perjantai 22. huhtikuuta 2016

Nyt se alkoi...

Nyt se alkoi - että mikäkö? 


Takkapuun hankinta ties monenko kerran...

Vanhaa tekstiäni koivuklapeista:

Olemme vuodesta 1982 lähtien polttaneet päärakennuksen massiivisessa, varaavassa takassa aikamoisen määrän puuta. 
Lämmityskautena takkaa lämmitetään jotakuinkin joka kolmas päivä - kunnon pesällinen.

Todettakoon, että viime talvena olemme lämmittäneet osittain jopa joka toinen päivä, tosin ei avan täysiä pesällisiä. Se on näkynyt sähkölaskuissa... 

Lisäksi rakentamallamme Pikkupuolella 1990-luvun loppupuolelta lähtien leivinuunissa ja niinikään varaavassa takassa on palanut puuta jonkin verran. Meillä on vuosikymmenien aikana ollut monenlaista polttopuuta käytettävissä.

Viime vuosina meillä on ollut erittäin pääasiassa hyvälaatuista kouvuhalkoa/-klapia, sitä on tälläkin hetkellä erillisessä, avonaisessa puuvajassamme vajaan parin vuoden polttotarpeeseen.

Olemme siis aloittaneet jo nyt keväällä polttopuun hankinnan. Viime aikoina polttopuun toimittamisesta on vastannut ystäväni, joka toimitti eilen ensimmäisen peräkärryllisen sekapuuta, pääasiassa koivupuuta. Hän oli sahannut ne noin 0,5 m pituuteen.

Pilkoin puut aamulla ja vaimoni latoi ne puukatokseemme kuivumaan. 

Jäämme odottelemaan seuraavaa peräkärryllistä polttopuuta.

Toivottavasti kuivuminen lähtee hyvin käyntiin eikä puut ota hometta pintaan.

Keskustelupalstoilta löytyy hyviä ja vieläkin parempia vinkkejä polttopuun kuivattamisesta ja homeongelmista. Ydinkohtia asiallisimmasta päästä:

Polttopuun pitää kuivua avoimessa tilassa, ennen pinoamista suljettuun paikkaan. Kuivuminen kestää keväällä 3 - 4 kuukautta. Jos polttopuu on päässyt homehtumaan, home ei irtoa niistä.
Homeisia puita ei kannata tuoda niiden kuivuttuakaan sisälle. Vähän homehtuneita puita voi polttaa takassa, mutta puut on syytä tuoda ulkoa ja pistää saman tien pesään. Näin homeitiöiden leviäminen jää mahdollisimman vähäiseksi. 

Todennäköisesti homehtuneen puun lämpöarvo on alentunut, puhumattakaan lahosta puusta, jonka lämpöarvo on olematon...

Todettakoon, että meillä em. puut saavat kuivua vuoden-kaksi. Voi olla, että niitä otetaan vähitellen käyttöön/polttoon jo vuoden, puolentoista kuluttua.

Edelliseen lisäksi, että ...

Huomenna lauantaina 23.04.2016 tavoitteeni on halkoa viime syksynä kaadetun ison sembramännyn noin 0,5 m pituiset paksut pötikät takkapuukokoon. Niitä on vielä kaikkiaan viisi kappaletta. Niistä tulee aika kasa puita kuivumaan. Halkomsessa joutuu erittäin suurella todennäköisyydellä käyttämään apuna kiilaa...

Kolme jäi vielä pilkkomatta, en viitsinyt ihan urakoida, sillä ehtiipä noita vielä halkoa,



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti