hyvä löytämään edullisia, nousukuntoisia osakkeita – mutta myyvänsä ne usein joko liian aikaisin tai liian myöhään.
Hän moittii Helsingin pörssin kehitystä surkeaksi ja pitää Suomen yhtiökenttää sijoitusmielessä puutteellisena, uusia kansainvälisiä kasvuyhtiöitä etsivälle jopa kehnona.
Saario kehaisee varsinkin ruotsalaisia terveys- ja teknologia-alan kasvuyhtiöitä ja mainitsee nimeltä CellaVisionin ja Net Insightin.
– Olen aina ollut erityisen kiinnostunut yhtiöistä, jotka ovat juuri nousun kynnyksellä.
Helsingin pörssistä ei kaivattuja nousutykkejä ole juuri löytynyt, Revenion kaltaisia yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta.
Toisaalta kotipörssin yhtiöissä suomalaissijoittajilla on kotikenttäetu, ja moni suomalainen yhtiö kelpaa mainiosti osinkosijoittajan salkkuun.
Suomen sijoitusvetoa heikentävät Saarion mukaan myös maan surkea taloustilanne ja hurja veroaste, jotka vaikuttavat yritysten toimintaedellytyksiin.
– Suomessa kahdeksan vapaamatkustajaa huutaa kolmelle soutajalle, että soutakaa kovempaa, Saario kärjistää.
– Taloustietämyskin on Suomessa uskomattoman alhaisella tasolla. Amerikassa supermarketin kassatyttökin tietää sijoittamisesta enemmän kuin keskiverto suomalainen korkeakoulutettu.
KUKA

Seppo Saario

Ammattisijoittaja, sijoituskirjailija ja entinen yritysjohtaja.
Syntynyt vuonna 1938 Helsingissä.
Ekonomi Helsingin kauppakorkeakoulusta (1961), MBA-tutkinto Columbian yliopistossa (1966).
Yritysjohtajana: Huhtamäki, KOP, Weilin+Göös, Amer, Kouri Capital.
Miten sijoitan pörssiosakkeisiin eli ”pörssiraamatuksikin” kutsuttu Saarion sijoituskirja on suomalaisten sijoitusoppaiden klassikko, jota Saario on päivittänyt useaan otteeseen.
Teoksen 12. kokonaan uudistettu painos julkistettiin tiistaina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti