keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Eläkeläiset ovat pian asuntokaupan kovimpia pelureita...

Mielestäni artikkelin otsikko on epäonnistunut. Arvelen, että Suomessa erittäin marginaalinen on se eläkeläisryhmä, joka toimii asuntokaupan pelureina. Käsitteellä peluri on huono kaiku. 

Alla olevassa artikkelissa onneksi tuodaan esiin hyvin realistisia syitä, jotka vaikuttavat mahdollisesti eläkeläisten ratkaisuihin mm. asuntomarkkinoilla.

Todettakoon, että tutkimuksen ajankohta ei käy ilmi artikkelista ja että otos oli aika pieni.

Muun muassa eläkeiässä ulkomaille muuttoon vaikuttavat olennaisesti Suomen valtion neuvottelut verotuspolitiikasta suosittujen muuttomaiden kanssa...

Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:

Eläkeläiset ovat pian asuntokaupan kovimpia pelureita

Eläkeläiset ovat pian asuntokaupan kovimpia pelureita
KUVA: PEKKA LÄHTEENMÄKI
Tuoreen kyselyn mukaan suurin osa ihmisistä aikoo muuttaa eri paikkakunnalle tai ulkomaille eläköidyttyään.
Joka neljäs työssäkäyvä aikoo muuttaa ulkomaille eläkkeelle jäätyään, kertoo Kiinteistömaailman kysely.
Puolet vastaajista kertoi aikovansa joko varmasti tai mahdollisesti asua eläkkeellä osan ajasta ulkomailla.
Kiinteistömaailma ei eläkeläisten suuresta maastamuuttoinnosta huolimatta aio laajentaa toimintaansa ulkomaille, kertoo Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Erkki Heikkinen.
YouGovin Kiinteistömaailmalle ja Danske Bankille toteuttamaan Eläkeajan asumisen toiveet -kyselyyn vastasi 1015 työikäistä.
38 prosenttia vastaajista uskoo muuttavansa joko varmasti tai mahdollisesti eläkevuosina toiselle paikkakunnalle Suomessa.
Miesten muuttohalut ovat naisia kovempia.
Uudeltamaalta aikoo eläköidyttyään muuttaa pois 43 prosenttia vastaajista. Uusimaalaisen tyypillinen muuttokohde on vapaa-ajanasunto.

Muualla Etelä-Suomessa kuin Uudellamaalla aiotaan muuttaa paikkakunnalle, jossa on asunut aiemmin aikuisiällä. Pohjois-, Itä- ja Länsi-Suomesta muutetaan lähemmäs lapsia.
Yli 35-vuotiaista yli kolmannes haluaa muuttaa muulle paikkakunnalle kuin lapsuudenkodin tai aiemman asuinpaikan paikkakunnalle tai lasten lähelle. Heikkisen mukaan muulle paikkakunnalle haluaminen voi tarkoittaa uuden elämän aloittamista uudessa paikassa.
Kiinteistönvälittäjäbarometrin mukaan suurimmat eläkeläisten muuttoja ohjaavat syyt ovat halu aiempaa vaivattomampaan asuntoon samalla paikkakunnalla, lähemmäs lapsia, edullisempaan asuntoon tai varojen vapauttaminen muuhun käyttöön, palvelukeskukseen tai omiin lapsuudenmaisemiin.
Heikkisen mukaan eläkeläiset ajavat muuttoliikettä myös kasvukeskusten ulkopuolella, koska he haluavat muuttaa palvelujen lähelle.
Riittävä toimeentulo eläkkeellä huolettaa
Kyselyn mukaan eläkeaika halutaan käyttää matkustelun, harrastuksin ja läheisten tukemiseen.
Kuitenkin vain kahdeksan prosenttia kyselyyn vastanneista uskoo eläkkeensä riittävän haaveiden toteuttamiseen. 
Yli puolet vastaajista ei usko riittävään toimeentuloon eläkkeellä.
"Eläkkeellä on kahdeksan tuntia enemmän aikaa kuluttaa, matkustaa ja touhuta kuin töissä käydessä. Jokainen voi miettiä mikä on itselleen riittävä tulotaso elintason ylläpitämiseksi", sanoo Danske Bankin Varallisuudenhoidon johtaja Kimmo Laaksonen.
Eläkepäivien varalle rahastoihin ja osakkeeisiin on sijoittanut lähes joka neljäs vastaajista. Eläkesäästäjiä ja eläkevakuutuksen hankkineita on noin 15 prosenttia vastaajista. 12 prosenttia vastaajista luottaa saavansa varoja omistusasunnostaan ja kahdeksan luottaa tulevansa toimeen perinnön turvin.
Danske Bankin mukaan eläkkeelle siirryttäessä säästössä pitäisi olla neljä kertaa vuoden bruttotulot. Tämä tarkoittaisi 3000 euroa kuussa tienaavalle noin 145 000 euron säästöpottia. 35-vuotiaana eläkesäästämisen aloittavalle se tarkoittasi noin 200 euron kuukausittaista säästämistä ja 45-vuotiaana aloittavalle 400 euron kuukausittaista säästämistä.
Laaksosen mukaan tärkeintä on aloittaa säästäminen heti.
"Ei kannata liikaa pohtia millä tavalla pitäisi sijoittaa, silloin ei tule ikinä aloittaneeksi. Aloita nyt ja heti", Laaksonen sanoo.
Laaksosen mukaan kannattaa sijoittaa tasaisesti eikä kiihdytellä tai jarrutella markkinan mukaan. Myös matala korkotaso kannattaa käyttää hyväkseen.
"Osinko-osakkeet ja sijoitusasunnot ovat nyt sitä, mitä haetaan", Laaksonen sanoo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti