keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Sukeltajan löydön ansiosta perustettiin Kemin kaivos ja Tornion tehtaat...


Suora nettilainaus Yle Kemi-sivuilta hiukan tuunattuna:
Kemi  | 

Sukeltajan löydön ansiosta perustettiin Kemin kaivos ja Tornion tehtaat

Kemissä on tiistaina julkaistu elämäkerta, joka kertoo sukeltaja Martti Matilaisen tarinan. Matilaisen löytämän kromikiven ansiosta syntyi Elijärven kaivos ja myöhemmin Tornion tehtaat.


Martti Matilainen tervehtimässä malminkairaajia ensimmäisen kiven löytöpaikalla.
Martti Matilainen tervehtimässä malminkairaajia ensimmäisen kiven löytöpaikalla. Kuva: Martti Matilaisen kotialbumit.

MERI-LAPPI
Kemin maalaiskunnassa asuneen Martti Matilaisen kesäiselllä marjaretkellä vuonna 1959 oli järisyttävät vaikutukset koko Meri-Lapin alueelle.
Sukeltajan koulutuksensa ansiosta Matilainen tunnisti arvomineraaleja ja osasi siksi kiinnittää huomionsa kanavan rakennustyömaalla olleisiin poikkeuksellisen näköisiin kiviin. Kivet osoittautuivat kromiitiksi, kromimalmiksi, jotka loivat pohjan koko Kemi-Tornio -alueen terästuotannolle.

Martti Matilaisen sukeltajakypärä, malmivasara ja kromimalmilohkare ovat esillä Keminmaan kotiseutumuseossa.
Martti Matilaisen sukeltajakypärä, malmivasara ja kromimalmilohkare ovat esillä Keminmaan kotiseutumuseossa. Kuva: Juhani Hiltunen

– Matilaisen löytämä ensimmäinen kivi johti Kemin kromikaivoksen perustamiseen. Ja edelleen Tornion ferrokromitehtaan sekä jaloterästehtaan perustamiseen, sanoo tietokirjailija Juhani Hiltunen.
– Tätä kautta löytö on työllistänyt merkittävän määrän ihmisiä, tuhansia, lisää Hiltunen.
Elijärven kromikaivos on nykyisin koko EU:n alueen suurin. Sen ansiosta Suomi on viidenneksi merkittävin kromintuottaja koko maailmassa.

Jälleenrakennusaika yhden perheen silmin

Hiltusen kirjoittama Ensimmäinen kivi -teos ei pohjimmiltaan ole Kemi-Tornion seudun kaivos- ja terästeollisuuden historia, vaan löytäjän elämäkerta.
Ensimmäinen kivi johti Kemin kromikaivoksen, Tornion ferrokromitehtaan ja jaloterästehtaan perustamiseen.
– Juhani Hiltunen
Teoksessa aukaistaan kurkistusluukku sodan käyneeseen sukupolven ihmisiin, heidän lapsuuteensa ja nuoruuteensa juuri itsenäistyneessä Suomessa, mutta myös sodan jälkeiseen aikaan.
– Kyseessä on jälleenrakennusajan kuvaus nimenomaan yhden miehen ja yhden perheen näkökulmasta. Martti Matilainen oli arjen sankari. Tavallinen ihminen, jonka tekemisellä oli lopulta suuri vaikutus koko seutukuntaan, arvioi Hiltunen.
Hiltusen mukaan teoksessa maailmaa katsotaan Martti Matilaisen silmin.
– Pohjana ovat hänen omat muistiinpanonsa. Toki muitakin on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti